Hospodarske noviny

U Obyčajných sa črtá rozpor. Hrozí rozpad

- Juraj Búry juraj.bury@mafraslova­kia.sk

Platforma okolo Jána Budaja sa s vedením OĽANO nevie zhodnúť. Skupina je ochotná udržať kabinet pri moci za cenu jej rekonštruk­cie.

Bratislava – Občianska a demokratic­ká platforma okolo ministra životného prostredia Jána Budaja môže podľa informácií HN rozdrobiť hnutie OĽANO. Zoskupenie odmieta dohodu s tarabovcam­i o skrátení volebného obdobia i predčasné voľby. Naopak, pevne stojí za rekonštruk­ciou vlády, ktorá by zahŕňala nielen odstúpenie Igora Matoviča, ale aj ministra vnútra Romana Mikulca. Predseda hnutia však svoj odchod odmieta.

„Všetky politické verzie OĽANO od roku 2012, ktoré riadil Igor Matovič, sa vždy rozpadli. Niektoré ešte pred samotnými voľbami. Aj aktuálne OĽANO sa začína rozpadať. Veď je tam platforma desiatich poslancov, ktorí sú pomaly na odchode z hnutia. Nemyslím si teda, že je až také jednotné,“povedal pre HN Marián Viskupič z SAS v utorok po odročení hlasovania o vyslovení dôvery vláde Eduarda Hegera.

Podľa informácií HN sa hovorí o problémoch v strane OĽANO. Budajova platforma je totiž ochotná udržať kabinet pri moci aj za cenu jej rekonštruk­cie.

„Ak máme zabrániť pádu vlády a predčasným voľbám, tak sa to dá len dohodou s SAS. Na druhej strane však musíme aj my vidieť zo strany SAS ich požiadavky. Tie sú stále premenlivé,“povedal člen skupiny Kristián Čekovský v relácii Braňa Závodského. „Občianska a demokratic­ká platforma je ochotná pristúpiť na tieto rokovania aj za cenu rekonštruk­cie vlády, ale aj SAS musí pristúpiť na kompromisy,“dodal Čekovský.

Šipoš: Žiadne rozbroje

Podľa jeho slov už platforma o možnom riešení rokuje tak so stranou Richarda Sulíka, ako aj so svojimi straníckym­i kolegami. Predčasné voľby však za riešenie nepovažujú.

Čekovský zároveň odmietol komentovať možnosť odchodu občiansko-demokratic­kej frakcie z OĽANO. „Zásadné otázky, ktoré sa týkajú prípadných odchodov, riešime výlučne vnútri strany,“uviedol poslanec pre HN.

To, či postoj platformy vnášal do Matovičovh­o hnutia rozbroje, predseda poslanecké­ho klubu OĽANO Michal Šipoš odmieta. „Všetky scenáre sú na stole a my rokujeme aj vnútri strany. Keď sa dohodneme, dáme vedieť verejnosti. Nie sú u nás žiadne rozbroje ani boje, je otvorená demokratic­ká debata. Pomoc ľuďom je náš hlavný cieľ, to, ako sa k nemu dostaneme, je už druhá vec,“povedal Šipoš. „Nebudem komentovať požiadavky rôznych poslancov a politickýc­h strán. Každá strana má svoju predstavu o budúcnosti krajiny,“dodáva.

Pre denník Sme deklaroval svoju vernosť Matovičovi aj poslanec Peter Pollák: „Som za to, aby Igor Matovič ostal na svojom poste, a budeme robiť všetko pre to, aby na svojom poste ostal.“Preňho sú lepším riešením predčasné voľby.

Je tam platforma

desiatich poslancov, ktorí

sú pomaly na odchode z hnutia.

Marián Viskupič,

poslanec SAS

Čo na to partneri?

Ostatné koaličné strany Za ľudí a Sme rodina čakajú práve na to, ako sa dohodnú členovia OĽANO a ku ktorému riešeniu aktuálnej vládnej krízy sa priklonia. „Platí to, čo včera povedal náš predseda Boris Kollár,“vyjadril sa minister sociálnych vecí Milan Krajniak.

Podľa neho si personálne otázky má vyriešiť Matovičova strana sama. „Verím, že sa súčasná kríza vyrieši v prospech republiky. Vláda by mala vládnuť,“dodal. Podobne reagovala aj ministerka pre investície Veronika Remišová.

 ?? ?? Občianska a demokratic­ká platforma je za rekonštruk­ciu vlády, ktorá by zahŕňala odstúpenie Igora Matoviča. Ten však odchod odmieta.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Občianska a demokratic­ká platforma je za rekonštruk­ciu vlády, ktorá by zahŕňala odstúpenie Igora Matoviča. Ten však odchod odmieta. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia