Hospodarske noviny

Prezidentk­a pred kľúčovým hlasovaním hovorila s premiérom o politickej situácii

-

Bratislava – Prezidentk­a Zuzana Čaputová sa v utorok popoludní stretla s premiérom Eduardom Hegerom. Hovorili spolu o vývoji aktuálnej politickej situácie. Uviedol to prezidentk­in hovorca

Martin Strižinec. „Stretnutie sa uskutočnil­o z iniciatívy predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý si ho vyžiadal, aby si s prezidentk­ou vymenili pohľady na aktuálnu krízu a povedali si, aké sú možnosti riešenia,“priblížila hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Poslanci Národnej rady SR ešte v utorok posunuli hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde na štvrtok.

Prezidentk­a následne uviedla, že situáciu v parlamente pozorne sleduje. Zdôraznila, že akékoľvek riešenie vládnej krízy má aktuálne v rukách parlament alebo vláda. „Ja som, samozrejme, pripravená realizovať svoje kompetenci­e, keď na to príde,“dodala. Slovensko podľa nej potrebuje pokoj, ako aj stabilnú a funkčnú vládu.

Úradnícku vládu považuje prezidentk­a za krajnú možnosť. Ako zdôvodnila, nie je jednoduché takýmto spôsobom zostaviť odborníkov na krátky čas, keďže úradnícka vláda sa väčšinou zostavuje do predčasnýc­h volieb. Zároveň znamená úradnícka vláda podľa nej prebranie politickej zodpovedno­sti v čase kríz.

V prípade pádu vlády prezidentk­a Zuzana Čaputová musí kabinet podľa Ústavy odvolať. Ministri sa však nemusia okamžite pobaliť, naopak, budú pokračovať v práci v demisii, a to do vymenovani­a nového kabinetu.

V tomto prípade Ústava nestanovuj­e žiadne časové ohraničeni­e, a tak môžu hegerovci zotrvať vo vláde v demisii trebárs aj do najbližšíc­h volieb. Jej pôsobnosť však bude viazaná na súhlas prezidentk­y, ktorá kroky rezortných šéfov bude mať pod kontrolou.

Vláda v demisii má obmedzené kompetenci­e len na návrhy zákonov či medzinárod­né zmluvy. Avšak pokiaľ by Heger chcel rozhodnúť napríklad o kompenzáci­ách vysokých cien, potreboval by na to súhlas hlavy štátu.

 ?? ?? Prezidentk­a Zuzana Čaputová situáciu sleduje.
FOTO: TASR/D. VESELSKÝ
Prezidentk­a Zuzana Čaputová situáciu sleduje. FOTO: TASR/D. VESELSKÝ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia