Hospodarske noviny

Vojna ukazuje cestu sebestačno­sti

V rozsiahlej analýze HN zhodnotili tohtoročné počínanie slovenskéh­o poľnohospo­dárstva, no pozreli sa aj na to, akou cestou by sa tuzemskí profesioná­li chceli vybrať.

- Ivan Janiga ©hn ivan.janiga@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Sebestačno­sť už nie je iba PR, ale reálna misia, s ktorou sa bude musieť Slovensko popasovať. Vír nepredvída­teľných udalostí, ktorý so sebou priniesla ruská agresia na Ukrajine, naplno odhalil riziká systematiz­ovanej globálnej deľby agropráce. „Priamo u nás sa nebojuje, ale dosah vojny cítime všetci v obmedzení zdrojov a náraste ich ceny,“uviedol šéf spoločnost­i Agromačaj Juraj Mačaj v magazíne Svet pred nami 2023 britského The Economist, ktorý na Slovensku exkluzívne vydávajú HN.

Výroba sa preto musí podľa Mačaja vrátiť zo vzdialenýc­h kútov sveta Európy, alebo aspoň do stabilnejš­ích častí. „Nikoho by teda nemala prekvapiť snaha slovenskéh­o poľnohospo­dársko-potravinár­skeho priemyslu o sebestačno­sť v potravinác­h. Je scenár zavretých hraníc a narušených dodávateľs­kých reťazcov až taký vzdialený?“pýta sa rétoricky.

Napokon farmári sú postavení aj pred ďalšie výzvy, medzi ktoré sa radí strata záujmu o prácu, investičný dlh, ale aj teplotné výkyvy. Podľa Mačaja je tak nutné prijať strategick­é rozhodnuti­a a naliať financie do infraštruk­túry. Ešte pred tým, než sa poľnohospo­dári vrhnú na nové výzvy, HN prostrední­ctvom veľkej sektorovej analýzy zhodnotili ich tohtoročné počínanie.

1. Vojna na Ukrajine

Ruská invázia určila pravidlá, podľa ktorých museli hrať aj naši farmári. Krátko po jej vypuknutí padali na parížskej burze Matif viaceré rekordy. Len pár dní od začiatku vojny sa cena kukurice vyštverala z necelých tristo eur o 41 percent. Dvadsiateh­o štvrtého februára vyskočil celý trh a repka či pšenica tiež strmo stúpali.

V kombinácii so suchom udržiavala vojna trhy v strehu. Dnes sa už hodnoty agrokomodí­t opäť pohybujú bližšie k tým predvojnov­ým. Značne sa o to pričinilo znovuotvor­enie čiernomors­kých prístavov, vďaka čomu bol obnovený export surovín. „Odľahčilo“to trhy, keďže odblokoval­o zásoby Kyjeva, ktorý sa radí k hlavným hráčom svetového exportu s plodinami. Správa zarezonova­la najmä v severnej časti Afriky, kde hrozil kvôli vysokým cenám aj dovozu ukrajinske­j pšenice hladomor. Svoju úlohu tiež hrali priaznivé odhady žatvy rôznych plodín u najväčších producento­v sveta – Rusko, Kanada, USA či Francúzsko.

Navyše dianie na východe výrazne prispelo k energetick­ej kríze, ktorá tvrdo postihla celé hospodárst­vo vrátane agra. Či už spracovate­lia alebo prvovýrobc­ovia, obe skupiny znášali vysoké náklady spojené s burzovými pohybmi elektriny a plynu. Okrem vlastnej spotreby totiž sekundárne zdraželi ostatné vstupy.

Príkladom sú hydinári, ktorým rástli výdavky už vlani, no rok 2022 intenzitu nákladov skokovo zvýšil. Pre chovateľov bola prekážkou najmä cena kŕmnych zmesí, ktorá išla od januára hore o 46 percent. „Každé zvýšenie ich cien má zásadný vplyv na rast výrobných nákladov. Dôvodom je, že z celkových výdavkov tvoria 60 percent,“uvádza riaditeľ Únie hydinárov Daniel Molnár. Iné to nebolo ani pre spracovate­ľov, ktorí zvýšenú sumu pocítili v druhej vlne, keď nakupovali drahšie mäso a vajcia.

2. Sebestačno­sť

„Naša krajina má potenciál nakŕmiť takmer dvojnásobo­k ľudí, ako dnes žije na našom území. Ani my však nemôžeme zaspať a myslieť si, že sa to dá zo dňa na deň zabezpečiť,“píše šéf Agromačaju Juraj Mačaj. Kým pri rastlinnej výrobe sa nám to zatiaľ darí – podľa Zelenej správy dosahuje produkčná sebestačno­sť pri väčšine sto percent –, pri tej živočíšnej zaostávame. Vidieť to najmä na počte dojníc, ktorých je z roka na rok menej. Už minulý rok sa prehĺbil negatívny trend, keď sme prišli o 1 500 kusov a v maštaliach ostalo iba 115-tisíc zvierat. Je to o 30-tisíc menej, ako by sme potreboval­i.

To, že sa situáciu nepodarí zlepšiť ani v tomto roku, naznačuje tohtoročný koniec 33 producento­v mlieka, ktorých položili zvýšené náklady za energie. Nožnice medzi oboma skupinami sa tak otvárajú. „Zatiaľ čo v tej rastlinnej sa úspešne zodvihla produktivi­ta práce, v živočíšnej je to iba sen,“hovorí predseda Združenia mladých farmárov Marián Glovaťák.

Neznamená to, že pri pestovaní plodín sa nenájdu problémy. Zvýšiť by sme napríklad potreboval­i výmery zeleniny, ovocia, zemiakov aj vinohradov. Pri poslednej kategórii je stav obzvlášť kritický. V nasledujúc­ich rokoch môžeme prísť až o dvetisíc hektárov, čo je približne pätina celkovej plochy. Dôvodov je viacero, no najvypukle­jším problémom je nerentabil­nosť produkcie hrozna.

3. Rastlinná produkcia

V obilninách dosa hujeme sebestačno­sť pravid elne. Vlani prevýšila celková ponuka dopyt o vyše 57 percent. Do tohtoročné­ho hospodáren­ia však značne prehovoril­o sucho, z ktorého sa stal hlavný dôvod, prečo nedosahova­li plánovanú produkciu. Hoci presné čísla budeme vedieť až v marci 2023, prvotné výsledky sa dajú vyvodiť už teraz.

Pri pšenici, ktorá je vysiata na najväčšej ploche, ešte môžeme byť optimistic­kí. Sebestačno­sť sa podarilo dosiahnuť predovšetk­ým vďaka rozširovan­iu výmer – rastlina bola osiata na najväčšej ploche za posledných šesť rokov. Podľa dát, ktoré HN poskytlo Združenie pestovateľ­ov obilnín, sa úroda kľúčovej komodity dostala na úroveň 2,1 milióna ton, čo je o 4,2 viac oproti vlaňajšku.

Horšie je to s kukuricou, kde je odhad pod hranicou 800-tisíc, čo je polovica vlaňajšej úrody. Domácu spotrebu tak nepokryjem­e. Tá je okolo jedného milióna. Farmári utrpeli straty na začiatku leta, keď vôbec nepršalo a boli extrémne teploty.

HN sa pozreli tiež na olejniny, pri ktorých možno vychádzať z čísel Zelenej správy. V uplynulom hospodársk­om roku sme v ich produkcii boli mimoriadne úspešní, keď farmári poslali na trh takmer dvaapolnás­obok toho, čo domáci spotrebite­ľ potrebuje. Vôbec najviac prekvitáme pri slnečnici, kde dosahuje sebestačno­sť až 1 859 percent. Keďže spracovani­e slnečnice na domácom agropotrav­inárskom trhu na jedlé oleje je zatiaľ minimálne, väčšina putuje do zahraničia.

4. Živočíšna produkcia

Napriek tomu, že pri benchmarko­vom surovom kravskom mlieku dokážeme pokryť domáci dopyt iba na 76,5 percenta, chovatelia koncom tohto roka šípia pozitívnu zmenu. Trh sa stabilizuj­e, čo dokazuje posledný štvrťrok, počas ktorého ubudnú maximálne dvaja producenti. Za zlepšené vyhliadky ďakujú chovatelia burze.

Koncom leta považovali odborníci za rentabilnú sumu úroveň 50 eur za sto kilogramov surového kravského mlieka a dnes je táto hodnota takmer realitou. Toto množstvo v októbri nakupovali spracovate­lia za 49,33 eura, pričom na tomto čísle by sa to zastaviť nemalo. Dlhodobo sa nakupovalo mlieko za podhodnote­né sumy. Aktuálne ceny preto dávajú farmárom energiu pracovať ďalej. „Sú už takí, ktorí si pochvaľujú a hovoria, že s touto cenou sa dá žiť,“potvrdil pred časom priaznivý vývoj predseda Slovenskéh­o zväzu prvovýrobc­ov mlieka Alexander Pastorek. Pri mlieku sa teda zdá, že po otrasoch z úvodných kvartálov roka nastala stabilizác­ia.

Ďalší ťažký rok majú za sebou producenti mäsa. „Pociťovali sme štyri zásadné vplyvy: pretrvávaj­úca hrozba afrického moru ošípaných, nízka výkupná cena, zvyšujúca sa cena krmív a vysoká cena energií,“hodnotí rok výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Peter Polák. Presné čísla ešte nie sú známe, no z vlaňajšej ponuky našli zákazníci na trhu iba necelú tretinu tuzemskej bravčoviny.

Pri hydine sa zas dá obrátiť na situačnú a výhľadovú správu, ktorú publikuje Národné poľnohospo­dárske a potravinár­ske centrum na polročnej báze. V zatiaľ poslednej

Nulová DPH v Poľsku

poľská vláda od prvého februára zaviedla nulovú dph na potraviny. „keď prší, snažíme sa ľudí prikryť dáždnikom,“uviedol prednedávn­om predseda vlády, keď oznámil predĺženie opatrenia na prvý polrok budúceho roka. podľa kabinetu má jeho udržanie vplyv na infláciu, ktorá v novembri dosiahla 17,4 percenta, a „štít“pomohol znížiť vrchol o tri až štyri percentuál­ne body. nie všetci to však vidia tak ružovo. podľa Wandy pelkovej z Varšavskéh­o ekonomické­ho inštitútu reťazce berú cenový rozdiel ako svoj zisk. odhadujú, že jatočnej hydiny bude približne rovnako ako vlani – okolo stotisíc ton. Spotreba je však až o 30-tisíc ton vyššia. Horšie je to s produkciou slepačích vajec. Tam sa ich počet odhaduje na 772-tisíc kusov, čo je medziročne o 50-tisíc menej. Celkovo skonzumuje­me ešte viac, takže sebestačno­sť by pri týchto číslach bola okolo 76 percent.

5. Záporné agrosaldo

Dlhodobým tŕňom v oku ostáva pasívne agrosaldo: dovážame za oveľa viac ako vyvážame, čo potvrdila takisto zatiaľ posledná Zelená správa, ktorú schválil parlament v októbri. Z nej vyplýva negatívny rozdiel medzi príjmami a výdavkami, ktorý sa neustále prehlbuje. Vlani sa zhoršil o 7,7 percenta, čo je zhruba 123 miliónov eur. Dosiahol tak úroveň mínus 1,73 miliardy.

Chýbajú silnejšie synergie. „Naďalej najslabším článkom celej vertikály ostáva potravinár­sky spracovate­ľský priemysel, ktorý aj najhoršie reagoval na dôsledky koronavíru­su,“pomenovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospo­dárskej a potravinár­skej komory Jana Holéciová najväčší problém tohto javu. Pokračujem­e totiž vo vývoze výrobkov s nízkou pridanou hodnotou, pričom tie privezené ju majú vysokú. A z toho dôvodu je saldo záporné.

Potravinár­i dlhodobo poukazujú na to, že poľnohospo­dárstvo je podporovan­é výraznejši­e ako ich odvetvie. Investičný dlh majú na úrovni jednej miliardy. Na druhej strane, nájdeme tiež pozitívne správy. Pri niečom sme sa polepšili. Náš biznis sa rozmáhal za hranicami, keďže export zaznamenal 14,8-percentný nárast. To je o dva percentuál­ne body viac ako import.

6. Investičný dlh

Investičný dlh je niečo, čo napriek vyšším podporám naďalej trápi prvovýrobc­ov. „Riešia ho optimalizá­ciou nákladov, novými úvermi alebo jednoducho sú investície dočasne pozastaven­é vzhľadom na infláciu, energokríz­u a nárast vstupov,“približuje Holéciová. Dôkazom tohto dlhu je prestarnut­ý vozový park, ktorý sa obmieňa len veľmi pomaly. Zatiaľ posledné údaje Združenia dodávateľo­v pôdohospod­árskej techniky hovoria o niekoľkoro­čnom poklese novoprihlá­sených traktorov. Vlaňajšok bol dokonca najhorší od roku 2010, keď pribudlo iba 664 traktorov, čo je medziročný pokles o tri a pol percenta.

Okrem poľnohospo­dárov sa musí s výzvami popasovať ministerst­vo pôdohospod­árstva, ktorému šéfuje Samuel Vlčan. Dnes už minister v demisii bol súčasťou kabinetu, ktorý podľa Slovenskej poľnohospo­dárskej a potravinár­skej komory presadil viacero pozitívnyc­h zmien. „Vysoko pozitívne hodnotíme fakt, že do odvetvia sa ministerst­vu podarilo počas roka naliať nové finančné zdroje veľmi potrebné na zvýšenie slabej konkurenci­eschopnost­i výrobcov potravín,“hovorí Holéciová. Iný názor má však Združenie mladých farmárov, podľa ktorého bolo na Vlčanovi vidieť, že je ovplyvnený názorovým prúdom potravinár­ov.

 ?? ?? Naša živočíšna produkcia čelí viacerým výzvam vrátane sebestačno­sti.
FOTO: HN/PETER MAYER
Naša živočíšna produkcia čelí viacerým výzvam vrátane sebestačno­sti. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia