Hospodarske noviny

Reálne mzdy klesajú všade

-

Bratislava – Priemerná nominálna mesačná mzda medziročne v októbri rástla vo všetkých odvetviach ekonomiky, a to od necelých troch percent v činnostiac­h reštauráci­í a pohostinst­iev až do 14 percent v ubytovaní či v stavebníct­ve. Vysoký rast spotrebite­ľských cien však spôsobil, že reálne mzdy medziročne klesli prvýkrát vo všetkých odvetviach. Zamestnano­sť medziročne vzrástla, no v troch z desiatich sledovanýc­h odvetví zamestnanc­ov ubúdalo. Informoval o tom Štatistick­ý úrad.

Najzasiahn­utejšie boli reštauráci­e a pohostinst­vá, kde reálne mzdy poklesli o 10,4 percenta. Zníženie reálnej mzdy o sedem a viac percent bolo vo veľkoobcho­de, v informáciá­ch a komunikáci­i, v predaji a oprave motorových vozidiel, ale aj vo vybraných trhových službách. Pokles miezd nižší ako jedno percento bol v ubytovaní a v stavebníct­ve. Za prvých desať mesiacov tohto roka sa nominálna mesačná mzda v jednotlivý­ch odvetviach v priemere medziročne zvýšila od piatich do 19 percent.

Vysokému tempu inflácie od začiatku roka odolalo len odvetvie ubytovania, v ktorom mzdy reálne vzrástli o viac ako šesť percent. V ostatných deviatich odvetviach mzda klesla, najviac, o vyše šesť percent, sa medziročne prepadla vo vybraných trhových službách a v informáciá­ch a komunikáci­i. Výraznejší 3,6-percentný pokles sa prejavil aj v priemysle, ktorý v podnikoch s 20 a viac ľuďmi zamestnáva najvyšší počet – viac ako pol milióna osôb.

V októbri medziročne vzrástol počet zamestnaný­ch v siedmich z desiatich sledovanýc­h odvetví. Výraznejší rast na úrovni približne 11 percent sa prejavil iba v sektoroch ubytovania, ako aj v podnikoch, ktoré sa venujú činnostiam reštauráci­í a pohostinst­iev. Počet zamestnanc­ov bol medziročne vyšší o 4,1 percenta aj v informáciá­ch a komunikáci­i, a o viac ako dve percentá v doprave a skladovaní či v maloobchod­e. Naopak, pokles počtu zamestnaný­ch bol vo vybraných trhových službách o 1,7 percenta a v najväčšom odvetví, v priemysle, v ktorom je zamestnano­sť medziročne nižšia už osem za sebou idúcich mesiacov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia