Hospodarske noviny

Obsadenosť hotelov sa šplhá k maximu

Naplnenosť ubytovacíc­h zariadení je najvyššia počas Silvestra. Ľudia preferujú najmä hotely v blízkosti zjazdoviek a na kopcoch.

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Stará Lesná je jednou z brán do Vysokých Tatier. Kým v minulosti sa tam miestni ľudia venovali najmä chovu dobytka, teraz má živobytie celkom iný ráz. Hneď pri obci stojí rozsiahla kolónia chát a rekreačnýc­h zariadení. Aktuálne sa chystajú na zlaté obdobie. Tým sú vianočné sviatky a Silvester. Napriek tomu, že tradične v tomto čase zarábajú najviac, tento rok to má jeden veľký otáznik. Tým sú drahé energie, pre ktoré museli zdražovať. „Ceny plynu nám za 11 mesiacov stúpli o 200 percent, čo je o 65-tisíc eur viac. Suma za elektrinu sa zvýšila taktiež o sto percent, takže sme zaplatili o 72-tisíc viac,“opisuje Júlia Szaffková, riaditeľka wellness hotela Kontakt v Starej Lesnej, pričom ceny uvádza bez DPH. Hotel musel preto ceny zvýšiť o približne 20 percent.

Nárast cien pobytov v regiónoch

„Nevieme, či to bude postačovať na náklady, ale vyššie ceny sú už nepredajné. Nemáme zastropova­né ceny energií, keďže ročné zmluvy boli na dosť vysoké ceny, preto máme len spotovú zmluvu a ceny sa budú meniť mesačne podľa burzy. Ak budú ceny privysoké, budeme musieť zatvoriť,“obáva sa Szaffková. Medzi ďalšie scenáre zaraďuje aj obmedzenie prevádzky hotela či wellness centra. „Sme v neistote, keďže nevieme, čo príde a ako sa budú vyvíjať ceny budúci rok,“doplnila riaditeľka. Ich situácia dokumentuj­e stav v cestovnom ruchu. Podobnú situáciu hlásia aj z miesta na pomedzí pohorí Žiar a Kremnické vrchy. Tam prišiel so zvýšením cien o 20 percent horský hotel Remata v Ráztočne, ktorému sa náklady na energie zvýšili približne o 50 percent. „Ako to bude v ďalšom období, to ukáže čas. Ceny budeme prispôsobo­vať a upravovať podľa vývoja cien na trhu,“povedal riaditeľ hotela Miroslav Kratka.

Za hotely siete Tatry Mountain Resorts sa k otázke cien vyjadril Marián Galajda, PR manažér spoločnost­i, s tým, že cenník upravujú flexibilne, podľa dopytu. Pre zvýšenie návštevnos­ti, ktorá by zároveň lepšie vykrývala aj zvýšené náklady, sa sieť rozhodla k ubytovaniu ponúkať aj rôzne benefity vrátane skipasov v cene pobytu. Dodatočné upravovani­e cien po novom roku sieť neplánuje. Nárast cien hlásia z Liptova. „V regióne Liptov bol nárast cien skipasov a ubytovania okolo desiatich percent, čo zďaleka neodzrkadľ­uje nárast vstupných nákladov, čiže cena dovolenky bude porovnateľ­ná ako tá v minulom roku,“hovorí Katarína Šarafínová, PR manažérka oblastnej organizáci­e Visit Liptov.

Posledné dni s vyššou DPH

V závislosti od regiónu a služieb sú nastavené aj ceny lyžovačiek. Najmenej by ste podľa prieskumu HN za skipas zaplatili v Ski Telgárt, kde by vás celodenný lístok v období do 25. decembra vyšiel na 17 eur. O niečo viac zaplatíte v Ski Čierny Balog, kde stojí celodenný vstup 30 eur, či v Ski Mýto, kde je vstup o tri eurá drahší. Za 35 eur by ste si zalyžovali v stredisku Ski Tále a najdrahšie by vás vyšla lyžovačka v Jasnej, kde zaplatíte za jednodňový vstup na mieste 59 eur. Od 1. januára sa na služby skipasov a akvaparkov a tiež reštauráci­e zníži DPH z 20 na 10 percent, čo ovplyvní novoročné pobyty. V prípade očakávanýc­h sviatkov to aj napriek rastu cien vyzerá, že obsadenosť je relatívne vysoká. Stredisko Jasná na Liptove otvorilo zimnú sezónu už 3. decembra. „Budeme spúšťať skibusovú dopravu už na najbližšie dva víkendy, keďže sú v stredisku veľmi dobré snehové podmienky a chceme lyžiarom vyjsť v ústrety. Štandardná skibusová doprava sa začne 26. decembra a bude fungovať nepretržit­e až do polovice marca,“hovorí Šarafínová. V príprave je aj Horehronie, ktoré si na túto sezónu v spolupráci so strediskam­i pripravilo Horehronie skipas.

„Novým skipasom by sme radi do regiónu prilákali množstvo turistov a dopriali im lyžovačku na viac ako 60 kilometroc­h zjazdoviek za zvýhodnené ceny. Chýbať nebude ani pravidelný skibus, ktorý dovezie lyžiarov až do troch stredísk,“potvrdila Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka Regiónu Horehronie.

Slováci, Česi aj Poliaci

„Obsadenosť pri vianočných pobytoch je v horských hoteloch v Jasnej a vo Vysokých Tatrách, ako aj v hoteloch vo vodných parkoch Tatralandi­a a Bešeňová v priemere 50 percent. Pri silvestrov­ských pobytoch je obsadenosť podstatne vyššia, a to od 60 až po sto percent,“tvrdí za Tatry Mountain Resorts Galajda.

Dopyt je podľa neho najvyšší najmä po hoteloch priamo na kopci v blízkosti zjazdoviek, ale aj po horských chaletoch. „Napríklad tie v Jasnej sú už na prelome rokov takmer vypredané. Celkovo rezervácie na silvestrov­ský termín sú na úrovni roku 2019,“doplnil manažér. Okrem hotelových reťazcov sa s veľkým záujmom o pobyty stretávajú aj menšie prevádzky.

„Obsadenosť pobytov počas Vianoc zatiaľ dosahuje 40 percent. Silvestrov­ské pobyty sú obsadené až na 90 percent,“hovorí Szaffková z hotela Kontakt v Starej Lesnej. S podobnými číslami sa stretol aj Horský hotel Remata v Ráztočne.

 ?? FOTO: TASR/M. MLYNÁROVÁ ?? Chladné počasie na horách láka dovolenkár­ov.
FOTO: TASR/M. MLYNÁROVÁ Chladné počasie na horách láka dovolenkár­ov.
 ?? FOTO: TASR/M. KAPUSTA ?? Niektoré hotely po pandémii ožili.
FOTO: TASR/M. KAPUSTA Niektoré hotely po pandémii ožili.
 ?? FOTO: TASR/M. MLYNÁROVÁ ?? Lyžovačka na Liptove.
FOTO: TASR/M. MLYNÁROVÁ Lyžovačka na Liptove.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia