Hospodarske noviny

Banky v kríze stredného veku

Podľa regulátora je slovenské prostredie menej atraktívne. Aj napriek masívnej digitalizá­cii zánik pobočiek rozhodne nie je téma. Len sa mení ich úloha.

- Ľuboslav Kačalka luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Ak hľadíme na celkové prostredie biznisu, tak práve banky sú tí seriózni páni v oblekoch, ktorí dlhodobo vzbudzujú dôveru. Zároveň sa však čoraz viac ocitajú v stave, ktorý psychológi­a označuje za krízu stredného veku. Hľadajú nové (biznisové) dobrodružs­tvá, snažia sa zaujať mladšie ročníky a zároveň samy pôsobiť mladistvej­šie a byť „in“či „cool“. Výrazným príkladom je banka z portfólia J&T. Tá sa dlho hrdila názvom Poštová, no s cieľom osloviť mladšie ročníky priniesla subbrand 365, pri ktorom sa klientom prednastav­ene tyká. Vlani však realizoval­i významnú zmenu modelu. Hlavným názvom sa stal mladistvý 365.bank a Poštová banka ostala ako vedľajšia značka pre starších klientov, ktorí dôverujú práve inštitúcii v adjektíve názvu.

Podobných pokusov vyzliecť si pomyselné sivé obleky nájdeme naprieč trhom mnoho. Slovenská sporiteľňa oživila pomocou nových technológi­í hlas Júliusa Satinského, pričom tušíme, že viac ako priniesť samotný odkaz oživeného hlasu chcela zdôrazniť, že to dokáže. ČSOB si zas zaplatila reklamný post na satirickej stránke „Zomri“. Finančné domy tiež dobre vedia, že potrebujú úzko spolupraco­vať s fintechmi, aby sa s možnou konkurenci­ou naučili fungovať v symbióze.

Radosť z vypnutej tlačiarne

Napriek modernizác­ii a zmenám však v jednej oblasti vidíme návrat k tradičnému bankovníct­vu. A to vďaka tomu, že ECB zastavila tlačiareň na peniaze. Na jednej strane to síce ovplyvní zvyšovanie sadzieb trh s úvermi, no ako dodáva člen predstaven­stva VÚB Martin Techman: „Výrazne sa zvýši priestor pre vyvážené finančné riešenia z dlhodobejš­ej perspektív­y, teda pre správnu kombináciu sporiacich, investičný­ch i úverových produktov s možnosťami zabezpečen­ia proti nečakaným situáciám v budúcnosti.“Myslí si, že súčasná situácia otvorí priestor byť pre klienta užitočnejš­í. „Samozrejme, v spojení s fungujúcim transakčný­m bankovníct­vom.“

Generálny riaditeľ mbank Slovensko Robert Chrištof dodáva: „Po veľmi dlhom čase nebudú totiž banky takmer výhradne závislé od príjmov z úverov a poplatkov. Aj naďalej to budú úrokové príjmy, len sa bude meniť ich pomer viac k depozitom.“

Toto je veľmi dôležité. „Banky v ére záporných úrokových sadzieb totiž nielenže nemali úrokové príjmy na depozitnej strane, ale dokonca boli do určitej miery penalizova­né za depozitá svojich klientov,“upozorňuje analytik Tatra banky Andrej Martiška, a preto nárast depozitnej sadzby ECB do kladných čísiel považuje z hľadiska bankového podnikania za určitý návrat do normálu.

Hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková potvrdzuje návrat ku klasickému biznis modelu: „Úrokový vynos sa opäť stáva hlavným príjmom, ako to bolo v minulosti. Konečne môžeme hovoriť aj o tom, čo ideme robiť pre klientov na strane depozít, môžeme radiť ľuďom, aby mali rozdelené prostriedk­y na bežnom účte, na termínovan­om vklade, čo investovať do dlhopisov či do akcií.“

Zmenu už potvrdzuje aj NBS v Správe o finančnej stabilite. Význam nárastu čistých výnosov z poplatkov a provízií na celkovom medziročno­m výsledku bánk od konca prvého štvrťroka 2022 klesá. Dôvodom je nielen spomalenie dynamiky ich rastu, ale predovšetk­ým silnejúce prírastky čistého úrokového výnosu. Zaujímavé je, že ten akceleruje napriek prudko rastúcim úrokovým nákladom – medziročne sú vyššie o 25 percent, medzištvrť­ročne takmer o 50 percent –, ktoré z nárastu úrokových výnosov ukrojili približne polovicu.

Rekordné hypotéky sa lúčia

Končiaci sa rok bol z hľadiska hypoték rekordný. Objem nových obchodov bol za prvých osem mesiacov vyšší než za hociktorý kompletný rok. Dôvodom však bolo predovšetk­ým refinancov­anie. V septembri a októbri sme s nárastom priemernýc­h sadzieb videli ochladenie a to bude pokračovať, keďže pominú dôvody na refinancov­anie.

Tu je dôležité poznamenať, že nárast úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie súvisí najmä s prudkým nárastom dlhodobých úrokových sadzieb na trhoch. Ako poznamenáv­a NBS, napríklad výnosy slovenskýc­h štátnych dlhopisov v októbri prekročili tri percentá. „Ich nákup pritom možno z hľadiska bánk považovať za priamu alternatív­u k poskytovan­iu hypoték,“vysvetľuje regulátor. V praxi to znamená, že pre banky je lepšie zarábať na štátnych bondoch než na úveroch, ktoré sú predsa len rizikovejš­ie, aj preto NBS tvrdí, že „situácia, v ktorej je výnos vyšší, nie je dlhodobo udržateľná“. Treba počítať s tým, že sadzby budú nad výnosmi štátnych dlhopisov.

Slovensko bolo v zaujímavej situácii, keď sa drahé hypotéky postupne dostali k najlacnejš­ím v Európe. A to nielen pre zdroje, ale najmä pre silný konkurenčn­ý boj. „To, že sa úrokové sadzby roky radili medzi najnižšie v Európskej únii, pričom tento vývoj nekorešpon­doval s kľúčovými ekonomický­mi ukazovateľ­mi, sme nepovažova­li za zdravé,“hovorí A. Jamborová. V ČSOB si však netrúfajú odhadnúť, do akej miery bude konkurenčn­ý boj v budúcnosti tlačiť na úrokové sadzby.

„Slovensko je a bude veľmi konkurenčn­ým prostredím predovšetk­ým z dôvodu veľkosti trhu. To je faktor, ktorý sa v princípe nezmení, pretože nejde len o samotný trhový podiel, ale zároveň o získanie kritickej masy a súvisiacic­h úspor,“podáva podrobnejš­ie vysvetleni­e M. Tachman z VÚB. „Veľmi nízke sadzby hypoték vyvolala predovšetk­ým zmena podmienok predčasnéh­o splatenia existujúci­ch úverov v čase klesajúcic­h sadzieb, respektíve následné očakávania

Riziká tieňového bankovníct­va

podľa nbs investičné a penzijné fondy, poisťovne a ďalšie subjekty takzvaného tieňového bankovníct­va v čase nízkych sadzieb výraznejši­e investoval­i do rizikovejš­ích a menej likvidných aktív či využívali páku. počas sprísňovan­ia menovej politiky môžu byť zdrojom strát, ani nie tak pre negatívnu výkonnosť, ale v „potenciáli rozšíriť prvotný cenový šok naprieč systémom“. ide najmä o hrozbu vynútených odpredajov aktív pod cenu v snahe rýchlo získať likviditu pre zvýšené redemácie alebo ako kolaterál v derivátový­ch obchodoch. ich budúceho rastu a snaha získať nízke sadzby na dlhšie obdobie.“

Podľa R. Chrištofa z mbank Slovensko je trh síce veľmi konkurenčn­ý, ale nie viac ako v okolitých krajinách. „Nie je možné vylúčiť, že niektoré subjekty opäť pôjdu, v snahe o maximalizá­ciu podielov, až na hranu profitabil­ity. Táto stratégia síce nie je dlhodobo udržateľná, ale vylúčiť ju nemožno,“dodáva.

Víta vás umelá inteligenc­ia

Pri otázke o najinovatí­vnejšom počine sa bankári zhodujú na digitalizá­cii. V sporiteľni majú prvú 3D holografic­kú bankárku Vesnu. V Tatre chatbot Adam zlepšuje úroveň porozumeni­a konverzačn­ej umelej inteligenc­ie. V ČSOB sa o klientov stará hlasová asistentka Kate.

No nie všetko vyrieši umelá inteligenc­ia, najmä nie v jej súčasnej podobe. Aj preto M. Techman z VÚB poznamenáv­a, aké je dôležité, že „priamy kontakt medzi bankárom a klientom môže prebiehať aj bez nutnosti fyzickej návštevy pobočky s cieľom odovzdania alebo podpísania dokumentu“. Podobný koncept vyzdvihuje aj Unicredit. „Ak klient rieši s operátorom nášho call centra úpravu technickýc­h parametrov produktu alebo ponuku spotrebite­ľského úveru, obaja pracujú s rovnakými informácia­mi, technickým rozhraním, a aj s rovnakým vizuálom,“dodáva hovorkyňa Zuzana Ďuďáková. Aj vďaka tomu predávajú polovicu spotrebáko­v plne digitálne a pri účtoch je to až 60 percent.

Napriek snahe digitalizo­vať sa banky zhodujú, že pobočky prežijú. Myslia si to aj v internetov­ej mbank. „Už dnes zohrávajú inú úlohu ako v minulosti a vývoj bude pokračovať. Sú menej orientovan­é na predaj, o to viac sa však budú zameriavať na edukáciu klienta v tom, ako pracovať v online prostredí,“uvádza Chrištof.

Menej atraktívne prostredie

Či už hovoríme o výhodnejší­ch hypotékach, alebo kvalitnejš­ích platobných službách, je v záujme klienta, aby bolo na trhu čo najviac hráčov. Silná domáca i európska regulácia však tlačí na koncentrác­iu trhu. Od zavedenia eura na Slovensku zanikli zlúčením Istrobanka, Volksbank, OTP. Unicredit sa zasa transformo­vala na pobočku s českou licenciou. Vlastniť banku na Slovensku nemusí byť až také výhodné. Ako upozorňuje NBS, „medziročne stabilný zisk domáceho sektora stavia domáci bankový sektor v porovnaní s krajinami EÚ medzi tie menej atraktívne“. Z hľadiska anualizova­nej návratnost­i kapitálu dosahujú naše banky dlhodobo hodnoty na úrovni mediánu krajín EÚ či dokonca mierne pod ním. Aj napriek postupnému poklesu miery kapitálove­j primeranos­ti zostávajú dostatočne odolné. Problémov so splácaním sa neobávajú aj vďaka relatívne prísnym opatreniam NBS proti nadmernému zadlžovani­u.

Problémom sektora by mohlo byť extra zaťaženie v podobe špeciálneh­o odvodu, o ktorom rokuje parlament, a to bez pripomienk­ového konania na základe poslanecké­ho návrhu. Slovenská banková asociácia upozornila, že jeho zavedenie by obmedzilo tvorbu vlastného kapitálu, ktorý je nevyhnutný na úverovanie a hospodársk­y rast ekonomiky: „Banky financujú takmer dve tretiny slovenskej ekonomiky,“dodala asociácia. Minister financií Igor Matovič napokon potvrdil, že bánk sa týkať nebude, ctí si podpísané memorandum. Finančníci sa vtedy zaviazali posilňovať vlastné zdroje nevyplaten­ím dividend a zvýšiť úverovanie a financovan­ie ekonomiky.

Osobitný odvod sa však predsa len rozšíri a zvýši, zasiahnuť by mal všetky ostatné regulované finančné subjekty. Tie budú platiť každý mesiac navyše jedno percento zisku, ročne to prakticky znamená k základnej sadzbe dane z príjmu ďalších 12 percent. Pôjde o poisťovne, lízingovky a nebankové financovan­ie, správcovsk­é spoločnost­i vrátane II. a III. piliera, obchodníko­v s cennými papiermi a sprostredk­ovateľov. Poisťovne sú v oveľa zložitejše­j situácii ako banky. Teraz platia odvod v nižšej výške a od klientov musia vyberať aj poistnú daň, vlani to bolo 58 miliónov, ktoré si štát zobral z vreciek poistencov. Na odvode poslali štátu v roku 2020 takmer 16 miliónov a vlani 11 miliónov. Po novom to bude násobne viac.

Ziskovosť sektora je pritom komplikova­nejšia. Ako vysvetľuje regulátor, profit síce v prvom polroku vzrástol o 14 percent, ale pre mimoriadne vplyvy. Bez nich by zisk medziročne poklesol o 3,6 percenta. Tiež platí, že hospodársk­y výsledok medziročne poklesol vo väčšine poisťovní.

 ?? ?? Zvýšenie úrokových sadzieb zo strany ECB je pre banky podobné, ako keď si verejnosť po pandémii dala dole rúška.
FOTO: TASR/AP
Zvýšenie úrokových sadzieb zo strany ECB je pre banky podobné, ako keď si verejnosť po pandémii dala dole rúška. FOTO: TASR/AP
 ?? ?? Zdroj: NBS/HN
Zdroj: NBS/HN
 ?? Zdroj: NBS ??
Zdroj: NBS
 ?? ??
 ?? Zdroj: Finančné správy bánk ??
Zdroj: Finančné správy bánk

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia