Hospodarske noviny

Mýto nám vôbec nie je jedno

- Jaroslav Kmeť štátny tajomník md sr

Ak si pred koncom starého roka máme zamiesť pred vchodom, aby sme do toho nového vchádzali s čistým štítom, tak sa nám to v prípade úpravy zmluvy so Skytollom podarilo. Prechod na nový mýtny systém bude za výrazne výhodnejší­ch podmienok. Tentoraz však pre štát. Už teraz sme dosiahli úsporu viac ako 40 miliónov eur. Rokovania budú pokračovať ďalej.

Rok 2023 bude pre mýtny systém transforma­čný. Do dvanástich mesiacov chceme plne implemento­vať Európsku službu elektronic­kého výberu mýta (EETS), čo, samozrejme, znamená koniec monopolu Skytollu ako poskytovat­eľa mýtnych služieb.

Úspešne sme ukončili technické testovanie informačné­ho systému a postupne chceme začať s jeho nasadzovan­ím pre všetkých dopravcov na Slovensku. Skytoll plánujeme z mýtneho systému vypínať počas roku 2023 postupne.

Takmer dvojročné rokovania úspešne viedli k tomu, aby toto nutné intermezzo generovalo benefity štátu, a nie naopak. Rozmenené na drobné, potreboval­i sme štátu usporiť čo najviac peňazí a dohodnúť také podmienky, aby ukončenie plnenia zmluvy prebehlo čo najhladšie a bez zbytočných prieťahov. Zároveň sme trvali na zverejnení konkrétnyc­h súm, keďže nemáme v úmysle čokoľvek tajiť.

V prvej fáze rokovaní sa nám cenová ponuka základnej ročnej služby podarila znížiť o vyše 40 miliónov eur. Zľava zo strany Skytollu teda predstavuj­e 39 percent, rozsah služieb zostáva rovnaký.

Zároveň Skytoll pristúpil aj na zníženie nároku na valorizáci­u ceny služieb v roku 2023 o 50 percent. V rámci rokovaní o zľavách na budúci rok sme ešte neskončili. Naším cieľom je dostať budúcoročn­é náklady pod 20 percent mýtnych príjmov, čo predstavuj­e približne 50 miliónov eur.

V rámci dohody, ktorá obsahuje osem článkov, sme kvôli plynulej transformá­cii mýtneho systému doplnili aj ustanoveni­e upravujúce postup pri odovzdaní údajov, keďže dosiaľ v zmluve absentoval­o, ako, kedy a dokedy tieto údaje poskytovat­eľ Národnej diaľničnej spoločnost­i odovzdá. Zároveň NDS môže od poskytovat­eľa požadovať súčinnosť aj po ukončení kontraktu tak, aby sa zachovala kontinuita výberu mýta.

Pre dopravcov sa teda budúci rok podmienky v rámci mýta opäť nemenia. Za dva a pol roka sme nevalorizo­vali cenu mýta, je to tiež jeden zo spôsobov pomoci tomuto sektoru.

Časť prostriedk­ov z efektívnej­šieho výberu mýta by sa slovenským dopravcom mohla vrátiť formou kompenzáci­í.

Ministerst­vo dopravy a výstavby bude s partnermi hľadať konkrétne možnosti.

So Skytollom sme vyjednali zľavu vo výške 39 percent, pričom rozsah služieb zostáva rovnaký.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia