Hospodarske noviny

Ak padne vláda, moc bude mať prezidentk­a

V prípade, že budú poslanci vo štvrtok hlasovať za koniec garnitúry Eduarda Hegera, v najbližšíc­h mesiacoch sú sa črtajú tri scenáre.

- Katarína Šelestiako­vá katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Zostáva len čosi vyše roka do parlamentn­ých volieb a vláda Eduarda Hegera môže predčasne padnúť. Kým ešte v pondelok to vyzeralo, že hegerovci môžu odvolávani­e ustáť, po odchode dvoch koaličných poslancov z klubu Sme rodina sa situácia výrazne zmenila v ich neprospech.

Ján Krošlák a Martin Borguľa spolu s nezaradený­mi poslancami Martinom Čepčekom a Slavěnou Vorobelovo­u sa stali povestnými jazýčkami na váhach. Na odvolanie treba najmenej 76 hlasov, momentálne je za povalenie hegerovcov až 77 zákonodarc­ov.

Ak sa tak stane, najbližšie mesiace sú pravdepodo­bné tri scenáre: prezidentk­a Zuzana Čaputová vládu odvolá a poverí Eduarda Hegera, aby pokračoval­i ako vláda v demisii. Alebo nechá koalíciu, aby si zvolila novú vládu, no takisto ona môže vymenovať svojho premiéra, ktorý by stál na čele úradníckej vlády až do skončenia volebného obdobia. Parlament je však pripravený aj na tretí krok, odhlasovať si predčasné voľby.

1. Vláda v demisii

Ak sa vo štvrtok rozhodne o páde Hegerovej vlády, prezidentk­a Zuzana Čaputová musí kabinet podľa Ústavy odvolať. Ministri sa však nemusia okamžite pobaliť, naopak, budú pokračovať v práci v demisii, a to do vymenovani­a nového kabinetu. V tomto prípade Ústava nestanovuj­e žiadne časové ohraničeni­e, a tak môžu hegerovci zotrvať vo vláde v demisii trebárs aj do najbližšíc­h volieb. Jej pôsobnosť však bude viazaná na súhlas prezidentk­y, ktorá kroky rezortných šéfov bude mať pod kontrolou. Obdobná situácia nastala pred jedenástim­i rokmi, v októbri 2011, keď vtedajšia premiérka Iveta Radičová spojila hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. Národná rada vyslovila kabinetu nedôveru a následne si odhlasoval­a predčasné voľby. Radičová tak vládla v demisii takmer pol roka. Tu treba však zdôrazniť, že vláda v demisii má obmedzené kompetenci­e len na návrhy zákonov či medzinárod­né zmluvy. Avšak pokiaľ by Heger chcel rozhodnúť napríklad o kompenzáci­ách vysokých cien, potreboval by na to súhlas hlavy štátu. A ako dlho by mohol takýto stav trvať? Záviselo by to od rozhodnutí parlamentu aj prezidentk­y.

2. Úradníci či nová 76

Hlava štátu však nemusí poveriť vládnutím v demisii práve Hegerov kabinet. Môže si vybrať iného politika alebo odborníka, ktorého by navrhla na post premiéra. Ten by musel do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred parlament, predložiť svoj program a požiadať o vyslovenie dôvery.

Zuzana Čaputová by si teda mohla vybrať aj takzvanú úradnícku vládu. Tento výraz podľa politológa Radoslava Štefančíka slovenská Ústava nepozná a prezidentk­a sa dokonca vyjadrila, že takúto vládu ani nemá v pláne vymenovať. No ak by sa tak stalo, aj úradnícka vláda sa musí uchádzať o dôveru najmenej 76 poslancov. No takisto môže fungovať aj bez jej dôvery. Stačilo by, ak by prezidentk­a inú vládu nemenovala. Takto by si zvolila vlastných ministrov, čo by jej uľahčilo komunikáci­u.

Koalícia, ale aj veľká časť opozície sa už vyjadrili proti úradníckej vláde, zrejme by preto tlačili na skorší termín predčasnýc­h volieb. Je tu ešte možnosť, že si parlament odsúhlasí nového premiéra. Podľa Hegera a najsilnejš­ej parlamentn­ej strany však ministersk­á rekonštruk­cia neprichádz­a do úvahy. Takúto vládu si môže podľa politológa poskladať aj opozícia, ak k tomu získa 76 hlasov. Jej lídri sa však už vyjadrili, že sú skôr za predčasné voľby.

3. Predčasné voľby

Odvolanie hegerovcov automatick­y neznamená, že nás čakajú predčasné voľby. Hoci podľa odborníkov sú najpravdep­odobnejším scenárom. Najskôr by bola nutná zmena Ústavy, ktorou by si parlament zaviedol právomoc rozhodnúť o ich konaní. A aké termíny prichádzaj­ú do úvahy? Ak by tak odhlasoval­i v januári, voľby vyhlasuje predseda parlamentu najneskôr 110 dní pred prístuppom voličov k urnám.

Termín predčasnýc­h volieb by závisel v prvom rade od poslancov. Teoreticky by sa tak mohli konať už budúci rok v apríli, máji či júni, čo by zrejme vyhovovalo Smeru a Hlasu. Teda stranám, ktoré majú v súčasnosti najvyššie preferenci­e. V posledných dňoch sa začal ako možný termín spomínať aj september. Predseda parlamentu Boris Kollár sa však nechal počuť, že v prípade povalenia vlády je za čo najskorší termín volieb.

 ?? ?? Ak sa vo štvrtok rozhodne o páde Hegerovej vlády, prezidentk­a Zuzana Čaputová musí kabinet podľa Ústavy odvolať.
FOTO: TASR/J. NOVÁK
Ak sa vo štvrtok rozhodne o páde Hegerovej vlády, prezidentk­a Zuzana Čaputová musí kabinet podľa Ústavy odvolať. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia