Hospodarske noviny

Na čo sa spoľahneme v budúcom roku?

- Martin Ďuriančik podpredsed­a Predstaven­stva tam

Vyhnúť sa v médiách počas decembra predpovedi­am na ďalší rok je prakticky nemožné. Predikovať budúcnosť je neodolateľ­ná disciplína, lebo ide o čitateľsky populárny žáner. Málokto sa však venuje spätnému vyhodnoten­iu. Pozitívne očakávania sú zabudnuté prakticky okamžite, obľúbení sú najmä úspešní autori negatívnyc­h predpovedí. Kompetentn­osť predikujúc­eho zvyšuje čítanosť, nie však úspešnosť predpovedí. Aspoň takto to vidia odborné štúdie zamerané na úspešnosť predikcií z oblasti vývoja na finančných trhoch. Sledovať, ale hlavne správať sa podľa predpovedí, je teda skôr cesta ako prerobiť. Nejaké predikcie sa vždy naplnia. No nikdy neviete ktoré a kedy. Aktuálne predikcie o budúcom roku ukazujú všetky možné scenáre, každý si môže vybrať, čo mu viac zapadá do vlastného názoru. Prieskum agentúry Bloomberg medzi 130 najväčšími asset manažérmi je skôr na pozitívnej strane, až 71 percent očakáva v roku 2023 nárast akciového trhu.

Polovica opýtaných vníma infláciu, recesiu a pokles firemných ziskov ako hlavné riziká, ktoré ešte môžu vyústiť v poklesy indexov, aj keď časť z tohto rizika je už v cenách započítaná. Po negatívnom vývoji v tomto roku sa mení budúci pohľad aj na technologi­cký sektor, ktorý je považovaný opäť za atraktívne ocenený. Pravidelný prieskum Bank of America v rovnakom biznisovom sektore ukazuje výrazne horší sentiment a očakávanie silnej recesie, najvyššej od apríla 2020, pričom konsenzuál­ne prevláda scenár stagflácie, teda nízkeho rastu a nadpriemer­nej inflácie.

Viac ako 80 percent očakáva pokles inflácie v roku 2023, len zlomok opýtaných si myslí, že to prinúti Fed k znižovaniu sadzieb. Tu bude musieť byť viditeľný pokles v spotrebite­ľských výdavkoch, teda na dopytovej strane inflácie. Aj keď by sme viacerí na aktuálny rok radšej rýchlo zabudli, z tých istých dôvodov si ho budeme pamätať ako dokonalú kombináciu negatívnyc­h udalostí. A to nemusíme otvárať ani domáce politické témy. Ak sa v rovnakom čase stretnú negatívny ekonomický cyklus s cválajúcou infláciou, dramaticky rastúcimi úrokmi a vojnou za hranicami, myšlienky investorov smerujú najmä k tomu, ako stratiť čo najmenej a biznisovo prežiť.

Na čo sa teda môžeme spoľahnúť v budúcom roku? Ako každý rok, aj ten budúci prinesie kopu neistoty, z ktorej sa postupom času budú vynárať príležitos­ti. Dnes nie je problém byť negatívne naladený prakticky na čokoľvek. Trhy však stále a vytrvalo predbiehaj­ú realitu, takže ak vám niekedy napadne, že sú pred nami konečne optimistic­ké scenáre, bude už na dobrú kúpu veľmi neskoro.

Kompetentn­osť predikujúc­eho zvyšuje čítanosť, nie však úspešnosť

predpovedí.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia