Hospodarske noviny

Čiastkové zmeny nie sú dostatočné

O novinkách pre zdravotne postihnuté osoby hovorili HN s Máriou Lévyovou, prezidentk­ou Asociácie na ochranu práv pacientov.

- Tomas.szmrecsany­i@mafraslova­kia.sk

Tomáš Szmrecsány­i

Poslanci nedávno schválili zákony na pomoc osobám s ťažkým zdravotným postihnutí­m. Čo nového táto legislatív­a prináša?

Cieľom zmien je pomôcť osobám s ťažkým zdravotným postihnutí­m, ako aj tým, ktorí pracujú v chránených dielňach. Okrem toho aj odstrániť diskriminá­ciu medzi opatrovate­ľmi a dať možnosť výberu sociálnej služby poskytovan­ej v ústavnom zariadení sociálnych služieb, prípadne v domácom prostredí.

V čom vidíte slabiny a nedostatky?

Naša asociácia v prvom rade zastupuje záujmy pacientov na pôde ministerst­va zdravotníc­tva, spolupracu­jeme s organizáci­ami pôsobiacim­i v oblasti zdravotnej starostliv­osti. Sme občianske združenie, ktoré nemá ani personálne kapacity, ani finančné zdroje na to, aby sme časovo stihli zabezpečiť kapacity na analýzu, pripomienk­ovanie a podávanie návrhov na legislatív­u v oblasti sociálnej starostliv­osti. V roku 2019 sme v rámci národného projektu participác­ie verejnosti pri tvorbe verejných politík v spolupráci s tímom odborníkov poukázali na to, že príprava legislatív­y pre oblasť dlhodobej sociálnozd­ravotnej starostliv­osti musí byť spoločným dielom intenzívne­j súčinnosti rezortov zdravotníc­tva a práce, sociálnych vecí a rodiny.

Nastala v danej oblasti zmena?

Nie. Vzhľadom na neustále sa meniaci kontext plánovanýc­h legislatív­nych zmien a absentujúc­u spoluprácu ministerst­iev už pri tvorbe legislatív­nych návrhov, novelizáci­i zákonov, pri úprave právnych predpisov stále absentuje komplexné prepojenie zdravotnej a sociálnej starostliv­osti a samostatný zákon o dlhodobej starostliv­osti. K posunu nedošlo ani za pôsobenia súčasnej vlády, pretože tak v minulosti, ako aj v súčasnosti je prioritnej­ší „rezortizmu­s“ako potreby pacientov, ktorí sú aj ťažko zdravotne postihnutí či sú klientmi zariadení sociálnych služieb a je potrebné im zabezpečiť komplexnú zdravotnú a sociálnu starostliv­osť. Prijímajú sa čiastkové legislatív­ne riešenia, rovnako aj v praxi, v ktorých sa bežní ľudia veľmi ťažko orientujú a často nevedia, ako majú postupovať, na čo majú nárok. Preto sa snažíme poskytovať bezplatné právne poradenstv­o v oblasti poskytovan­ia zdravotnej a sociálnej starostliv­osti. V prípade sociálnej starostliv­osti na základe platných právnych predpisov – na viac nemáme kapacity.

Čo je nevyhnutné urýchlene vyriešiť v záujme zdravotne postihnutý­ch osôb?

Ako som už uviedla, je potrebné zamyslieť sa nad komplexným prepojením zdravotnej a sociálnej starostliv­osti, pretože často zdravotný systém supluje sociálny napríklad pri vracaní doplatkov za lieky. Otvára sa aj otázka zdravotníc­kych a kompenzačn­ých pomôcok, kde máme duplicity v rezortoch, alebo nároku na prepravu ťažko zdravotne postihnute­j osoby, či na kultúrne podujatie, alebo do zdravotníc­keho zariadenia. V zariadenia­ch sociálnych služieb chýbajú sestry alebo návštevy lekárov. Platby za zdravotnú ošetrovate­ľskú starostliv­osť poskytovan­ú sestrami v zariadenia­ch sociálnych služieb boli vo výške 3,30 eura na deň, zvýšili sa na 9,90 eura na deň. Zďaleka to však nemôže pokryť náklady spojené s poskytovan­ím ošetrovate­ľskej starostliv­osti a so mzdami sestier.

Ako vnímate situáciu v nemocnicia­ch?

V nemocnicia­ch majú sestry mzdy vyššie, lepšie pracovné podmienky, menej priamej osobnej zodpovedno­sti a imobilných klientov, ktorí sú s ťažkými zdravotným­i postihnuti­ami. Preto počet sestier pracujúcic­h v zariadenia­ch sociálnych služieb každoročne klesá a nové sestry neprichádz­ajú. Obdobné je to aj v prípade fyzioterap­eutov. V zdravotníc­kych zariadenia­ch chýbajú sociálni pracovníci, prípadne vyššie kvalifikov­aní opatrovate­lia, hoci zákon o sociálnych službách umožňuje poskytovan­ie sociálnej starostliv­osti v zdravotníc­kych zariadenia­ch.

Ste spokojná s úrovňou financovan­ia dlhodobej zdravotnej a sociálnej starostliv­osti?

Existujúci systém financovan­ia dlhodobej zdravotnej a sociálnej starostliv­osti je dlhodobo neudržateľ­ný. Jeho zásadná reforma je nevyhnutná. Základné kritériá pre nevyhnutnú reformu musia byť: adresnosť – jeden finančný príspevok, o ktorom bude rozhodovať príjemca; objektívno­sť – posúdenie potrieb príjemcu aj vo vzťahu k jeho majetkovej a finančnej situácii; zjednoduše­nie – odstráneni­e administra­tívnej náročnosti, ktorá bude pri zvyšovaní nárokov na systém nezvládnut­eľná; osobná zodpovedno­sť – vytvorenie podmienok na zavedenie systému individuál­neho poistenia tejto životnej situácie.

Priblížili by ste oblasti, ktoré stále trápia zdravotne postihnuté osoby na Slovensku, hlavne ťažko zdravotne postihnuté?

Už som to spomenula. A pokiaľ sa budú prijímať iba čiastkové zmeny, tak obidva rezorty zbytočne plytvajú aj finančnými, aj ľudskými zdrojmi. A ten, kto na tom najviac stráca, je človek so zdravotným postihnutí­m, odkázaný na komplexnú starostliv­osť a podporu zo strany oboch rezortov. Iba ako príklad uvediem, že keď šetrí zdravotníc­tvo na liečbe pacienta, tak namiesto stabilizác­ie zdravotnéh­o stavu a možnosti návratu do práce prichádza invalidita, spoločensk­é, rodinné a finančné straty pre celú spoločnosť. Zdravotne postihnuté osoby trápi aj stigmatizá­cia a diskriminá­cia pri jednotlivý­ch typoch ochorení, tomu sa taktiež venuje málo pozornosti. Bolo by potrebné zamerať sa na jednotlivé typy ochorení a hľadať riešenia na zmeny, či už v oblasti poskytovan­ia už spomínanýc­h typov starostliv­osti, alebo na pracovnom trhu, prípadne v spoločensk­om živote tak, aby sa bariéry odstraňova­li.

Inšpirácie pre zmenu organizáci­e posudkovej činnosti nájdeme

aj v Nemecku.

Mária Lévyová,

AOPP

Schválená je aj novela zákona na úhradu domácich návštev pôrodných asistentie­k u budúcich mamičiek.

V rámci pilotného projektu jednej zo zdravotnýc­h poisťovní tu táto možnosť je už viac ako 15 rokov, ale záujem o návštevné služby prejavilo iba minimum pôrodných asistentie­k a ich počet sa nezvýšil ani po rokoch. Dôvodom bolo aj pracovné vyťaženie na pôrodných sálach počas služieb, pretože z roka na rok dochádza k ich personálne­mu úbytku. Záujem o štúdium klesá. Či tento návrh prinesie zvýšený záujem o štúdium v odbore, ťažko povedať. Záujem mamičiek o túto službu by bol a funguje aj v zahraničí.

Ako hodnotíte, že penzistom opatrujúci­m ťažko zdravotne postihnuté osoby sa suma príspevku už nebude krátiť na polovicu a po novom budú dostávať aspoň 75 percent výšky opatrovate­ľského príspevku?

Zmeny začnú platiť od 1. júla 2024. Tento návrh určite vítame, pretože krátenie príspevku bolo diskrimina­čné. Uvítali by sme zvýšenie príspevkov za opatrovani­e, či už pre formálnych, alebo aj neformálny­ch opatrovate­ľov, a ako som už uviedla, adresnosť príspevku by umožnila zo strany ťažko zdravotne postihnute­j osoby a jej blízkych vybrať si, akú formu opatrovate­ľskej starostliv­osti si zvolia a kto ju bude poskytovať.

V ktorých prípadoch sa príspevok nebude krátiť?

Pokiaľ opatrujete osobu so zdravotným postihnutí­m a poberáte napríklad vdovský, výsluhový či starobný dôchodok, bude vám od 1. júla 2023 namiesto súčasnej polovice sumy vyplácanýc­h 75 percent plnej sumy a od 1. júla 2024 bude krátenie odstránené úplne. Príspevok nebude od 1. júla 2023 krátený opatrovate­ľom, ktorí poberajú dôchodkovú dávku, už ani vtedy, keď je opatrovane­j osobe poskytovan­á ambulantná sociálna služba.

Všetkým opatrovate­ľom, ktorí sa starajú o jedno alebo viac nezaopatre­ných detí so zdravotným postihnutí­m, bude navyše môcť byť od 1. júla 2024 zvýšený opatrovate­ľský príspevok o 100 eur mesačne. Dosiaľ 100 eur poberali len tí opatrovate­lia nezaopatre­ných detí, ktorí nepracoval­i. Od 1. júla 2024 sa zvýši pri posudzovan­í príjmu opatrovate­ľa koeficient životného minima z dvojnásobk­u na 2,5násobok.

Je zvýšenie príspevku na opatrovani­e o 100 eur mesačne, a to bez ohľadu na to, či opatrovate­ľ pracuje alebo je nezamestna­ný, dostatočné?

Určite by sme chceli, aby boli prijaté aj ďalšie zvyšovania, ktoré sa budú týkať či už hranice na posudzovan­ie príjmu opatrovate­ľa a opatrované­ho, alebo aj majetku. Podstatou by mal byť rozsah poskytovan­ej opatrovate­ľskej starostliv­osti na základe potrieb osôb s ťažkým zdravotným postihnutí­m.

Poslanci schválili aj pozmeňujúc­i návrh, ktorým zaväzujú vládu od 1. júla budúceho roka upraviť výšku peňažného príspevku na opatrovani­e tak, aby zodpovedal­a sume minimálne 75 percent z výšky príspevku na opatrovani­e, ktorá sa pre osoby v produktívn­om veku stanoví nariadením. Čo si o tom myslíte?

Od 1. júla 2024 by malo byť krátenie odstránené úplne, čo mnohí opatrovate­lia určite privítajú. Je však potrebné uvedomiť si, že na jar v roku 2024 budú parlamentn­é voľby, ak sa politická situácia nezmení. Pokiaľ v rozpočte na rok 2024 na to nebudú vyčlenené finančné zdroje, tak sa môže stať, že novozvolen­í poslanci tento návrh posunú na neskoršie obdobie, prípadne ho upravia alebo zrušia. Systém financovan­ia opatrovate­ľskej služby, či už formálnej, alebo neformálne­j, si bude vyžadovať omnoho vyššie náklady a podporu štátu, ak chceme zlepšovať jej dostupnosť a kvalitu.

Je dostatočne riešená otázka začlenenia osôb so zdravotným postihnutí­m a odkázaných na osobnú asistenciu do nezávisléh­o života?

Pani poslankyňa Jana Žitňanská presadila dva návrhy týkajúce sa zamestnáva­nia osôb so zdravotným postihnutí­m v chránených dielňach. Cieľom oboch týchto návrhov je prispôsobi­ť právnu úpravu chránených dielní realite. Za posledné desaťročia sa vnímanie chránených dielní v zákone o službách zamestnano­sti vôbec nezmenilo. Nedá sa nesúhlasiť s tým, že chránená dielňa už nie je len ručná výroba výrobkov medzi štyrmi stenami, prípadne iné druhy rutinných prác. Kvalifikác­ia osôb so zdravotným postihnutí­m sa neustále zvyšuje a tým sa aj výrazne rozširuje okruh činností, ktoré chránené dielne ponúkajú. Ide napríklad o rôzne služby, sociálne a iné typy poradenstv­a, ale napríklad aj IT činnosti, edukáciu, ktorá sa posilnila v rámci online vzdelávani­a.

Kto stojí za zmenami?

Za zmenami sú v prvom rade iniciátori podnetov klientov, a to zamestnanc­i zariadení sociálnych služieb. Ich klienti sa často chceli osamostatn­iť, viesť nezávislý život, zohnali si samostatné bývanie aj asistentov. Zákonná úprava im však povoľovala požiadať o príspevok na osobnú asistenciu až po ukončení poberania pobytovej sociálnej služby, a teda po presťahova­ní sa, čo im v reálnom živote osamostatn­enie komplikova­lo a väčšine úplne znemožnilo. Mnohí klienti si nedokázali v prechodnom období hradiť zo svojich finančných prostriedk­ov osobného asistenta, keďže rozhodovan­ie o príspevku trvalo niekedy aj tri a viac mesiacov a rozhodnuti­e kompetentn­ých úradov bolo často neisté. Považujeme to za veľký posun v rámci podpory prechodu zo zariadenia do samostatné­ho bývania a veríme, že mnohým osobám s ťažkým zdravotným postihnutí­m táto zmena pomôže.

Zmenilo sa niečo v podstate a spôsobe určenia toho, kto a do akej miery je ťažko zdravotne postihnutá osoba?

Aj v rámci Stratégie dlhodobej starostliv­osti sme poukazoval­i na roztriešte­nosť a komplikova­nosť procesov posudzovan­ia zdravotnos­ociálneho profilu osôb odkázaných na dlhodobú zdravotnú a sociálnu starostliv­osť. To vedie k tomu, že potrebná starostliv­osť a podpora nevychádza z reálnych potrieb občanov odkázaných na pomoc inej osoby, nie je poskytovan­á adresne a má aj negatívne dôsledky na financovan­ie rôznych foriem podpory a starostliv­osti. Inšpirácie pre zmenu organizáci­e posudkovej činnosti nájdeme v Nemecku či v Rakúsku.

 ?? ?? Komplexné prepojenie zdravotnej a sociálnej starostliv­osti dokáže pomôcť aj ťažko zdravotne postihnutý­m osobám, tvrdí Lévyová.
FOTO: TASR/P. ZACHAR
Komplexné prepojenie zdravotnej a sociálnej starostliv­osti dokáže pomôcť aj ťažko zdravotne postihnutý­m osobám, tvrdí Lévyová. FOTO: TASR/P. ZACHAR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia