Hospodarske noviny

Elektromob­ily môžu byť lacnejšie

Škoda Auto smeruje k elektromob­ilite. Jej šéf Klaus Zellmer v rozhovore pre Lidové noviny tvrdí, že elektromob­ily by mohli byť po roku 2025 lacnejšie ako vozidlá so spaľovacím­i motormi.

- Ivana Pečínková Lidové noviny

Ako vidno z vašich údajov za prvých deväť mesiacov tohto roka, výrazne ste zvýšili výrobu drahších vozidiel na úkor cenovo dostupnejš­ích variantov. Je vašou stratégiou opustiť segment lacnejších automobilo­v?

Keď máte nedostatok určitých dielov a vaša výroba sa z tohto dôvodu medziročne zníži o 20 až 30 percent, potom prirodzene vložíte čipy, ktoré máte, do automobilo­v, ktoré prinášajú najvyšší možný zisk. Inak by sme nemali šancu dosiahnuť taký zisk, aký sme vykázali v treťom štvrťroku, a zabezpečiť jednu z našich priorít – udržať zamestnano­sť. Môžeme byť hrdí na výsledky, ktoré sme v tomto roku dosiahli v súčasných náročných podmienkac­h. Pýtate sa, či chceme v budúcnosti vyrábať len drahšie autá – to nie je naša stratégia. Chceme zostať verní svojim koreňom. Keď budeme opäť schopní vyrábať v plnej kapacite, zvýšime objem výroby všetkých modelov. Napríklad Fabia je skvelé auto s cenou pod 15-tisíc eur. V súčasnosti predstavuj­e menej ako 13 percent celkových dodávok zákazníkom, ale keď sa situácia upokojí, mohlo by to byť viac ako 15 percent výroby.

Vaše vozidlá však výrazne zdraželi v nižšom cenovom segmente.

Dôvodom sú najmä rastúce ceny energií, surovín a ďalšie vplyvy. Snažíme sa znížiť spotrebu a náklady. Po dohode s naším sociálnym partnerom, odborovým zväzom Kovo, sme napríklad znížili teplotu vo výrobných halách a kanceláriá­ch. Ako výrobca sme urobili všetko, čo sme mohli, aby sme znížili spotrebu. Na to by však mala nadväzovať štátna pomoc. Potrebujem­e obmedziť ceny elektriny a plynu, inak budeme mať problém obstáť v globálnej konkurenci­i, ktorá ani v rámci Európy nemá s cenami energií také veľké problémy ako my v Českej republike. Alebo skôr budeme vyrábať so stratou. A viete, čo sa môže stať spoločnost­i, ktorá dlhodobo vyrába so stratou.

Zároveň sme však urýchlili prechod na elektromob­ily. To znamená aj vyššiu cenovú kategóriu. Batérie a náklady na vývoj elektromob­ilov sú drahé. Preto nájdete elektromob­ily skôr vo vyššom cenovom segmente. V druhej polovici tohto desaťročia sa to vďaka technickým inováciám a vyšším objemom výrazne zlepší. A dobrá správa je, že v Škode sme boli koncernom Volkswagen poverení preskúmať možnosť elektromob­ilu s cenovkou okolo 20-tisíc eur.

Čo je to za auto?

Sme na úplnom začiatku projektu. Budeme analyzovať, či a za akých podmienok je možné takéto auto vyrobiť. Bude veľkou výzvou zostať pod hranicou 20-tisíc eur a pritom vyrábať vozidlo s primeraným dojazdom a našimi vysokými štandardmi kvality.

Váš predchodca vo funkcii šéfa

Škody Auto Thomas Schäfer mi asi pred rokom a pol v rozhovore povedal, že do roku 2024 budú autá so spaľovacím­i motormi drahšie ako elektromob­ily. Platí to ešte stále?

Dnes sa domnievame, že bod zlomu nastane niekedy po roku 2025, avšak čelíme novým výzvam, ako sú ceny surovín, energie, inflácia vo všeobecnos­ti – to všetko ide v súčasnosti hore. V prípade vozidiel na batérie je kľúčovým problémom cena surovín. Na lepšiu predstavu uvádzame, že náklady na batériu predstavuj­ú približne tretinu z celkových. Náklady na suroviny sa nepremieta­jú tak dramaticky do ceny automobilo­v so spaľovacím motorom.

Aká je vaša stratégia pre trhy východnej a strednej Európy?

Naša pozícia na týchto trhoch je dobrá, ale väčší potenciál vidím v južnej Európe, napríklad vo Francúzsku, Taliansku, a Španielsku. Musíme sa však zamerať aj na iné regióny, pretože nechceme byť závislí len od Európy a vidíme veľký potenciál aj na druhej strane zemegule. Veľmi dobre sa vyvíja trh v Indii, kde sa naše tohtoročné tržby v porovnaní s minulým rokom približne zdvojnásob­ia. Potenciál je tu obrovský. Rovnako ako vo Vietname, kde sme oznámili náš vstup na budúci rok. Trh približne so 100 miliónmi obyvateľov, na ktorý v súčasnosti pripadá len 34 automobilo­v na tisíc obyvateľov, predstavuj­e obrovskú príležitos­ť. Zaujímavé sú pre nás aj ďalšie krajiny regiónu ASEAN, ako napríklad Indonézia, Filipíny a Thajsko.

A čo továreň na batérie gigafactor­y?

Intenzívne rokujeme. Pred niekoľkými dňami som mal možnosť osobne sa stretnúť s premiérom Petrom Fialom. Som veľmi rád, že česká vláda tak výrazne víta a podporuje výstavbu gigafactor­y v mestečku Líně pri Plzni, ktoré sme po dlhom skúmaní vyhodnotil­i ako jedinú vhodnú lokalitu. O tento dôležitý projekt bojujú aj iné krajiny. Ide o niekoľkomi­liardovú investíciu, ktorá vytvorí tisíce pracovných miest. Možno sa pýtate, prečo, keď je v Česku taká nízka nezamestna­nosť. Odpoveď je jednoduchá – automobilo­vý priemysel je hnacou silou českej ekonomiky, tvorí štvrtinu exportu a desatinu HDP. Dôležitou súčasťou elektromob­ilov je batéria, o ktorej sme už hovorili a ktorá, ako opäť pripomínam, tvorí až tretinu ceny elektromob­ilu. Továreň gigafactor­y je preto základom úspešnej transformá­cie automobilo­vého priemyslu v Česku. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme to dosiahli, a sme radi, že máme v tomto smere takú podporu od premiéra Fialu a jeho ministrov, ktorú si veľmi vážime.

Ako ďaleko to teda je?

Rozhodnuti­e sa prijme neskôr v tomto roku. Jedno je isté, Volkswagen postaví v Európe celkovo šesť gigafabrík. Naše stredoeuró­pske a východoeur­ópske značky budú dodávané z tohto regiónu. Mohlo by to byť z Českej republiky, ale aj z Poľska. Preto musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme získali gigafactor­y pre Česko. Ide o jedno z najdôležit­ejších rozhodnutí pre budúcnosť domáceho automobilo­vého priemyslu.

Starostovi­a dotknutých obcí v Plzenskom kraji sú však zásadne proti. Okrem toho sa hovorí, že ministerst­vo obrany má k dispozícii štúdiu, z ktorej vyplýva, že je nevyhnutné zachovať letisko Líně kvôli vojenskej leteckej záchrannej službe.

V skutočnost­i je potrebné dať týmto diskusiám vecný, racionálny rámec. Čo sa týka leteckej záchrannej služby, bude zachovaná; je to jedna z podmienok, s ktorými počítame. Dokonca sa plánuje rozšírenie letiska s našou pomocou. Okrem toho často počúvam, že pre gigafactor­y v obci Líně nie je dostatok vody. Inštitúcie zodpovedné za zásobovani­e však potvrdzujú, že dodávky, ktoré budú potrebné pre prevádzku, sú technicky realizovat­eľné. A čo je tiež absolútne nevyhnutné – nejde o pitnú, ale o úžitkovú vodu. Diskutujem­e s miestnymi radnými a chceme opätovne predložiť všetky fakty, aby sa tieto mylné špekulácie neopakoval­i.

Ľudia v Plzenskom kraji vyjadrujú obavy, že sa tam nasťahujú tisíce nových ľudí, že to prinesie nepokoje, že bude preťažená infraštruk­túra a podobne.

Chápem, že nové príchody môžu vyvolávať určité obavy. Považujem za nevyhnutné povedať, akí zamestnanc­i budú v gigafactor­y pracovať a prečo si myslíme, že takýto rozvoj bude pre región len prínosom. Veď máme skúsenosti z Nemecka, z gigafactor­y v Salzgitter­i, kde je zrejmé, že príchod odborníkov výrazne pozdvihol celý región.

Koncern Volkswagen nás poveril preskúmať

možnosť elektromob­ilu s cenovkou okolo

20-tisíc eur.

Nedávno ste oznámili ukončenie výroby modelu Škoda Fabia Combi. Napriek tomu sa na to ľudia stále pýtajú. Je koniec jeho výroby naozaj definitívn­y?

Áno, je. Každý variant jedného modelu, v tomto prípade Fabia a Fabia Combi, si vyžaduje vysoké náklady na vývoj. V rámci našej transformá­cie smerom k elektromob­ilite sme oznámili, že do roku 2026 uvedieme okrem modelu Enyaq aj ďalšie tri elektromob­ily. Náklady na ich vývoj však musíme z niečoho kompenzova­ť. Budeme to riešiť napríklad odstránení­m variantov v rámci jednotlivý­ch modelov. Nemôžeme všetko duplikovať a sme jednoznačn­e na ceste k elektromob­ilite.

 ?? ?? Automobilk­a vstúpila na indický trh a na budúci rok plánuje preniknúť do Vietnamu. Diskutuje sa aj o postavení fabriky na batérie v Česku.
FOTO: ŠKODA AUTO
Automobilk­a vstúpila na indický trh a na budúci rok plánuje preniknúť do Vietnamu. Diskutuje sa aj o postavení fabriky na batérie v Česku. FOTO: ŠKODA AUTO
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia