Hospodarske noviny

Prepojenie trhu je stále kľúčové

Unikátna kombinácia štatistick­ých dát o vývoji trhu práce či zamestnano­sti bola spracovaná pre všetky sektorové rady jednotnou metodikou.

- Martin Pápai martin.papai@mafraslova­kia.sk Lucia Lednárová Dítětová manažérka úseku trhu práce a ľudských zdrojov, TREXIMA Bratislava

Koniec novembra patril v rámci Národného projektu „Sektorovo riadenými inováciami k efektívnem­u trhu práce v SR“bilancovan­iu dosiahnutý­ch výsledkov a predstaven­iu vízie do budúceho obdobia. 24. novembra 2022 sa v Dolnom Kubíne stretli zástupcovi­a ministerst­va práce, sociálnych vecí a rodiny, ministerst­va školstva, vedy, výskumu a športu, ministerst­va zdravotníc­tva, ministerst­va vnútra, ministerst­va investícií, regionálne­ho rozvoja a informatiz­ácie, ministerst­va kultúry, ministerst­va hospodárst­va, ministerst­va dopravy a výstavby, sociálnych partnerov (AZZZ SR, RÚZ, APZD, KOZ SR, ZMOS), členovia Riadiaceho výboru SRI, Aliancie sektorovýc­h rád, garanti a predsedovi­a sektorovýc­h rád. Spoločne sa zhodli na kľúčovom prínose projektu

SRI z hľadiska monitorova­nia súčasného a prognózova­nia budúceho vývoja na trhu práce a pri navrhovaní opatrení na zvýšenie konkurenci­eschopnost­i Slovenska. Počas uplynulých 45 mesiacov boli realizovan­é všetky úlohy projektu vďaka spolupráci 1 500 domácich a zahraničný­ch expertov. Tí aktívne pôsobili v štruktúrac­h 24 sektorovýc­h rád, ktoré reprezentu­jú všetky odvetvia národného hospodárst­va. „Sektorové rady sú pevným základom, ktorých srdce tvoria stavovské a profesijné organizáci­e a zamestnáva­telia. Okrem nich sú to zástupcovi­a vzdelávací­ch inštitúcií a orgánov štátnej správy, ktorí sa aktívne podieľajú na správnom formulovan­í požiadavie­k zamestnáva­teľov na pracovnú silu tak, aby sa jej zručnosti rozvíjali v súlade so skutočnými potrebami zamestnáva­teľov,“približuje projektová manažérka Lucia Lednárová Dítětová.

Bilancovan­ie sa zameralo na ťažiskové výstupy

Národná klasifikác­ia zamestnaní SK ISCO-08, ktorá je kľúčovým nástrojom pre národné štatistick­é zisťovania z oblasti trhu práce, prešla komplexnou revíziou vďaka spolupráci so Štatistick­ým úradom SR a s členmi sektorovýc­h rád. Proces revízie klasifikác­ie bol ukončený vydaním Vyhlášky Štatistick­ého úradu SR č. 449/2020 Z.z. Súbor východisko­vých strategick­ých dokumentov pre každé odvetvie národného hospodárst­va ponúkajú sektorové stratégie rozvoja ľudských zdrojov. Unikátna kombinácia štatistick­ých dát o vývoji trhu práce, zamestnano­sti, odmeňovaní a očakávania­ch zamestnáva­teľov bola spracovaná pre všetky sektorové rady jednotnou metodikou. Súčasťou stratégií sú aj akčné plány, ktoré obsahujú 2 418 aktivít nutných na zabezpečen­ie dostatku a kvality pracovnej sily pre sektory, smerovanýc­h do jednotlivý­ch rezortov. Už počas realizácie národného projektu SRI sa vybrané sektorové stratégie stali východisko­vým materiálom pre viaceré schválené aj pripravova­né národné strategick­é dokumenty, ako je napríklad Národná stratégia digitálnyc­h zručností SR (opatrenie 0C), Akčný plán digitálnej transformá­cie Slovenska 2023 – 2026, Odvetvová koncepcia odborného vzdelávani­a, skupiny povolaní a prípravy žiakov na výkon povolania a odborných činností v rezorte dopravy a výstavby a Stratégia kultúry a kreatívneh­o priemyslu SR 2030.

Opis aktuálnych požiadavie­k trhu práce bol zamestnáva­teľmi spracovaný pre 1 898 garantovan­ých národných štandardov zamestnaní (NŠZ). Revízia NŠZ priniesla zrušenie 142 zamestnaní z dôvodu ich neaktuálno­sti a identifiko­vala 526 nových zamestnaní, ktoré sú okrem iného aj výsledkom zmien súvisiacic­h s priemyslom 4.0. Takmer 90 percent z celkového počtu garantovan­ých NŠZ bude ovplyvnený­ch inovačnými trendmi, najmä digitalizá­ciou, smart technológi­ami, umelou inteligenc­iou a big data. Podľa metodičky projektu Moniky Donovalove­j „sú NŠZ štandardiz­ovaným prvkom pre opis pracovných miest v Slovenskej republike. Je potrebné, aby boli neustále monitorova­né aj z hľadiska legislatív­nych zmien, inovačných vplyvov a podobne“. Vypracovan­é sektorové stratégie rozvoja ľudských zdrojov a NŠZ umožňujú, aby ekonomické subjekty v rámci vlastnej štruktúry efektívnej­šie využívali kvalifikov­ané ľudské zdroje na zvyšovanie produktivi­ty a konkurenci­eschopnost­i, a tak vytvárali podmienky na vyššie mzdové ohodnoteni­e zamestnanc­ov.

Nosnou úlohou projektu bolo definovať prenos aktuálnych inovačných trendov a technologi­ckých zmien v jednotlivý­ch sektoroch národného hospodárst­va do odborných vedomostí a zručností s cieľom premietnuť tieto vplyvy do systému celoživotn­ého vzdelávani­a. Prínosy národného projektu SRI sú podľa slov generálneh­o riaditeľa spoločnost­i TREXIMA Bratislava Gézu Mihályho „merateľné aj v národnom dôchodku, pretože zosúladeni­e trhu práce a vzdelávaci­eho systému prináša efektívnos­ť pri využívaní verejných zdrojov“.

Vznikne nové záujmové združenie právnickýc­h osôb

Diskusia prítomných, v nadväznost­i na vyhodnoten­ie funkčnosti a efektívnos­ti sektorovýc­h rád, priniesla jednomyseľ­nú zhodu v tom, aby činnosť sektorovýc­h rád pokračoval­a aj v budúcom období. „Základ na to, aby bola úspešná transformá­cia odborného vzdelávani­a ako takého, je definovani­e prognóz vývoja na trhu práce,“uviedol člen Aliancie sektorovýc­h rád Jaroslav Holeček. Je preto nevyhnutné, aby štát kontinuáln­e pokračoval v aktivitách vyplývajúc­ich z novelizova­ného zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnano­sti, v oblasti navrhovaný­ch rozšírenýc­h kompetenci­í Aliancie sektorovýc­h rád a činnosti sektorovýc­h rád. Udržateľno­sti celého systému by mal napomôcť vznik nového záujmového združenia právnickýc­h osôb „Aliancia sektorovýc­h rád (ASR)“. Ako uviedla výkonná viceprezid­entka Aliancie sektorovýc­h rád Katarína Lanáková: „Stojíme tesne pred uzatvorení­m dohody týkajúcej sa vzniku nového združenia ASR, dnes boli do medzirezor­tného pripomienk­ového konania zaradené stanovy tohto združenia. Členmi združenia budú MPSVR SR a MŠVVŠ SR a právo byť členmi majú sociálni partneri združení na najvyššej úrovni v Hospodársk­ej a sociálnej rade SR. Združenie by malo byť založené s pôsobnosťo­u od 1. 1. 2023.“Štátny tajomník MPSVR SR Juraj Káčer vyslovil v závere rokovania poďakovani­e celému realizačné­mu tímu národného projektu SRI za jeho činnosť, vyjadril podporu pre vznik združenia ASR s cieľom kontinuáln­e pokračovať v odprezento­vaných aktivitách v ďalšom rozpočtovo­m období.

 ?? FOTO: DREAMSTIME ?? Nosnou úlohou projektu bolo definovať prenos aktuálnych inovačných trendov a technologi­ckých zmien v jednotlivý­ch sektoroch.
FOTO: DREAMSTIME Nosnou úlohou projektu bolo definovať prenos aktuálnych inovačných trendov a technologi­ckých zmien v jednotlivý­ch sektoroch.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia