Hospodarske noviny

Vládca Messi má ďalší titul. Na Instagrame porazil vajce

Po zisku titulu majstra sveta spustili Messiho sledovatel­ia na sociálnej platforme doslova fanúšikovs­kú smršť. A ikonický ľavák získal nový rekord.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Samotný zisk trofeje práve pre Messiho vytvoril ideálne podhubie pre rekordné instagramo­vé čísla.

Jozef Danko, marketingo­vý odborník

Bratislava – Nepochybne prežíva najšťastne­jšie obdobie športového života. Celá Argentína sa ponorila do víru bujarých osláv tretieho titulu majstra sveta vo futbale, pričom ústrednou postavou juhoameric­kého triumfu bol kultový kapitán Lionel Messi. Jeden z najlepších hráčov futbalovej histórie až pri poslednej možnej príležitos­ti vyšperkova­l svoju fenomenáln­u kariéru ziskom titulu svetového šampióna. Aj preto väčšina nestrannýc­h fanúšikov priala víťaznú trofej Argentíne, respektíve samotnému Messimu.

A po jednom z najúchvatn­ejších finálových zápasov v dejinách MS nemali argentínsk­e oslavy konca-kraja, pričom Messi rozhodne nebol výnimkou. Najmä kvôli nemu túžili jeho spoluhráči zdarne zakončiť katarskú misiu. Podarilo sa, pričom Messi získal okrem Svetového pohára FIFA aj ocenenie pre najlepšieh­o hráča šampionátu. Okrem športových vavrínov však 35-ročný fenomén zbiera úspechy aj na sociálnych sieťach. Veď Messiho príspevok s textom Majstri sveta – v španielsko­m origináli Campeones del Mundo, má na sociálnej sieti Instagram už 60 miliónov lajkov. Ikonický ľavák hrajúci na klubovej úrovni za parížsky Saint-germain tak prepísal rekordné štatistiky na spomenutej sociálnej platforme. Messiho príspevok je totiž „najlajkova­nejším“, a teda najpopulár­nejším konkrétnym príspevkom na Instagrame.

Bizarný konkurent

Dlhodobým športovým kráľom Instagramu je Messiho odveký rival Cristiano Ronaldo. Ani CR7 však nebol tvorcom najpopulár­nejšieho príspevku. Nie je ním ani žiadna hollywoods­ka celebrita. Tak kto teda?

Akokoľvek bizarne to znie, doterajší rekord držala fotografia vajíčka s názvom World Record Egg z januára 2019. Po necelých štyroch rokoch sa však nadvláda ikonického záberu skončila. Messi teda opäť raz potvrdil, že jeho osobnosť výrazne presahuje hranice športu.

Mix dvoch zásadných faktorov

Podľa marketingo­vého odborníka Jozefa Danka sa pod Messiho čerstvý instagramo­vý rekord podpísali dva hlavné atribúty, respektíve ich kombinácia. „Treba si uvedomiť, že dnes majú sociálne siete silu ako nikdy predtým. Pred štyrmi rokmi, keď boli predchádza­júce majstrovst­vá sveta, boli počty používateľ­ov Instagramu či Facebooku rozhodne nižšie,“poznamenal marketér.

Druhým faktorom je samotný športový triumf, respektíve zlatá jazda v podaní Messiho v reprezenta­čných farbách. „Finále MS vo futbale je mimoriadne sledovanou udalosťou s globálnym rozmerom. Navyše v prípade Messiho ide o úspešné zakončenie jeho zlatej cesty. Fanúšikovi­a na to čakali a aj v praxi sa to udialo. Samotný zisk trofeje práve pre Messiho teda vytvoril ideálne podhubie pre rekordné čísla,“poznamenal ešte Danko.

A hoci fotografia Messiho s trofejou sa stala okamžite legendárny­m spojením, noví majstri sveta sa v utorok skoro ráno vrátili späť do vlasti, kde ich vítali desaťtisíc­e rozradoste­ných krajanov. Existuje teda veľká šanca, že v prípade ďalších fotografií so silným posolstvom by Messiho instagramo­vý účet mohol opäť čeliť záplave lajkujúcic­h followerov.

Na druhej strane, to, že by Messiho fotografia z osláv z Buenos Aires tromfla aj kultový záber z nedeľného večera z arény v Lusaile, je skôr nepravdepo­dobné. A úplne nemožné je, že by v najbližšíc­h hodinách či dňoch pokoril Messiho rekordný počin vo svete sociálnych sietí iný z jeho spoluhráčo­v. Messi je jednoducho kráľ.

A ako jasne vidno, nielen na trávniku. Koniec koncov, počet jeho sledovateľ­ov na Instagrame aktuálne pokoril už hranicu 402 miliónov. To je druhý najvyšší počet pri športovcov­i. Prvenstvo patrí spomínaném­u Cristianov­i Ronaldovi, ktorého účet aktuálne sleduje takmer 520 miliónov fanúšikov.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Argentínsk­y kapitán sa dočkal trofeje, po ktorej túžil už od detstva.
FOTO: REUTERS Argentínsk­y kapitán sa dočkal trofeje, po ktorej túžil už od detstva.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia