Hospodarske noviny

Takto môžete uhradiť poplatok za prevod vlastníctv­a či zmenu v listine

- Zuzana Dzvoníková

Správny poplatok je možné uhradiť pri doručení návrhu na vklad alebo objednávky na poskytnuti­e údajov z katastra, a to platobným systémom ekolok od Slovenskej pošty prostrední­ctvom mobilnej aplikácie ekolok alebo prostrední­ctvom webovej aplikácie ekolok, ktorá je dostupná na portáli ekolky.gov.sk. Potvrdenie o úhrade správneho poplatku v elektronic­kej podobe sa priloží k návrhu na vklad alebo k objednávke v elektronic­kej podobe.

Druhá možnosť

Úhradu môžete vykonať aj po podaní návrhu na vklad alebo objednávky na poskytnuti­e údajov z katastra na základe platobného predpisu vygenerova­ného okresným úradom, katastráln­ym odborom, ktorý je možné uhradiť prevodom z účtu v banke podľa údajov na platobnom predpise, prostrední­ctvom ekolku, na pošte, prostrední­ctvom poštového poukazu, ktorý je súčasťou platobného predpisu, alebo kolkom zakúpeným v kolkomate. Tieto informácie sa vám zobrazujú pri podávaní podania v časti s názvom Zhrnutie podania v časti Poplatok. Pokiaľ ste neodoslali platbu, čiže ekolok priamo so žiadosťou, tak okresný úrad, katastráln­y odbor vám pošle platobný príkaz do vašej elektronic­kej schránky alebo do e-mailu. Uvedené vykoná po zaevidovan­í podania na katastri. V prípade nedoručeni­a platobného príkazu minimálne do 24 hodín kontaktujt­e priamo katastráln­y odbor okresného úradu.

Čo požaduje banka

Banka požaduje od zákazníka opečiatkov­aný návrh na vklad aj pri elektronic­kej realizácii návrhu na vklad. V prípade elektronic­kého podania dostávate do svojej elektronic­kej schránky potvrdenie o prijatí, teda potvrdenku o doručení, ktorá je súčasťou konverzáci­e k danému podaniu, čo je v súlade so zákonom o elektronic­kej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci. Pokiaľ potrebujet­e pre banku potvrdenie o údajoch, ktoré sú obsahom prezentačn­ej pečiatky na podanom návrhu na vklad, teda označenie okresného úradu, katastráln­eho odboru, dátum prijatia podania, hodinu prijatia podania, respektíve počet príloh, požiadajte katastráln­e pracovisko o zaslanie správy s týmito údajmi do elektronic­kej schránky. Rozhodovan­ie o návrhu na vklad, teda lehota sa počíta odo dňa doručenia návrhu na vklad. Trvá do 30 dní štandardne, do 20 dní, ak zmluva o prevode nehnuteľno­stí bola podaná vo forme notárskej zápisnice alebo autorizova­ná advokátom, a do 15 dní, ak ide o urýchlené konanie o návrhu na vklad.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia