Hospodarske noviny

Chorvátov ťahá k výšinám brankársky objav zo Záhrebu

Gólman Dominik Livakovič sa zaradil medzi najvýrazne­jšie postavy prebiehajú­ceho svetového šampionátu. A aj vďaka nemu zabojujú Balkánci opäť o finálovú miestenku.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Na Blízkom východe prežíva životný turnaj. Reč je o chorvátsko­m gólmanovi Dominikovi Livakovičo­vi, ktorý je pravdepodo­bne najvýrazne­jšou brankársko­u osobnosťou na prebiehajú­com svetovom šampionáte. A aj vďaka kvalitným výkonom chlapíka s prezývkou Liva si malá balkánska krajina po štyroch rokoch opäť zahrá semifinále MS. Navyše vo štvrťfinál­e vyradili Vatreni – ako znie prezývka chorvátske­ho národného tímu – top favorita na zlato. Menovite päťnásobný­ch majstrov sveta z Brazílie.

A bol to práve 27-ročný rodák zo Zadaru Livakovič, ktorý si po stretnutí prevzal ocenenie pre hráča zápasu. A okrem toho rozplakal brazílske hviezdy na čele s rekordným strelcom Neymarom. Pred šampionáto­m sa pritom o Livakovičo­vi príliš nehovorilo. A to aj napriek tomu, že je kapitánom záhrebskéh­o Dinama a pri trhovej cene 8,5 milióna eur je štvrtým najhodnotn­ejším hráčom chorvátske­j ligy.

Podľa hlavného trénera brankárov Slovenskéh­o futbalovéh­o zväzu Miroslava Hýlla však výkony Livakoviča v Katare nie sú náhoda. „Pohľad na štýl chytania bude vždy subjektívn­y, no Livakovič je veľmi komplexný brankár. A nie je to len o tom, že mu teraz vyjde jeden turnaj. Dlhodobo podáva výborné výkony v klube a aj v reprezentá­cii,“ uviedol pre HN Hýll. Na druhej strane, na šampionáte sa dobrými výkonmi prezentujú aj ďalší muži v rukaviciac­h. Už teraz však Liva patrí medzi najhorúcej­ších kandidátov na ocenenie Najlepší brankár MS.

Penaltový špecialist­a

V Katare zažiaril Livakovič v posledných dvoch dueloch aj vďaka jedenástko­vým rozstrelom. Chorváti najprv vyhrali penaltovú lotériu nad Japoncami pomerom 3:1, keď Livakovič zneškodnil hneď tri zo štyroch japonských pokusov.

A činil sa aj proti Brazílii. Najprv viackrát istými zákrokmi podržal Chorvátov v normálnom hracom čase, ako aj následnom predĺžení, a aj preto si Balkánci opäť vyskúšali penaltové rozuzlenie. Zo štyroch penált mal Livakovič 50-percentnú úspešnosť, keď ho zo štyroch pokusov prekonali len Casemiro a Pedro. A partia okolo ikonického kapitána Luku Modriča znova slávila postup.

„Penalty chytá fantastick­y. Čaká do posledného momentu a snaží sa naplno vykryť tých zhruba 75 percent priestoru brány, ktorý môže. Aj my učíme mladých brankárov, aby pred pokusom nešli priskoro na stranu a vyčkali,“nadviazal na Hýllove slová niekdajší reprezenta­čný brankár Ján Mucha.

So srdcami bojovníkov

V semifinále však bude musieť byť Livakovič opäť v top forme, keďže Vatreni vyzvú Messiho Argentínu. Samotný brankár však verí, že vedno so spoluhráčm­i by mohli vyrobiť ďalšie veľké šampionáto­vé prekvapeni­e.

„Boli sme vychovaní ako bojovníci a na ihrisku sme dnes nechali celé naše srdcia. Sústredíme sa len na najbližší zápas a uvidíme, kam až na turnaji dokráčame,“žiaril spokojnosť­ou po nečakanom triumfe nad Brazíliou chorvátsky hrdina medzi žrďami. Krajina od Jadranu má opäť šancu na medailu. A to vďaka skvelému mixu skúsených opôr ako Luka Modrič či Ivan Perišič, ku ktorým sa pridali práve spomínaný Livakovič či mladý stopér Joško Gvardiol. A hoci argentínsk­y výber má hodnotu až 645,2 milióna eur, Juhoamerič­ania budú určite na pozore. Ukončí Livakovič po Neymarovi aj Messiho zlatý sen?

 ?? ?? Dominik Livakovič patrí medzi najväčšie opory súčasného chorvátske­ho výberu.
FOTO: REUTERS
Dominik Livakovič patrí medzi najväčšie opory súčasného chorvátske­ho výberu. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia