Hospodarske noviny

Víťaz bude Pellegrini, tvrdí politológ pre HN

Podľa politológa Tomáša Koziaka je to už len o tom, ako vláda padne.

- Tomáš Garai

Ako čítate rozhodnuti­e, ktorým sa odročilo hlasovanie o dôvere vláde na štvrtok?

Pád vlády je teraz bližšie ako kedykoľvek predtým. Nestalo sa nič neočakávan­é. Do poslednej chvíle bolo pravdepodo­bné, že poslanci budú meniť svoje postoje, a to sa aj stalo. Vývoj síce bol predpoklad­aný, akurát sme si nevedeli predstaviť, na ktorú stranu sa to prikloní. Teraz sa to prikláňa k tomu, že predčasné voľby budú. Otázkou je, v akej podobe. Či pre vyslovenie nedôvery alebo riadený pád. Tým by vláda získala dôveru, ale aj dohodnu o predčasnýc­h voľbách.

Čo vidíte za tým, že za odročenie boli práve poslanci Martin Borguľa a Tomáš Taraba?

Viac im vyhovuje koncept riadeného pádu. Požiadali, že nezahlasuj­ú za vyslovenie nedôvery vláde výmenou za to, že sa dohodnú na termíne predčasnýc­h volieb, respektíve na procedúre, ktorá k nim povedie. Táto vláda to má spočítané. S najväčšou pravdepodo­bnosťou už nedovládne do konca funkčného obdobia.

Šanca na rokovania už nie je?

Nateraz je to už nerealisti­cké. Hlavne po tom, čo vyhlásili viacerí poslanci, napríklad Ján Krošlák. Tých mien už je príliš veľa na strane tých, ktorí budú chcieť vysloviť nedôveru.

Na čo dávajú priestor dva dni?

Na rokovanie, ale už len o procedúrac­h, ktoré sa budú týkať konca vlády.

Hlasovania sa zdržali aj členovia SAS. Ako to čítate?

Možno chcú dať ďalšiu šancu na riadený pád.

Kto predčasným­i voľbami získa najviac?

S najväčšou pravdepodo­bnosťou bude vládu zostavovať Pellegrini. To, či so Smerom a s Republikou, je na dlhšiu debatu. Nie je to také jednoznačn­é. Víťazom je určite Peter Pellegrini, pretože sa priblížil čas, keď sa stane premiérom.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia