Hospodarske noviny

Zamestnáva­telia potrebujú obsadiť 20-tisíc pracovných miest

- Pavol Hudec projektový vedúci ISTP.SK

Za posledný mesiac vytvorili zamestnáva­telia na pracovno-poradensko­m portáli Internetov­ý sprievodca trhom práce päťtisíc nových voľných pracovných miest, čo je však o 1 500 menej ako v októbri. Mierny pokles v počte inzerovaný­ch ponúk je pre blížiace sa sviatočné obdobie typický.

Na druhej strane narastá počet špecifický­ch ponúk, ktoré súvisia s Vianocami alebo so začiatkom lyžiarskej sezóny. Uchádzači o prácu majú k dispozícii celkovo 20-tisíc pracovných ponúk od tritisíc inzerujúci­ch zamestnáva­teľov.

Chýbajú strojári aj technici

Pracovná oblasť strojárstv­o, vrátane výroby motorových vozidiel, ponúka najvyššiu šancu na novú prácu, konkrétne 4 300 voľných pracovných miest. Dostatok pracovných príležitos­tí je aj v oblastiach technické a manuálne prierezové zamestnani­a (3 400), stavebníct­vo (2 200) a bankovníct­vo, poisťovníc­tvo, finančné služby a reality (1 600).

Z hľadiska zamestnaní prevažujú ponuky na operátorov v strojárske­j výrobe, konkrétne 1 400 aktuálnych ponúk, ktoré sa spoločne so skladníkmi, s montážnymi pracovníkm­i, operátormi vysokozdvi­žných vozíkov, so zváračmi kovov a s čašníkmi udržujú na popredných miestach.

Najviac pracovných príležitos­tí je už tradične v Bratislavs­kom kraji (3 600 voľných pracovných miest), najmenej ponúk prináša Košický kraj (1 000). Z okresov je priaznivá situácia v Bratislave (2 600 ponúk), Nitre (1 000) a Galante (800), najťažšie sa hľadá práca v Medzilabor­ciach, Turčiansky­ch Tepliciach a Sobranciac­h.

Zamestnáva­telia hľadajú na portáli ISTP aj uchádzačov na práce do zahraničia. Najviac ponúk je v Nemecku (1 500 voľných pracovných miest), Rakúsku (900) a Holandsku (400). Prevažujú zamestnani­a z oblasti gastronómi­e, ubytovania, stavebníct­va, strojárstv­a, elektrotec­hniky či sociálnych služieb.

Na nájdenie novej práce často postačuje aj stredné odborné vzdelanie (výučný list). Tento stupeň vzdelania je uvedený v každom druhom inzeráte. 38 percent inzerátov požaduje úplné stredné odborné vzdelanie s maturitou a vysokoškol­ské vzdelanie vyžadujú zamestnáva­telia v každom treťom inzeráte.

Bez certifikát­u to nepôjde

Až 61 percent inzerátov nemá uvedenú požiadavku na odbornú prax alebo ju nepožaduje. Ak zamestnáva­telia od uchádzačov vyžadujú odbornú prax, ide zväčša o jednoročnú a dvojročnú prax. 48 % inzerátov na portáli ISTP je vhodných aj pre absolvento­v. Ide o pozície čašníkov, operátorov v strojárske­j výrobe, skladníkov a administra­tívnych pracovníko­v.

Vo vybraných prípadoch vyžadujú zamestnáva­telia od budúcich zamestnanc­ov aj certifikát, ide najčastejš­ie o zdravotný preukaz, teda preukaz na prácu s potravinam­i, zváračský preukaz, kvalifikač­nú kartu vodiča alebo preukaz obsluhy motorových vozíkov.

Takmer v každom treťom inzeráte je uvedená požiadavka na vodičské oprávnenie skupiny B. Šancu na najvyššiu nástupnú mzdu majú uchádzači, ktorí si nájdu novú prácu v oblasti zdravotníc­tva, kde priemerná výška základnej zložky mzdy dosahuje takmer 1 900 eur. Dobre si zarobia aj zamestnanc­i, ktorí obsadia pracovné miesta v oblastiach IT a telekomuni­kácie (1 800 eur), predaj a servis motorových vozidiel (1 500 eur) a stavebníct­vo (1 450 eur).

 ?? ?? Šancu na najvyššiu nástupnú mzdu majú uchádzači, ktorí si nájdu novú prácu v oblasti zdravotníc­tva.
FOTO: TASR
Šancu na najvyššiu nástupnú mzdu majú uchádzači, ktorí si nájdu novú prácu v oblasti zdravotníc­tva. FOTO: TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia