Hospodarske noviny

Skrátenie obídením

- Ivan Szabó komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Predstavte si, že máte koníčka sledovať vládne návrhy zákonov. Áno, bolo by to čudné hobby. Vďaka nemu by ste sa však dozvedeli, že rokovania kabinetu nabrali koncom roka nevídané tempo v snahe vytvoriť predpoklad­y na doručenie pomoci alebo na získane zdrojov na ňu. Bolo potrebné robiť veci rýchlo.

Na jeseň mohli niektorých detailisto­v vyrušiť klebety, že poslanec OĽANO Milan Vetrák „vpašoval“do parlamentu návrhy zákonov s cieľom obísť medzirezor­tné pripomienk­ové konanie a skrátiť tak proces. Na konci roka si inú skratku osvojili niektoré ministerst­vá. Stačilo sa odvolať na to, že štátu hrozia „značné hospodársk­e škody“, a akoby mávnutím zázračného prútika zmiznú pripomienk­ové konanie, komisia na posudzovan­ie vplyvov, konzultáci­e s dotknutými subjektmi a verejnosťo­u a ďalšie povinné cviky. Pri naháňačke za 500 miliónmi eur – známej pod zjednoduše­ným názvom solidárny príspevok z nezaslúžen­ého zisku Slovnaftu – aj ministerst­vo financií obišlo pripomienk­ové konanie. Čo v dôvodovej správe síce netají, ale ani nevysvetľu­je. Až v predkladac­ej správe k návrhu na skrátené legislatív­ne konanie určenej pre poslancov sa naliehavos­ť zdôvodňuje potrebou získať dodatočné prostriedk­y na zmiernenie vysokých cien energií pre domácnosti, hoci až v samotnom návrhu sa konečne dozvieme o nutnosti hľadať účinné prostriedk­y zamerané na elimináciu „značných hospodársk­ych škôd“spôsobenýc­h energetick­ou krízou. Hurá! Už sme doma.

Hroziace značné škody nie sú vyčíslené. Smelo však môžeme predpoklad­ať, že by boli určite boli menšie ako tie, ktoré Slovensku spôsobila vláda v demisii.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia