Hospodarske noviny

Vedrá špiny z Kataru

- Mário Blaščák komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk ©hn

Vsystéme bez hodnôt je všetko na predaj. Majstrovst­vá sveta vo futbale v Katare sú toho živým dôkazom. Keď máš peniaze, môžeš všetko. Aj hrať futbal v púšti uprostred sezóny, hoci to nedáva žiaden zmysel.

Dokonca aj tam, kde na to nie sú prírodné podmienky ani tradície. Zaklínadlo­m Sezam, otvor sa! stačí otvoriť bájnu jaskyňu s miliardami dolárov. Skorumpova­ním medzinárod­nej futbalovej asociácie si Katar presadil svoje, no dnes už vieme, za akú cenu. Nielen televízny seriál na Netflixe odhaľuje krvavú pravdu tejto avantúry. Tým Arabom nie je nič v našom systéme hodnôt sväté. Nevadí, že si kúpia futbalisto­v, pre ktorých sú peniaze viac ako športová prestíž. Veď tí potom majú stále šancu kapitánčiť v Slovane Bratislava. Ani to, že sú petrodolár­e finančným boosterom futbalisto­v za zenitom, nevadí. Veď život celebrity, akou je David Beckham, je predsa nákladný. O to viac, keď sa kopanie do lopty už skončilo. Vedrá katarskej špiny sa teraz valia na európskych politikov ako dôkaz, aké ľahké je kúpiť si vplyv. Toto je diskreditá­cia enormných rozmerov. Ruky od krvavých katarských dolárov si neumyjete lacnou dezinfekci­ou pri dverách.

Nejde o státisíce eur, čo zhabali belgickí policajti gréckej viceprezid­entke europarlam­entu Eve Kailu, ale o celý ten systém plný falše. Pod rúškom spoločných hodnôt sú špinavé kšefty. Z bruselskej smotánky sa rokmi stala kasta nedotknute­ľných. Takže áno, je to šokujúco hanebné. No to, že škandál siaha od Atén po Rím, vzhľadom na biednu reputáciu juhu nie je tak úplne nepredvída­teľné.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia