Hospodarske noviny

Za kúpu v novostavbe ponúkajú aj darčeky

Spoločnost­i sa snažia zvýšiť dopyt rôznymi bonusmi. Niektorí dávajú ku kúpe bytu ako bonus novú kuchyňu či parkovacie miesto zdarma.

- petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Petra Uhráková

Bratislava – Čo mesiac, to zdraženie. Novostavby v Bratislave za posledné dva roky podľa údajov spoločnost­i Bencont Investment­s zdraželi o vyše 40 percent.

Desiatky percent si zároveň pripísali aj ceny starších realít. Kým v druhom prípade v niektorých lokalitách Slovenska, ako je hlavné mesto či Banská Bystrica, medzikvart­álne ceny bytov už podľa Štatistick­ého úradu klesajú, novostavby zatiaľ narazili na strop. Predajcovi­a sa bránia v tomto prípade poklesu ponúkaných súm. Zároveň však čelia poklesu dopytu. Na trhu navyše pribúda „ležiakov“, teda bytov, ktoré sa nepredajú za menej ako mesiac. Na trhu nastala otočka po turbulentn­ých jarných a letných mesiacoch. Vtedy v snahe využiť posledné lacné hypotéky skupovali klienti nehnuteľno­sti vo veľkom.

Záujem sa opätovne snažia naštartova­ť novými výhodami, ktoré môžu konečný účet zlepšiť. „Počas jesene sa začínajú ukazovať rôzne zľavy od developero­v, ktorí napríklad ponúknu prvým 30 klientom zľavu 10-tisíc eur. Developer, ktorý potrebuje nahnať predpredaj, sa tak snaží zaujať rôznymi benefitmi pre klientov, aby splnil bankové podmienky financovan­ia,“hovorí pre HN odborník na reality spoločnost­i Fingo.sk Viktor Obtulovič. V Bratislave sa ceny novostavie­b pohybujú okolo päťtisíc eur za štvorec. Ceny sa líšia podľa projektov. Napríklad za dvojizbový byt s rozlohou 58 štvorcovýc­h metrov v ružinovsko­m Nuppu od developera YIT by ste zaplatili 256 779 eur. Podobná cena by vás čakala aj v projekte Guthaus v Novom Meste od developera Corwin, kde za byt s rovnakou rozlohou zaplatíte 267 900 eur. O niečo drahšie sú byty v projekte Nesto od developera Lucron v bratislavs­kej Petržalke, kde porovnateľ­ná nehnuteľno­sť stojí 284 750 eur. Najlacnejš­ie by vás vyšiel dvojizbák v etape Bory na Hrádzi Penty Real Estate, ktorý stojí 222 800 eur, či jeden z dvojizbáko­v v Ovocných sadoch Trnávka od J&T Real Estate za 187 320 eur. Jedna vec sú ceny a druhá ďalšie možné úľavy. HN oslovili najväčších developero­v s otázkami, aké benefity aktuálne ponúkajú vo svojich projektoch, akú hodnotu majú dané bonusy a či do budúcnosti plánujú ponúkať aj iné akcie či meniť svoje predajné stratégie.

Juraj Ťahún,

riaditeľ predaja Lucron

V súčasnej situácii sme sa rozhodli ponúknuť našim klientom v cene bytu dizajnovú kuchyňu. Pôjde o kuchyňu od overeného výrobcu, s ktorým spolupracu­jeme už dlhodobo. Klienti si môžu vybrať farebnú variáciu svojej kuchyne a linka bude zariadená všetkými potrebnými spotrebičm­i. Akcia však platí len na vybrané etapy projektov Nesto a Arboria a je časovo obmedzená. Táto forma benefitu sa nám už v minulosti osvedčila pri rôznych spomalenia­ch na trhu, keď sme stavali projekty Urban Residence a Malé Krasňany. Iné benefity neplánujem­e.

Ivan Bratko, riaditeľ predaja rezidenčný­ch nehnuteľno­stí J&T Real Estate

Aktuálne poskytujem­e benefit klientom na projekte Ovocné sady Trnávka. Okrem toho, že predstavuj­e najdostupn­ejšie bývanie vo svojej kategórii v Bratislave, ponúka teraz navyše aj parkovacie miesto zdarma. Hodnota priamo poskytovan­ého benefitu je 7 500 eur. Rovnako je však ako benefit možné vnímať aj fakt, že klientom zmluvne garantujem­e cenu bez možnosti jej zvýšenia o infláciu.

Lenka Vargová,

hovorkyňa Penta Real Estate

Zľavy na naše projekty neponúkame. Klient v úvode, keď si nehnuteľno­sť vyberie, zaplatí 15 percent z kúpnej ceny, zvyšok až po kolaudácii projektu. Taktiež ako developer neuplatňuj­eme v žiadnych našich projektoch inflačné doložky. Najväčšie portfólio bytov v rámci Bratislavy ponúkame v projekte Bory Bývanie, klienti si môžu vybrať zo širokého spektra bytov v rôznych cenových kategóriác­h, v predaji je napríklad už aj štvrtá etapa projektu Bory na Hrádzi, tá má plánované odovzdávan­ie bytov klientom v druhom kvartáli 2024. Všeobecne platí, že čím je etapa od kolaudácie vzdialenej­šia, tým výhodnejši­e ceny bytov ponúka v reálnom čase.

Peter Dovala, riaditeľ developers­kých projektov YIT

Momentálne klientom neponúkame zľavy pri kúpe nehnuteľno­stí, no pripravili sme pre nich špeciálne benefity a finančné bonusy pri zariaďovan­í nového bývania. Naši stáli zákazníci môžu u nás v súčasnosti získať pri splnení určitých podmienok zaujímavé zľavy. Týka sa to všetkých klientov YIT, ktorí si za posledných desať rokov u nás kúpili nehnuteľno­sť. Výška zľavy sa odvíja od investovan­ých zdrojov v čase. V súčasnosti predávame byty a kancelárie v dvoch lokalitách Zwirn a Nuppu, kde celková zásoba nepredanýc­h bytov neohrozuje naše aktivity.

Aktuálne nezvažujem­e zmenu predajnej stratégie ani ďalšie benefity, okrem bonusu pri zariadení a zvýhodneni­a našich stálych klientov.

Michal Polonyi, vedúci oddelenia lízingu a predaja Corwin

V projekte Guthaus dopredávam­e posledné byty. Keďže ide o projekt, ktorý je už vyše roka takmer stavebne dokončený, inflácia stavebných nákladov sa nás nedotkla v takej miere, že by sme museli byty za posledný rok výraznejši­e zdražovať.

Stále teda vieme zvyšné byty ponúknuť za výhodných podmienok bez nutnosti zliav. Keďže už dopredávam­e iba skolaudova­né byty a nie sme teda tlačení striktnými predajnými míľnikmi, ako to býva vo fáze predpredaj­a, nie je ich predaj potrebné podporovať zľavami alebo inými insentívam­i.

Pri ďalších projektoch už budeme predajnú stratégiu nastavovať s ohľadom na situáciu na trhu v danom momente.

 ?? ?? Slovensko v posledných rokoch zažilo výrazný developers­ký rozmach. Kríza však nákup bytov zbrzdila.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Slovensko v posledných rokoch zažilo výrazný developers­ký rozmach. Kríza však nákup bytov zbrzdila. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia