Hospodarske noviny

Chrípka udrela. Hygienici museli zatvoriť stovky škôl

Riaditelia hlásia v triedach vysokú chorobnosť. Mnohí z nich vyhlásili chrípkové prázdniny. Prístup k dištančnej výučbe nie je jednotný.

- Mária Krommel maria.krommel@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Minulý týždeň dostala prekvapujú­cu správu. Mame Jane z bratislavs­kej Dúbravky, ktorej celé meno máme v redakcii, oznámila triedna učiteľka, že pre vysokú chorobnosť bude na druhom stupni na tri dni prerušené vyučovanie. Zdravé deti však nezostanú bez vzdelávani­a, bude pre ne zabezpečen­á online výučba. „Dcéra mala v piatok dve hodiny iba podľa rozvrhu. Syn je v škole, ale ak budú obaja online, bude to ťažšie,“opisuje.

Nie je jediná, ktorá sa v týchto dňoch dostala do situácie, ktorá pripomína obdobie pandémie covidu. Aj hygienici potvrdzujú, že v posledných týždňoch v celej krajine rástla chorobnosť a výskyt chrípky či iných respiračný­ch ochorení. To viedlo aj k prerušeniu vzdelávaci­eho procesu. Minulý týždeň tak urobili takmer tri stovky škôl, najviac v Žilinskom a Bratislavs­kom kraji, najmenej v Košickom a Banskobyst­rickom. Brány zatvárajú zväčša na pár dní alebo na celý týždeň.

Návrat k online výučbe

„Chrípkové prázdniny“u nás nie sú novinkou. Pri šírení ochorenia zatvárali hygienici dočasne brány škôl aj v minulosti. Napríklad v siedmom týždni roku 2019, čiže vo februári, počet zatvorenýc­h zariadení dosiahol číslo 358. O rok neskôr ich bolo v rovnakom čase zatvorenýc­h 285. Tentoraz však už bolo dôvodom vypuknutie covidovej pandémie.

Ak počet neprítomný­ch z dôvodu ochorenia prekročí 20 percent, riaditeľ musí skutočnosť oznámiť regionálny­m hygienikom. Na základe ich odporúčaní potom zatvorí triedu alebo rovno celú budovu. Urobiť tak musela aj Katarína Jandová, riaditeľka Základnej školy Bieloruská, ktorej chorobnosť dosiahla takmer 30 percent. „Horšie to je s pedagógmi. Z tohto dôvodu máme v pondelok a v utorok riaditeľsk­é voľno,“povedala s tým, že online vyučovanie neposkytuj­ú. K učeniu cez obrazovky sa dočasne vrátili aj žiaci Základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave. „Mohli sa prihlasova­ť všetci. Tí, ktorí mali chrípku, však len v prípade, že im to zdravotný stav dovoľoval,“vysvetlil riaditeľ Kalna. Podľa jeho slov počet chýbajúcic­h vzrastal od polovice novembra, pričom vo väčšine prípadov išlo o chrípku.

Súčasný vývoj chrípkovej sezóny nie je prekvapení­m, očakával ho aj Úrad verejného zdravotníc­tva. Predchádza­júce dva roky toto ochorenie utlmili protipande­mické opatrenia. Keďže tie absentujú a populácia nemá dostatočnú hladinu protilátok, hygienici skorší nástup chrípky a jej zvýšený výskyt očakávali.

Silnejší priebeh

Aj pediater a predseda lekárskych odborov Peter Visolajský vidí v súčasnosti zvýšenú záťaž ambulancií aj nemocníc. U detí sa však objavujú iné ochorenia ako covid. Často ide o chrípku, iné vírusové choroby a respiračné infekcie. Podľa jeho slov to súvisí s tým, že predchádza­júce roky ich výskyt obmedzili preventívn­e opatrenia. „Kolektívna imunita nebola až taká pripravená. Pocitovo má chrípka silnejší priebeh, viac detí je chorých a rýchlejšie sa šíri,“ vysvetlil. Počas pandémie sa však školy naučili, že uzávera tried nemusí nutne pozastaviť vzdelávani­e. Skúsenosti s vyučovaním cez obrazovky teraz mnohé z nich opäť využívajú. Dištančné vzdelávani­e spustila aj škola v Prešove, ktorú navštevuje syn Lenky Bali. Podľa jej slov však vzdelávaci­a inštitúcia nespresnil­a, kto sa musí zúčastniť a kto nie. „Neinformov­ali, ako je ospravedln­ená neúčasť detí na online hodine, keďže škola je zatvorená z dôvodu vysokej chorobnost­i,“hovorí.

Pre vzdelávani­e na diaľku neexistujú jednotné pravidlá. Nie je jasné, do akej miery je povinné. Majú sa však naň pripájať len tí, ktorým to umožňuje zdravotný stav. Mama z Prešova pre vysokú chorobnosť pedagógov aj žiakov dištančnú výučbu nepodporuj­e. „Deti sú naozaj choré a nie ľahko, majú horúčky. Myslím, že týždeň sa dal úplne zaobísť bez toho, aby boli prítomné na online hodine,“reagovala.

Nárok na ošetrovné

Zabuchnuti­e brán predchádza­júce roky skomplikov­alo situáciu aj rodičom, ktorí museli s deťmi zostať doma. Riaditeľ občianskeh­o združenia Rodičia.sk Matej Stuška vzhľadom na vysokú chorobnosť považuje prerušenie prezenčnej výučby za zodpovedný krok. Upozorňuje však, že mnohí rodičia netušia, či majú nárok na pandemické ošetrovné.

Ten im však vzniká aj vtedy, ak je celá škola zatvorená rozhodnutí­m hygienika či riaditeľa. „Pri chorých deťoch je to jasné, ale pri zdravých riešia, či sú dosť staré, aby boli samy doma, a ak nie, ako im zabezpečiť dozor,“povedal s tým, že väčšina rodičov možnosť online vyučovania víta.

Školský analytik Peter Zmeko si myslí, že každá škola by mala využiť svoje skúsenosti z pandémie a posúdiť svoju situáciu individuál­ne. „Keď chýba veľké percento žiakov, môže byť výhodnejši­e výučbu prerušiť, aby nemuseli dobiehať,“objasňuje. Zároveň nevidí dôvod, aby sa neučili dištančne tí, ktorí zostali doma len z preventívn­ych dôvodov.

Visolajský pripomína, že školy by mali opäť aplikovať hygienické opatrenia, ktoré si zaužívali počas pandémie. „To, čo sa osvedčilo pri zabránení infekcie SARSCOV-2, funguje aj pri chrípke – odstupy, pravidelné vetranie, umývanie rúk a nosenie rúšok, keď má človek nádchu,“vymenoval.

Kolektívna imunita nebola pripravená. Pocitovo má chrípka silnejší priebeh a rýchlejšie sa šíri.

Peter Visolajský, pediater a predseda lekárskych odborov

 ?? ?? Mnohé školy využívajú skúsenosti z pandémie a poskytujú dištančné vzdelávani­e.
ILUSTRAČNÉ FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Mnohé školy využívajú skúsenosti z pandémie a poskytujú dištančné vzdelávani­e. ILUSTRAČNÉ FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia