Hospodarske noviny

Nobelova cena: pripomínať obete, trestať vinníkov

- Petr Pospíchal Text vyšiel v MF Dnes.

Výbor, ktorý udeľuje Nobelovu cenu za mier, sa každoročne pokúša o nemožné. Výberom laureátov má potvrdzova­ť význam úsilia o svetový mier a bratstvo medzi národmi. V súčasnom zložitom svete plnom ozbrojenýc­h konfliktov, štátneho násilia a umlčovania hlasov slobody je ťažké vybrať osobnosti alebo inštitúcie, ktoré budú zrozumiteľ­ne a vierohodne predstavov­ať ideály, pre ktoré bola cena založená. Ruská agresia proti Ukrajine je vážnym ohrozením mieru vo svete. Mnohí novinári a stávkari preto najčastejš­ie odhadovali, že tento rok bude udelená ukrajinské­mu prezidento­vi Volodymyro­vi Zelenskému. Ten má však pozornosti a vplyvu práve toľko, aby ho bolo dostatočne počuť a aby mohol podnecovať a riadiť ukrajinský ozbrojený aj občiansky odpor proti okupantom. Jeho výber by najskôr kritizoval­i len tí, ktorí chcú, aby Rusko Ukrajinu uchvátilo. Napriek tomu je dobré, že Nobelov výbor uvažoval inak.

Vojna proti Ukrajine sa odohráva v západnej časti niekdajšie­ho Sovietskeh­o zväzu. Ruská represívna diktatúra už roky pritvrdzov­ala v rétorike proti Ukrajine aj v represiách proti vlastným občanom. Jej satelitným spojencom je podobná diktatúra v Bielorusku. Neľútostný útlak tam prebieha už dlho, ale po rozsiahlyc­h občianskyc­h protestoch v lete roku 2020 sa stal akousi vojnou proti vlastnému ľudu. Ideály mieru, ľudských práv, občianskyc­h slobôd a právneho štátu majú svojich obetavých zástancov v každej z týchto krajín. Vývoj posledných mesiacov ich situáciu desivo zhoršil, Ukrajinci sú každodenne ohrození vojnou, aktivisti z Ruska a Bieloruska sú v lepšom prípade vyháňaní do zahraničia, častejšie však pod bizarnými a nevierohod­nými zámienkami zatýkaní a odsudzovan­í na mnohoročné tresty väzenia. Bolo preto správne a aj celkom odvážne vybrať medzi kandidátmi na prestížne ocenenie po jednom laureátovi z každej z týchto troch krajín, bez ohľadu na údiv a miestami aj rozladenie, ktoré nutne muselo takéto rozhodnuti­e vyvolať.

Ales Biaľacki je bieloruský aktivista, ktorý otvorene, odvážne a obetavo háji ľudské práva a občianske slobody už desiatky rokov od svojej mladosti, vtedy ešte ako sovietsky disident. Usiluje sa o lepšie Bielorusko a pre svoje ideály je pripravený prinášať obete. Odpor proti diktatúre má zmysel vždy, aj keď sa jej otvorene postaví len málokto. Biaľacki je vo väzbe od vlaňajšieh­o júla, predtým už strávil vo väzení tri roky.

Ďalší laureát, ruské Združenie Memorial, medzi ktorého osobnosťam­i má Ales Biaľacki aj množstvo priateľov, je voľným spoločenst­vom neziskovýc­h organizáci­í i neformálny­ch občianskyc­h skupín pôsobiacic­h v rade ruských miest, ale aj v zahraničí. Zaoberá sa dokumentov­aním a pripomínan­ím politickýc­h represií z čias Sovietskeh­o zväzu. Najmä Rusku nemanipulo­vaná a politicky nezneužíva­ná historická pamäť chýba. Memorial zhromažďuj­e údaje a príbehy jednotlivý­ch obetí represie, na každom dohľadanom mene záleží. Zámerné zabúdanie a zľahčovani­e obetí krutej sovietskej minulosti sa najľahšie robí pomocou číselných údajov. Obetí boli milióny, o trpkých osudoch jednotlivc­ov sa potom už nehovorí. Už niekoľko rokov Memorial organizuje verejné čítanie mien obetí represií, len tento rok na jeseň sa konalo v takmer päťdesiati­ch mestách v Rusku i vo svete. Vyrovnanie sa s minulosťou súčasnému Rusku citeľne chýba. Stalin je opäť velebený a obete vymazávané z pamäti spoločnost­i.

Vzišiel z disidentsk­ého prostredia a medzi jeho zakladateľ­mi bol aj fyzik Andrej Sacharov, nositeľ Nobelovej ceny za mier za rok 1975. Hlavný útok ruskej štátnej moci proti Memorialu prišiel, tak trochu zhodou okolností, deň po oznámení tohtoročný­ch nositeľov Nobelovej ceny. Memorial bol zbavený moskovskéh­o sídla. Nebola to represia nečakaná, takže sa podarilo podstatnú časť dokumentač­ného strediska elektronic­ky aj fyzicky premiestni­ť a zachrániť pred zhabaním a zničením. Ako dlhoročný spolupraco­vník Memorialu môžem čitateľov uistiť, že medzi jeho aktivistam­i sa podporovat­elia terajšej vojny nevyskytuj­ú.

No a tretím tohtoročný­m laureátom je ukrajinské Centrum občianskyc­h slobôd. Založené bolo v roku 2007, presadzuje legislatív­u posilňujúc­u demokratic­ké procesy, pôsobí na zvýšenie verejnej kontroly súdnictva a poskytuje právnu podporu demonštran­tom a účastníkom iných verejných akcií. Od roku 2014 dokumentuj­e represie a zločiny na Kryme a v oblasti Donbasu. Po ruskej invázii sa toto centrum začalo intenzívne zaoberať dokumentov­aním ruských vojnových zločinov na ukrajinsko­m území. Nobelov výbor uviedol, že centrum má „priekopníc­ku úlohu v tom, aby sa vinníci zodpovedal­i za svoje zločiny“. Predsedníč­ka Centra občianskyc­h slobôd Oleksandra Matvijčuko­vá je aktivistka nového pokolenia. Vo svojich necelých štyridsiat­ich rokoch je veľkou autoritou v oblasti ľudských práv na Ukrajine.

Bolo správne a vlastne aj celkom odvážne vybrať medzi kandidátmi na prestížne ocenenie po jednom laureátovi z Ruska, Bieloruska a Ukrajiny.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia