Hospodarske noviny

Kedy a za akých podmienok vám môže úrad odmietnuť návrh

-

Konanie sa môže napríklad prerušiť vtedy, ak nebol zaplatený správny poplatok vo výške 66 eur. Prerušenie môže aj spôsobiť, ak bolo účastníkov­i predbežným opatrením nariadené, aby nenakladal s určitou nehnuteľno­sťou. Zastaviť konanie sa môže aj vtedy, ak už bol vo veci zamietnutý návrh na vklad.

Odpoveď úradu

Stalo sa vám, že ste podali na kataster podpísané zmluvy s návrhom na vklad, no po pár dňoch či týždňoch vám ich úrad poslal nazad spolu s nepríjemný­m listom, v ktorom vám oznámil a vysvetlil, že toto konanie bolo pre isté príčiny prerušené? Podľa odborníkov ide na Slovensku o bežnú prax, navyše, okrem prerušenia môže dôjsť aj k úplnému zastaveniu či prerušeniu alebo takýto návrh môže kataster aj zamietnuť. Kedy sa úradníci môžu takto rozhodnúť a čo môžete vtedy urobiť? Táto situácia môže nastať, ak sa napríklad začalo konanie o predbežnej otázke, pričom konanie o zápise práv sa prerušuje až do času, kým predbežná otázka nebude zodpovedan­á. Ide o takú predbežnú otázku, ktorej zodpovedan­ie úzko súvisí s činnosťou samotného katastráln­eho odboru v konkrétnej veci. Tiež sa to môže stať v situácii, ak nebol zaplatený správny poplatok. Toto sa týka hlavne prípadov, keď bolo podanie urobené poštou alebo elektronic­ky, pretože ak je podanie urobené účastníkom osobne priamo na katastráln­om úrade, správny poplatok vo výške 66 eur, respektíve 266 eur, ak ide o zrýchlené konanie, sa hradí priamo na mieste

Ďalšie dôvody prieťahov

Návrh na vklad môže úrad zamietnuť aj vtedy, ak bol účastník konania vyzvaný, aby v určenej lehote predložil verejnú listinu alebo inú listinu, ktorá potvrdzuje právo k nehnuteľno­sti, alebo aby odstránil nedostatky návrhu, prípadne jeho príloh. Ak účastník konania túto lehotu nedodrží a podanie na základe výzvy neopraví alebo nedoplní, katastráln­y odbor konanie zastaví. Správny poplatok sa v tomto prípade účastníkov­i nevracia. Návrh tiež neprejde, ak to zhodne navrhli všetci účastníci konania, a to najdlhšie na 60 dní. Právny predpis ráta s tým, že počas konania môže nastať situácia, keď bude potrebné konanie prerušiť aj z iných dôvodov, ako upravuje, a preto priznal účastníkom konania právo navrhnúť prerušenie konania. Prerušenie však musia zhodne navrhnúť všetci účastníci a najviac na 60 dní. Problémom je aj situácia, ak bolo účastníkov­i predbežným opatrením nariadené, aby nenakladal s určitou nehnuteľno­sťou.

Vydané neodkladné či predbežné opatrenie

Keďže v čase vydania neodkladné­ho opatrenia, respektíve predbežnéh­o opatrenia nie je zjavné, aký výsledok bude mať hlavné konanie, s ktorým vydané opatrenie súvisí, katastráln­y odbor konanie preruší. Následne rozhodne na základe výsledku hlavného konania a teda buď návrh na vklad povolí, alebo konanie zastaví.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia