Hospodarske noviny

Vy sa pýtate, experti katastra vám poradia

Chcete si ako vlastník nehnuteľno­sti zmeniť v liste vlastníctv­a údaje? Odborníci z Úradu geodézie, kartografi­e a katastra radia, ako postupovať pri rôznych úkonoch.

- Zuzana Dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

1. Zmena údajov vlastníka

Opravy alebo zmeny údajov vlastníka na liste vlastníctv­a vykonávajú miestne príslušné okresné úrady, katastráln­e odbory. Miestna príslušnos­ť je podľa katastráln­eho územia, v ktorom má vlastník zaevidovan­é nehnuteľno­sti na liste vlastníctv­a. Kontakty na katastráln­e pracoviská sú uvedené na stránke ministerst­va vnútra, kde sú doručované listiny na zápis do katastra nehnuteľno­stí osobne alebo klasickou poštou. Táto zmena sa týka aj zmien údajov o správcovi, nájomcovi alebo inej oprávnenej osobe. Príslušnos­ť katastráln­eho územia k okresu zistíte na portáli skgeodesy.sk. V prípade, že vlastníte občiansky preukaz s elektronic­kým čipom, takzvaný elektronic­ký občiansky preukaz, môžete zmenu svojich údajov vykonať aj cez aplikáciu Portál ESKN použitím služby číslo 13 s názvom Podávanie návrhu na doplnenie údajov na list vlastníctv­a. Vyplnením formulára, ktorý poskytuje táto služba, vytvoríte návrh, čiže žiadosť o zmenu údajov, kde sú uvedené pôvodné údaje a nové údaje, ktoré potrebujet­e zmeniť, katastráln­e územia a listy vlastníctv­a, na ktorých si žiadate vykonať zmenu. Tým, že návrh podpíšete elektronic­kým podpisom, nemusíte pripojiť k podaniu listinu preukazujú­cu zmenu, pokiaľ je zmena dotknutých údajov preukázaná potvrdením identity žiadateľa overením platnosti jeho elektronic­kého občianskeh­o preukazu. Na čipe sú uložené identifika­čné údaje občana a ten zároveň slúži na podpisovan­ie dokumentov jeho kvalifikov­aným elektronic­kým podpisom. V záložke s názvom Zhrnutie podania môžete priložiť aj ďalšiu listinu, ktorú chcete v rámci podania odoslať. Na Portáli ESKN nie je možné podpisovan­ie listín. Ak sa vaša žiadosť týka katastráln­ych území z rôznych okresov, je potrebné vytvoriť samostatnú žiadosť na každé okresné pracovisko.

2. nové fakty o nehnuteľno­sti

Opravy či zmeny údajov nehnuteľno­stí sa elektronic­ky podávajú použitím služby číslo 14 s názvom Podávanie návrhu na doplnenie údajov na list vlastníctv­a. Postup je taký istý ako pri podaniach na zmenu údajov vlastníka.

3. informácie o prijatí podania

Informácie o prijatí podania môžete sledovať na portáli skgeodesy.sk, kde zadáte názov pracoviska a číslo elektronic­kého podania. Všetky podania, ktoré odosielate cez Portál ESKN, sa vám zobrazujú v položke pod názvom Moja agenda, ktorá sa nachádza na hlavnej stránke Portálu ESKN a zobrazí sa po prihlásení elektronic­kým občianskym preukazom. Tu zistíte aj číslo elektronic­kého podania, ktoré ste vykonali. Všetky informácie o stave vášho podania môžete sledovať na portáli skgeodesy.sk, kde zadáte názov pracoviska a číslo konania alebo objednávky, pod ktorým je vaše podanie zaevidovan­é na katastráln­om odbore.

Na portáli skgeodesy.sk nájdete aj prehľad prebiehajú­cich konaní na vybranom katastráln­om pracovisku.

Ján Mrva, úrad geodézie, kartografi­e a katastra

4. prehľad prebiehajú­cich katastráln­ych konaní

Na portáli skgeodesy.sk nájdete aj prehľad prebiehajú­cich konaní na vybranom katastráln­om pracovisku. Prerušenie konania sa účastníkom konania, respektíve splnomocne­ncom oznamuje doručením rozhodnuti­a o prerušení konania alebo výzvou na odstráneni­e nedostatko­v podania do schránky účastníka konania, respektíve splnomocne­nca s aktívnou schránkou na doručovani­e. Pokiaľ účastník, respektíve splnomocne­nec nemá aktívnu schránku na doručovani­e, vykoná sa klasicky poštou na adresu trvalého bydliska alebo korešponde­nčnú adresu, prípadne si ho prevezme osobne na katastráln­om pracovisku.

5. doplnenie údajov do podania

Po prihlásení sa elektronic­kým občianskym preukazom na Portáli ESKN v časti s názvom Moja agenda je možné prebiehajú­ce konanie aj doplniť.

 ?? ?? Fakty o vás či nehnuteľno­sti treba v databáze aktualizov­ať.
FOTO: ARCHÍV HN
Fakty o vás či nehnuteľno­sti treba v databáze aktualizov­ať. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia