Hospodarske noviny

Zastropova­nie cien vždy vedie k nezamýšľan­ým dôsledkom

Vývoj na trhoch je výsledkom stretu Západu a Ruska, aj malé krajiny chránia svoje záujmy, hovorí Milan Garbiar zo spoločnost­i Deloitte na Slovensku.

- Veronika Galvánková

Prečo MOL nestíha dodávať potrebný objem palív? Akú v tom hrá úlohu?

Ceny palív v Maďarsku boli zastropova­né na nominálne najnižšej úrovni v regióne. Logicky teda narástol dopyt, na čo musela vláda reagovať najprv zavedením trhovej ceny pre zahraničný­ch motoristov a objemových limitov na tankovanie. Napriek týmto opatreniam bol však o 25 percent vyšší dopyt ako zvyčajne a vlastné zásoby ropy, z ktorej maďarská rafinéria vyrába, klesali. Výpadky dodávok cez ropovod Družba, technické problémy nábehu jednej z výrobných jednotiek v rafinérii MOL a interné projekty rekalibrác­ie výrobných jednotiek na produkciu z ľahkej ropy z Blízkeho východu zrejme tiež nepomohli.

Aký bol vlastne z dlhodobého hľadiska vývoj ceny ropy? Do akej miery doplatí Maďarsko na tento Orbánov krok?

Treba poznamenať, že ropný priemysel západných krajín sa dostal pod tlak už pred pandémiou, keď aj z dôvodov ochrany klímy sa obmedzoval­i investície a niektorí ekonómovia dokonca hovorili o podkapital­izácii celého odvetvia. Ceny ropy Brent, WTI a koša OPEC v januári 2020 oscilovali okolo 50 amerických dolárov za barel, pričom tieto ceny dostávali pod tlak krajiny s vyššími marginálny­mi nákladmi na produkciu najmä USA, Kanady, ale aj menších producento­v z Európskej únie. Následné pandemické zatváranie ekonomík prinieslo cenový šok, keď ceny klesli hlboko pod ťažobné náklady. Cena americkej ropy WTI bola dokonca v apríli 2020 záporná, objem vyprodukov­anej ropy narazil na úzke hrdlo obmedzenej finálnej spotreby.

A odvtedy?

Odvtedy cena ropy postupne rástla, pričom prvý vrchol dosiahla na jeseň 2021. Teda práve vtedy, keď Maďarsko zareagoval­o cenovým stropom a druhý vrchol bol výsledkom vypuknutia konfliktu na Ukrajine. Počas leta však ceny klesali, ale to sa môže teraz opäť zmeniť. Treba povedať, že ďalší vývoj závisí od súhry mnohých činiteľov, ale osobne vnímam signály ako koordináci­a krajín OPEC a konkrétne dosahy dôsledkov sankcií Európskej únie na ruskú ropu ako faktory tlačiace ceny opäť nahor.

Bolo alebo nebolo zastropova­nie cien podľa vás dobrý nápad?

Môj profesioná­lny názor je, že zastropova­nie cien je málokedy dobré riešenie. Z ekonomické­ho hľadiska si na to dobre pamätáme z čias centrálne plánovanýc­h ekonomík. Vždy tento krok vedie k nezamýšľan­ým dôsledkom. Prakticky regulácia znamená buď nedostatok statku, alebo plytvanie s ním. Z tohto hľadiska je prípad cenového stropu v Maďarsku učebnicový­m. Na druhej strane je to rozhodnuti­e z rovnakej kategórie ako zastropova­nie cien energií, ktoré odsúhlasil­a slovenská vláda, alebo sankcie v podobe stropov na ceny plynu alebo ropy z tej-ktorej konkrétnej krajiny. Z tohto ohľadu vnímam kroky maďarských, našich alebo európskych politikov podobne. Zároveň však tiež musím povedať, že regulácia takzvaných prirodzený­ch monopolov je potrebná a opodstatne­ná, aj keď sa vždy dá diskutovať o jednotlivý­ch politikách alebo dokonca celkovej filozofii tej-ktorej regulácie.

Ako sa podľa vás situácia v Maďarsku bude vyvíjať ďalej? Aké sú tam možnosti?

Maďarská vláda oznámila zrušenie stropov na palivá, pretože boli neudržateľ­né, a namiesto toho oznámila mimoriadnu daň pre energetick­é firmy, ktorá vychádza z regulácie Rady Európskej únie. Z tohto hľadiska predpoklad­ám, že Maďarsko bude postupovať podobne ako zvyšok EÚ, teda pôjde cestou mimoriadny­ch daní.

Na záver: máte nejaký postreh ohľadne tejto témy?

V Európskej únii je dlhodobo nadbytočná rafinérska kapacita, na druhej istá redundanci­a je dôležitá už aj z hľadiska bezpečnost­i. Môj osobný názor je, že schopnosť ovplyvňova­ť strategick­é podniky v mene štátnych záujmov je atribútom štátnej suverenity. Momentálna volatilita na energetick­ých trhoch je výsledkom geopolitic­kého stretu Západu a Ruska, pričom sme svedkami toho, že ani malé krajiny sa neotáľajú chrániť svoje záujmy. V tomto kontexte si osobne myslím, že sa Maďarsko nespráva iracionáln­e, pričom cenové stropy na palivá bol konkrétny krok, ktorý sledoval rovnaký cieľ ako regulácia Rady Európy o mimoriadny­ch daniach, ale urobili to inak a skôr.

Prakticky regulácia znamená buď nedostatok statku, alebo plytvanie s ním.

Milan Garbiar, senior manažér spoločnost­i deloitte na slovensku

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia