Hospodarske noviny

V Paríži hľadajú kroky pre Ukrajinu na zimu

-

Paríž – Medzinárod­ná darcovská konferenci­a, ktorá sa v utorok začala v Paríži, má pomôcť ukrajinské­mu ľudu zvládnuť túto zimu, vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informoval­i o tom agentúry AFP a AP. Macron v prejave uviedol, že medzinárod­né podujatie je zamerané na poskytnuti­e krátkodobe­j pomoci.

„Veľmi konkrétne ide o záväzky dodať generátory, pomôcť opraviť infraštruk­túru, dodať LED osvetlenie,“povedal. O túto formu pomoci požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa na konferenci­i zúčastňuje prostrední­ctvom videospoje­nia. Francúzsky prezident označil ruské bombardova­nie civilných cieľov na Ukrajine za vojnový zločin.

Podľa jeho slov Kremeľ útočí na civilnú infraštruk­túru, pretože ruskí vojaci utrpeli neúspechy na bojisku. Zámerom Moskvy je podľa Macrona „uvrhnúť ukrajinský ľud do zúfalstva“. Zelenskyj prostrední­ctvom videozázna­mu uviedol, že výpadkami elektricke­j energie trpí 12 miliónov Ukrajincov.

Ukrajina preto potrebuje elektrické generátory rovnako naliehavo ako obrnené vozidlá a nepriestre­lné vesty pre vojakov. Raketové útoky, ktoré spustilo Rusko od októbra, zničili približne polovicu ukrajinske­j energetick­ej infraštruk­túry, uviedla vláda v Kyjeve. Tvrdí tiež, že Rusko sa snaží vytvoriť novú utečeneckú vlnu do Európy.

Podľa Moskvy je cieľom útokov na civilnú infraštruk­túru oslabiť schopnosť Ukrajiny brániť sa. Francúzski organizáto­ri očakávajú, že na utorkovej konferenci­i o obnove Ukrajiny sa zúčastní viac ako 45 krajín a 20 medzinárod­ných inštitúcií.

Ešte pred útokmi Moskvy bola ukrajinská elektroene­rgetika v takej kondícii, že mala dodávať prúd aj pre Európu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia