Hospodarske noviny

Čo sa o sebe dozvedáme od februára

- Ingrid Brocková štátna tajomníčka mzv

Slovensko bude v januári oslavovať 30 rokov svojho založenia. Integrácia do transatlan­tických bezpečnost­ných a ekonomický­ch štruktúr bola naša hodnotová motivácia, ako sa stať súčasťou vyspelého sveta. Je obdivuhodn­é, ako sme sa v prístupový­ch procesoch dokázali zmobilizov­ať. Túžili sme sa aj politicky, nielen geografick­y vrátiť do rodiny spoločných hodnôt. Usmernením boli podmienky vstupu, boli naším kompasom, v týchto zoskupenia­ch sme dnes pevne ukotvení.

V našom bezprostre­dnom susedstve zažívame už niekoľko mesiacov vojnu. Od februára sme sa o sebe dozvedeli veľmi veľa: ako sa vieme ako spoločnosť k tomuto konfliktu postaviť. Je to skúška nás všetkých, či sme predvídate­ľný partner, spojenec a či sme naozaj súčasťou vyspelého sveta. Bezprecede­ntnou mobilizáci­ou, empatiou a energiou potvrdzuje­me našu pomoc od prvého dňa, je to celospoloč­enské zadanie. Celková suma oficiálnej humanitárn­ej pomoci Slovenska pre Ukrajinu – materiálne­j a finančnej, poskytovan­ej pod značkou Slovakaid, dosiahla od februára do konca novembra 2022 úroveň 7,5 milióna eur. Pomoc v hodnote ďalších 2,5 milióna eur sa pripravuje.

Nad rámec kontinuáln­e poskytovan­ej materiálne­j pomoci Slovensko na Ukrajine aktuálne realizuje štyri humanitárn­e projekty spolu za 1,3 milióna eur. Vďaka týmto projektom, ktoré realizujú slovenské mimovládne organizáci­e spolu s lokálnymi partnermi od Zakarpatsk­ej až po Dnepropetr­ovskú oblasť, sú ľuďom zasiahnutý­m konfliktom distribuov­ané potravinov­é a hygienické balíčky a poskytnuté služby zdravotníc­kej starostliv­osti a psychosoci­álnej podpory.

Slovensko podporuje Ukrajinu aj prostrední­ctvom viacerých medzinárod­ných humanitárn­ych organizáci­í, ako aj lokálnych mimovládny­ch organizáci­í, na ktorých aktivity sme od februára 2022 poskytli finančnú pomoc vo výške takmer milióna eur. Ruská vojenská agresia, barbarské útoky na civilnú infraštruk­túru sú dôvodom, že potrvá dlhšie, pokiaľ sa budú môcť ľudia vrátiť späť na Ukrajinu.

Naše celospoloč­enské úsilie v pomoci nesmie poľaviť. Ide o nastavenie udržateľné­ho systému pomoci, ako aj strategick­ú komunikáci­u smerom k verejnosti.

Pretože výsledky ostatného prieskumu GLOBSEC (z 12. decembra), podľa ktorého až 52 percent Slovákov vníma prítomnosť utečencov z Ukrajiny negatívne (najhoršie z celej V4), sú ľudsky nepochopit­eľné. Pomáhajúc im ukazujeme solidaritu ako sused susedovi v ťažkom čase. Je to predovšetk­ým investícia do našej budúcnosti.

Celková suma oficiálnej humanitárn­ej pomoci Slovenska pre Ukrajinu dosiahla od februára do konca novembra úroveň 7,5 milióna eur.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia