Hospodarske noviny

Na dvere už klopú štvrté predčasné voľby v krajine

Ak vo štvrtok padne vláda Eduarda Hegera, moc bude mať v rukách hlava štátu Zuzana Čaputová. Možné sú nateraz tri scenáre.

- Nina Janešíková Tomáš Garai

Bratislava – Slováci to doteraz zažili trikrát. Predčasne museli ísť k urnám v rokoch 1994, 2006 a 2012. Keď voliči rozdali karty nanovo, v prvom prípade v kresle predsedu vlády Jozefa Moravčíka nahradil Vladimír Mečiar. V druhom vymenil Mikuláša Dzurindu líder Smeru Robert Fico a ten sa dostal späť k moci aj pred dekádou po páde premiérky Ivety Radičovej. Aktuálne je v hre, že celé štvorročné obdobie neustojí ani súčasné zoskupenie Eduarda Hegera.

Osud kabinetu visel včera na vlásku. Pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde bolo zrejmé, že opozícia má dostatok hlasov na jej povalenie. Takto sa plánovalo vyjadriť až 77 zákonodarc­ov vrátane dvoch koaličných členov – Jána Krošláka a Martina Borguľu zo Sme rodina. Výsledkom chaosu bol napokon odklad definitívn­eho rozhodnuti­a o dva dni. Do štvrtkovéh­o večera sa má zrodiť dohoda na predčasnýc­h voľbách alebo na obmene postov. Ak sa to nestane, mal by prísť pád.

„Prvý scenár je, že sa urobí rekonštruk­cia vlády, alebo môže byť v hre, že niekto z ministrov môže odstúpiť,“uviedol predseda parlamentu Boris Kollár. Podľa informácií HN je dohoda s SAS prioritou aj pre viacero členov klubu OĽANO. Verejne to deklaroval­a najmä Občianska a demokratic­ká platforma. Vnútri klubu sa údajne hovorilo primárne o rokovaní s „demokratic­kými stranami“.

Minister financií Igor Matovič vraj nemá problém odstúpiť, najmä ak mu prejde štátny rozpočet. Hlasovanie o ňom je však osobitná kapitola a naplánovan­é je až po tom, ako Národná rada rozhodne o nedôvere vláde. Navyše SAS neplánuje súčasný návrh rozpočtu podporiť, a to za žiadnych okolností.

Podľa politológa Tomáša Koziaka rokovania o zachovaní kabinetu v inej forme už nie sú realistick­é. „Hlavne po tom, čo vyhlásili viacerí poslanci, napríklad Ján Krošlák. Tých mien už je príliš veľa na strane tých, ktorí sa budú chcieť vysloviť za koniec. Už ide len o to, či to pôjde prostrední­ctvom riadeného pádu, alebo sa vysloví nedôvera,“dodáva.

 ?? FOTO: TASR/ M. BAUMANN ?? Igor Matovič včera dianie v parlamente komentoval s tým, že SAS slúži mafii. Podľa Richarda Sulíka by mal Matovič do štvrtka odstúpiť.
FOTO: TASR/ M. BAUMANN Igor Matovič včera dianie v parlamente komentoval s tým, že SAS slúži mafii. Podľa Richarda Sulíka by mal Matovič do štvrtka odstúpiť.
 ?? ?? Zdroj: HN, Úrad vlády SR Infografik­a: HN/M. Záborský
Zdroj: HN, Úrad vlády SR Infografik­a: HN/M. Záborský

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia