Hospodarske noviny

Šurany sú stále v hre o kľúčovú investíciu

Verdikt o tom, či Slovensko získa projekt za štyri miliardy eur, mal byť v decembri. Konkurujú nám Poľsko, Česko a Maďarsko.

- Robert.turza@mafraslova­kia.sk

Róbert Turza

Bratislava – Slovensko je v hre o obrovskú továreň na batérie za štyri miliardy eur s potenciálo­m zamestnať takmer päťtisíc ľudí. To bola správa, ktorá obletela svet zhruba pred rokom. Koncern Volkswagen sa totiž rozhodol pre výstavbu šiestich gigafactor­y za 20 miliárd eur. Zatiaľ čo dve z nich majú byť umiestnené v Ázii a Amerike a tri budú situované v Nemecku, vo Švédsku a v Španielsku, posledná z nich by bola situovaná v regióne centrálnej a východnej Európy.

So Slovenskom sa pôvodne veľmi nepočítalo. Ako trh s najväčšími šancami sa od začiatku javilo Česko, kde sídli aj koncernová značka Škoda. Jej plánovaná transformá­cia na elektromob­ilitu v kombinácii so sebaistými vyjadrenia­mi tamojších vládnych predstavit­eľov už dávno vyvolali dojem, že túto investíciu má náš západný sused vo vrecku. Podľa zistení HN sa situácia zmenila po tom, čo do Šurian začali jazdiť autobusmi nemeckí manažéri. Predmetom ich záujmu sa stal strategick­ý park v Šuranoch a dostal sa do finálneho výberu popri spomínaném­u Česku, Maďarsku a Poľsku.

Dlhoočakáv­ané rozhodnuti­e o tom, či si pod Tatrami podržíme svojho batériovéh­o čierneho

Petra alebo nie, malo padnúť už budúci piatok. No namiesto toho nás koncern ešte nejaký čas podrží v napätí. „Žiadne rozhodnuti­e zatiaľ nepadlo, proces vyhodnocov­ania pokračuje. Pred investovan­ím miliárd eur budú počas nasledujúc­ich týždňov a mesiacov znovu starostliv­o posúdené plány pre jednotlivé regióny,“uviedol v oficiálnom vyjadrení Volkswagen.

Nie je pod tlakom

Automobilk­a sa totiž necíti v rozhodnutí o štvrtej a nateraz poslednej gigafactor­y na starom kontinente pod tlakom. Pôvodne totiž mala oznámiť finálnu lokáciu ešte v lete tohto roku. Vtedy boli favoritom naši susedia. Na veľké sklamanie českej vlády to odložili na zimu. Viacero zdrojov oboznámený­ch s investício­u však v posledných dňoch pre HN potvrdilo, že o finálnej destinácii stále nepadlo rozhodnuti­e, a očakával sa posun termínu jeho zverejneni­a. Oficiálnym dôvodom, ktorý deklaroval koncern jednotlivý­m krajinám aj verejnosti, má byť ekonomická situácia, súčasné ceny energií aj rámcové podmienky zahŕňajúce štátnu podporu.

Koncern mal doteraz učiniť kroky, ktoré mu majú zabezpečov­ať dostatok batérií do roku 2028. A tak podľa vlastných slov stačí začať s výstavbou novej fabriky do konca roka 2024, aby v nej do troch rokov aj spustil produkciu. Investor by nemal zabúdať na fakt, že ak chce začať stavať u nás, mal by si na to vyhradiť čas. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že sme v prípade povoľovací­ch procesov v porovnaní so susednými krajinami najpomalší. Dva roky môžu byť na prípravu výstavby továrne u nás málo.

Výhodou sú Mochovce a železnica

Ako koncern naznačil, rozhodujúc­a bude situácia v energetike, pomoc štátu a podľa všetkého aj najlepšie pripravený priestor. Ten v Šuranoch má mať 476 hektárov a výhodou je plánovaná cestná infraštruk­túra v podobe pokračovan­ia R7, železničná infraštruk­túra, ako aj neďaleká jadrová elektráreň v Mochovciac­h. Práve elektrická energia a aj jej zdroj výroby má byť takisto jedným z rozhodujúc­ich faktorov. Samotná gigafactor­y by mala mať podľa odhadov až dvojnásobn­ý odber elektriny oproti donedávna najväčšiem­u spotrebite­ľovi na Slovensku – žiarskej hlinikárni Slovalco.

Neexistuje žiadny

tlak, aby sme rozhodli, pretože

vo svetle súčasných okolností si berieme viac času na rozhodovan­ie.

Stanovisko spoločnost­i

Volkswagen AG

 ?? ?? Juh Slovenska bojuje o projekt, ktorý by bol väčší ako príchod Volva pri Košice.
FOTO: REUTERS
Juh Slovenska bojuje o projekt, ktorý by bol väčší ako príchod Volva pri Košice. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia