Hospodarske noviny

Ďalšia Ukrajina?

- Vivien Cosculluel­a zástupca šéfredakto­rky hn vivien.cosculluel­a@mafraslova­kia.sk ©hn

Nema i neće biti predaje. Nie je ani nebude žiadna kapituláci­a. Srbský prezident Aleksandar Vučić sa posledné tri dni oháňa touto vetou. Ako keby bránil krajinu pred hordami cudzích vojsk. Pred čím chráni svoj národ? Pred povinnosťo­u vymeniť ŠPZ vydávané Belehradom za evidenčné čísla z Prištiny, a to v Kosove. Rozhodnuti­e kosovskej vlády spustilo reťazovú reakciu, ktorá vyústila do streľby medzi Srbmi a kosovskou políciou. Vypukla po tom, čo Srbi zablokoval­i hlavné cesty na severe na protest proti zatknutiu bývalého policajta srbského etnika.

Preto chce Vučić poslať tisíc vojakov a policajtov do Kosova. Aby chránil Srbov, ktorí sú podľa neho v ohrození. Echo ruskej rétoriky došlo na Balkán: poslať vojská do cudzej krajiny na záchranu vlastných občanov, ktorí sú utláčanou menšinou. Moskva to musela komentovať. „Nečinnosť. To je presne situácia, ktorú EÚ modeluje už roky,“uviedla hovorkyňa ministerst­va zahraničný­ch vecí Maria Zacharovov­á v reakcii na slová srbskej premiérky Any Brnabićove­j, podľa ktorej krajina je na pokraji vojny kvôli Kosovu a nečinnosti EÚ. Vojna, vojna, vojna. Chce Rusko „druhý front“? Možno by mu to bodlo, aby odvrátilo pozornosť od Ukrajiny. Očakáva Moskva, že by sa Západ musel rozdvojiť a tým podporoval Kyjev menej efektívne?

To by sa načakala. Spomeňme tu dôležitý fakt. V Kosove je stále štyritisíc vojakov NATO. Treba myslieť aj na stíhačky, iné kusy techniky a ochotu privolať ďalšie tisíce príslušník­ov. A koniec koncov: Vučić je zlý herec, no nie je hlúpy. Požiadal síce NATO, aby mohol do Kosova poslať svojich vojakov, ale dobre vie, aká bude odpoveď. Nie.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia