Hospodarske noviny

Vianočný punč NBS

- Mário Blaščák komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Zimná prognóza NBS nesie svoj prívlastok načasovaní­m, nie obsahom. Ešte v jeseni centrálna banka prognózova­la našej ekonomike v budúcom roku plytkú recesiu, dnes vidí rast na úrovni 1,6 percenta. V porovnaní s tohtoročno­u dynamikou rastu je to dokonca zlepšenie o desatinku percenta. Čierne chmáry nad rastovou budúcnosťo­u nášho hospodárst­va rozohnali masívne energetick­é kompenzáci­e, ktorými vláda zmierni inflačný tlak na domácnosti a podniky. Na sklonku roka tigra však pád vlády a s tým spojená fiškálna rozšafnosť nie sú namieste.

No v roku zajaca sa míňanie z verejných zdrojov roztočilo ako divoký kolotoč. Uprostred boja ECB s démonom inflácie však bude táto rozšafnosť príliš drahou hračkou. Rastovo nám vládne kompenzáci­e síce pomôžu, ale drahé energie musí predsa len niekto zaplatiť a kým to v prvom roku bude vláda, bremeno drahoty sa v tých ďalších rokoch nutne prenesie na konečných spotrebite­ľov. V tejto hre s nulovým súčtom niet iného úniku. Výsledkom je, že zdraženie nebude len jednorazov­ý výstrel, ale ostane tu s nami dlhšie, ako by sme si boli bývali želali. ECB dokonca bojuje s dosiahnutí­m dvojpercen­tného inflačného cieľa na horizonte roku 2025. Preto úroky stúpnu o ďalšieho 1,5 percenta.

Reálne v tomto roku schudobnie­me o štyri percentá. Mnohí aj viac. Už budúci rok však po zohľadnení inflácie hádam dosiahneme aj príjmovú neutralitu. Tým síce tohtoročnú stratu kúpyschopn­osti nedobehnem­e, ale v týchto mrazoch aj vianočný punč s guvernérom NBS zahreje. Až tak, že aj z reálnej príjmovej nuly sa budeme mať prečo tešiť.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia