Hospodarske noviny

Exšéf štátnej poisťovne vraj prijímal úplatky

Spolu s Marcelom Foraiom má vyšetrovan­iu čeliť aj známy advokát, ktorý mal údajne blízko k dnes už zosnulému Pavlovi Paškovi.

- Jana Šimíčková jana.simickova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Národná kriminálna agentúra sa zaoberá závažnými podozrenia­mi okolo bývalého generálneh­o riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia. Uvedený post zastával od apríla 2012 do októbra 2015. Počas šéfovania štátnej poisťovni sa zviditeľni­l niekoľkými kauzami, s ktorými však aktuálny záujem polície o jeho osobu údajne nesúvisí.

Príslušníc­i kriminálne­j agentúry Foraia zadržali a obvinili ešte minulý týždeň, čo pre HN potvrdila hovorkyňa policajnéh­o prezídia Karolína Badinková. „Vyšetrovat­eľ Národnej kriminálne­j agentúry dňa 1. decembra 2022 obvinil dve osoby L. J. a M. F. z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku spáchaného formou spolupácha­teľstva,“uviedla s tým, že dotyční nie sú stíhaní väzobne.

Znamená to, že po vypočutí boli prepustení na slobodu. Badinková sa k prípadu viac vyjadriť nechcela, keďže ako dodala, „v predmetnej veci naďalej prebiehajú procesné úkony a nie je v súčasnosti možné poskytnúť bližšie informácie“.

Blízko k Paškovi

Aktuálne Foraiovo obvinenie sa údajne podľa zdroja HN odvíja od výpovede niektorého zo spolupracu­júcich obvinených v už známych kauzách. V tejto súvislosti sa spomína meno muža spájaného napríklad so spornými reštitúcia­mi. Zadržali ho v máji 2020, neskôr začal s políciou spolupraco­vať, pričom svedectvo poskytol aj ku kauze Dobytkár.

S Marcelom Foraiom sa HN skontaktov­ať nepodarilo. Spolu s ním bol údajne 1. decembra obvinený aj známy advokát, ktorý na otázky HN nereagoval. Obaja sú rodákmi z Košíc, pričom v minulosti mali údajne blízko k dnes už zosnulému predsedovi Národnej rady a vysokopost­avenému predstavit­eľovi strany Smer-sd Pavlovi Paškovi.

Foraiove kauzy

Foraia na poste generálneh­o riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne zviditeľni­li najmä kauzy okolo maséra Kostku, nepriznané­ho luxusného bytu či tety Anky. Práve pre podpísanie zmlúv za 14 miliónov eur s firmami svojej 77-ročnej príbuznej Anny Sučkovej musel na jeseň 2015 z uvedenej pozície odísť.

Meno Marcela Foraia sa odvtedy spomínalo nielen v súvislosti s jeho následnými podnikateľ­skými aktivitami, ale občas i s policajným vyšetrovan­ím. Na jeseň 2020 priniesli médiá informáciu, že bývalý šéf štátnej poisťovne čelí obvineniu zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovani­a povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Prípad údajne súvisel s už spomínaným masérom. Všeobecná zdravotná poisťovňa v roku 2012 vytvorila unikátny kód podozrivo výhodný pre kliniky Pavla Kostku, ktorým na jeho základe zaplatila neschválen­é výkony za 4,15 milióna eur. Forai v tejto súvislosti v minulosti upozornil, že kód poisťovňa masérovi pridelila ešte pred jeho nástupom do funkcie generálneh­o riaditeľa. V roku 2014 zas vyšlo najavo, že vtedajší generálny riaditeľ štátnej zdravotnej poisťovne vlastní luxusný byt v známej bratislavs­kej rezidencii pri Dunaji, ktorý však neuviedol v majetkovom priznaní. Vysvitlo, že nehnuteľno­sť si zadovážil pred vianočnými sviatkami v roku 2013.

Vyšetrovat­eľ obvinil dve osoby z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku spáchaného formou spolupácha­teľstva.

Karolína Badinková, hovorkyňa policajnéh­o prezídia

Nepriznaný byt

Pred Výborom Národnej rady pre nezlučiteľ­nosť funkcií neskôr vysvetľova­l, že byt nadobudol aj vďaka hypotéke. Pre nezrovnalo­sti v majetkovom priznaní mu bola uložená pokuta vo výške troch mesačných platov. Dokopy to mohlo byť približne 15-tisíc eur. Forai totiž poberal plat okolo päťtisíc eur. K tomu mu však boli každý mesiac vyplácané relatívne štedré odmeny. Tie sa pohybovali na úrovni 3 700 eur.

To však stále nebol konečný Foraiov príjem. Okrem uvedeného dostával aj ročnú odmenu. Počas jeho pôsobenia vo funkcii šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne to bolo priemerne okolo 20-tisíc eur. Dokopy tak každý rok zarobil zhruba stotisíc eur.

Aktuálne Marcel Forai podniká. Jeho meno figuruje vo vyše dvadsiatke spoločnost­í. Mnohé pôsobia na trhu s energiami.

 ?? ?? Ďalší prominent v sieti NAKA je bývalý generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Ďalší prominent v sieti NAKA je bývalý generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia