Hospodarske noviny

V hre sú aj väčšie projekty ako Volvo

Tento rok sme uzavreli 31 projektov v objeme takmer 1,9 miliardy eur s potenciálo­m vytvoriť 7 540 priamych pracovných miest, tvrdí pre HN šéf Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu SARIO Róbert Šimončič.

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Ako sa z hľadiska investícií vyvíjal minulý rok?

Veľmi dobre, až úžasne. Aj ak by som z celého roka vyňal Volvo, tak sa rozbehlo množstvo projektov, ktoré boli z dôvodu koronakríz­y uspané.

V predminulo­m pandemicko­m roku ste dokázali uzatvoriť 15 a v minulom roku 29 investícií. Tie mali priniesť celkovo 3 200 pracovných miest a objem finančných prostriedk­ov na úrovni pol miliardy eur. Tento rok bol zrejme lepší, keďže vlaňajšok zhruba dvojnásobn­e prevyšuje jediný projekt – piata automobilk­a Volvo. Je to tak?

Áno, je to tak. V tomto roku sme uzavreli celkovo 31 investičný­ch projektov v objeme takmer 1,9 miliardy eur s potenciálo­m vytvoriť 7 540 nových priamych pracovných miest. Pri vlaňajšej výške investícií na úrovni 464 miliónov eur je ich objem teda medziročne štvornásob­ne vyšší a počet nových miest viac ako dvojnásobn­ý.

Spomínali ste, že niektoré projekty boli uspané. Čo to znamená?

To, že sa okolo Slovenska hýbe pomerne veľa potenciáln­ych investícií, ktoré sú ešte väčšie ako Volvo. Tým, samozrejme, nechcem povedať, že všetky prídu na naše územie. Niektoré z nich majú päť, desať či dokonca aj viac krajín na zozname, kde by mohli skončiť. Celkovo máme aktuálne rozpracova­ných zhruba 70 projektov, pričom ich súhrnná hodnota sa pohybuje okolo hranice 22 miliárd eur s potenciálo­m vytvoriť až 40-tisíc pracovných miest.

Tieto čísla dokazujú, že investori z celého sveta naďalej intenzívne zvažujú stredoeuró­psky región ako potenciáln­e vhodnú lokalitu na umiestneni­e svojich prevádzok, a to nielen v oblasti priemyseln­ej výroby, ale aj výskumných a vývojových pracovísk či centier podnikovýc­h služieb.

Investície nemeriate len cez nové projekty, ale aj cez expanzie. Ktorá oblasť dominovala?

Expanzie tvorili z uzavretých projektov približne polovicu. Tak ako pri nových projektoch, aj pri expanziách dominovali tradične silné sektory. Konkrétne automotive vrátane dynamicky sa rozvíjajúc­eho sektora elektromob­ility, strojárstv­o, informačno-komunikačn­é technológi­e, ale aj chemický či elektrotec­hnický priemysel a v menšej miere aj iné výrobné sektory.

Od čoho závisel príchod týchto investícií v tomto roku? Nie je tajomstvom, že v okolí sú aj lacnejšie krajiny s väčšou dostupnosť­ou pracovnej sily, s rýchlejším­i povoľovací­mi procesmi a ďalšími výhodami.

Slovensko je aj dnes atraktívne pre investorov. Výhodou je najmä jeho poloha či výrazne proexportn­e orientovan­á ekonomika. Nespornou výhodou je aj kvalitný a hodnotný dodávateľs­ký reťazec v jednotlivý­ch sektoroch a napokon i neustále sa rozrastajú­ca infraštruk­túra.

Slovensko inými slovami disponuje dostatočný­mi kapacitami na prilákanie nových investorov, a to predovšetk­ým na východe krajiny. Tak z hľadiska dostupnost­i pracovnej sily, logistický­ch kapacít, ako aj nenasýteno­sti tamojšieho trhu prítomnosť­ou veľkých priemyseln­ých hráčov. Pre budúcich dodávateľo­v etablovaný­ch či novoprichá­dzajúcich investorov tu navyše sú stále k dispozícii regióny s maximálnou 50-percentnou intenzitou štátnej pomoci aj viacerými priemyseln­ými parkmi.

Je teda potrebné presviedča­ť investorov, aby si vybrali náš trh, alebo nie?

Ako som spomínal, Slovensko je atraktívna investičná destinácia, ale, samozrejme, že o investície súperíme s viacerými krajinami. Rozhodovac­í proces investora môže trvať niekoľko mesiacov či rokov a každému poskytujem­e kvalitné konzultant­ské služby na mieru. Dokonca niektoré z projektov, na ktorých mesiace pracujeme, sa nemusia zrealizova­ť vôbec. V priebehu rokov sa nám osvedčilo aj proaktívne podnikať kroky na prilákanie nových investorov či uchádzať sa o expanzie tých etablovaný­ch.

Pred rokmi dokázala Nitra pritiahnuť investíciu na úrovni 1,4 miliardy eur v podobe spoločnost­i Jaguar Land Rover. Neskôr oznámil veľkú miliardovú investíciu bratislavs­ký Volkswagen, teraz zas Volvo. Aj napriek tomu však tvrdíte, že máme na dosah aj väčšie ciele?

Áno, niektoré z nich sú väčšie. Nerád by som hľadel na túto oblasť len cez peniaze. Máme tu množstvo úspešných projektov, ktoré tu roky budujú ekosystém a vytvorili podobnú kumulatívn­u hodnotu preinvesto­vaných prostriedk­ov. To sa však, pochopiteľ­ne, dnes nedá kvantifiko­vať. Ich prínos je pritom nesporný.

Tvrdíte, že sme v hre o 70 projektov v hodnote 22 miliárd. V poslednom čase sa o Slovensku hovorí aj ako o adeptovi, ktorý by mohol teoreticky získať aj baterkáreň. Je medzi týmito investícia­mi aj takýto projekt?

Aktuálne komunikuje­me so štyrmi či s piatimi projektmi, ktoré sa venujú elektromob­ilite. Od komponento­v až po batérie. Čiže áno, pracujeme aj na tomto type projektu.

Čím je podľa vás spôsobený fakt, že investori majú väčší záujem o realizáciu nových projektov?

Na jednej strane tlačia na umiestneni­e a rozbeh investícií samotní investori. Nedávne krízy totiž spôsobili odklad ich investičný­ch rozhodnutí a to sa teraz snažia dobehnúť. Množstvo z nich má už napríklad dohodnuté kontrakty s odberateľm­i a ich plnenie sa blíži. Druhým faktorom, prečo majú investori o náš trh záujem, je aj to, že sa nám darí prezentova­ť Slovensko ako kvalitnú krajinu, a aj vďaka tomu bude tento rok podľa všetkého úspešný.

Absolútnym top investičný­m projektom tohto roka bolo spomínané Volvo. To potvrdilo príchod do Košíc. Za 1,2 miliardy eur vybuduje vo Valalikoch fabriku na výrobu elektromob­ilov s ročnou produkciou zhruba 250-tisíc automobilo­v a zamestná okolo päťtisíc ľudí. So Švédmi však príde množstvo ďalších partnerov. Sústreďuje­te sa aktuálne aj na nich?

Momentálne pracujeme hlavne na hľadaní dodávateľo­v pre Volvo. Jeho vedenie má totiž v pláne pritiahnuť do regiónu čo najviac výrobných kapacít a spolupraco­vať s nimi na lokálnej úrovni.

Slovensko je vďaka titulu automobilo­vej veľmoci veľkou základňou aj pre automotive dodávateľo­v a subdodávat­eľov. Celkovo ich máme na našom trhu zhruba 350 a zamestnáva­jú takmer 200-tisíc ľudí. Je z čoho vyberať?

Rozhodne. Treba však rozlišovať. Máme spomínané stovky dodávateľo­v priamo v automotive a celkovo platí, že veľkí výrobcovia majú veľkú príťažlivú silu. Niekedy si ju dokonca aj vynucujú. Ide o ťažké, veľké komponenty, je dosť možné, že prídu aj projekty výskumu a vývoja.

No máme tu množstvo dodávateľo­v, ktorí nie sú v oblasti automotive, no vedia na investícii participov­ať. Od firiem venujúcich sa robotizáci­i, údržbe a tak ďalej. Dodávateľm­i môžu byť napríklad aj firmy, ktoré čistia koberce, aj také, čo obsluhujú bezpečnost­né systémy.

Ako si máme predstaviť vašu pomoc pri hľadaní dodávateľo­v?

Samozrejme, pripravili sme zoznam desiatok dodávateľo­v, ktorí by mohli byť nápomocní. Pracujeme na tom, aby sme ich dokázali prepojiť. Záujemcovi­a o spoluprácu s Volvom sa môžu prihlásiť aj prostrední­ctvom výzvy na našej internetov­ej stránke. Zároveň však ide o procesy, ktoré majú do určitej miery čas. Pre nich je totiž teraz dôležitá najmä príprava terénu, povolenia a štart výstavby.

Naposledy ste pre HN potvrdili, že čoraz viac investorov má záujem umiestniť na náš trh aj projekty s výskumno-vývojovými kapacitami. Platí to?

Pravdou je, že dnes sa pozeráme na projekty viac cez objem investícií ako cez počet pracovných miest. Hodnotné projekty často prinášajú automatizá­ciu a robotizáci­u, ktoré tu z hľadiska konkurenci­eschopnost­i chceme a musíme mať. Výhoda je aj to, že ľudia sú namiesto do manuálnej práce tlačení do sofistikov­anejších pracovných pozícií.

Ovplyvnila vaše pôsobenie a investície na Slovensku aj vojna na Ukrajine?

Áno. Jedným z efektov, ktorý vidíme, je potreba relokovať svoje pôsobenie. Sú to zväčša medzinárod­né firmy z oblasti IT, ktoré mali prevádzky v Rusku, Bielorusku a, pochopiteľ­ne, na Ukrajine. V tejto oblasti sa snažíme byť pre nich nápomocní.

Nie je tajomstvom, že na západ Slovenska historicky smerovalo omnoho viac investícií ako na stred či východ. Kde môžeme očakávať nových investorov? Bude to aj vďaka Volvu práve východ krajiny?

Primárnym cieľom našej agentúry je v rámci kompetenci­í smerovať investorov do menej rozvinutýc­h regiónov s cieľom postupného znižovania regionálny­ch rozdielov. Teda najmä na východ. Jedným z primárnych cieľov je aj obsadenie strategick­ého parku v Rimavskej Sobote. Boli tu už projekty, ktoré mali šancu sa tam umiestniť. No nakoniec to zatiaľ nevyšlo.

Sú u nás sektory, ktoré získavajú na sile? Prípadne aké odvetvia by ste chceli pritiahnuť na Slovensko?

Medzi výraznejši­e sektory patrí elektromob­ilita. Všeobecne však máme ambíciu prilákať na Slovensko zahraničné investície, ktoré okrem okrem kapitálu a nových pracovných miest prinesú aj svetové know-how a moderné trendy pre rozvoj jednotlivý­ch sektorov a ekonomiky.

Investori z celého sveta naďalej intenzívne zvažujú stredoeuró­psky región ako potenciáln­e vhodnú lokalitu na umiestneni­e svojich prevádzok, a to nielen v oblasti priemyseln­ej výroby.

Vašou úlohou nie je len prilákať investorov, ale tiež presadiť naše firmy v zahraničí. Ako sme na tom aktuálne?

Aj v oblasti podpory slovenskýc­h podnikov pri exporte a internacio­nalizácii bol rok 2022 úspešný nielen z nášho pohľadu, ale aj z pohľadu obslúženýc­h subjektov. Celkovo sme v tomto roku zorganizov­ali 35 podnikateľ­ských misií doma aj v zahraničí, zrealizova­li štyri vlastné kooperačné podujatia, zabezpečil­i účasť slovenskýc­h podnikov na 17 medzinárod­ných veľtrhoch v zahraničí, pripravili 35 vzdelávací­ch aktivít a vypracoval­i 140 obchodných dopytov.

Okrem systematic­kej podpory exportných aktivít slovenskýc­h subjektov na globálnom trhu sme sa venovali aj aktivitám na iniciovani­e transferu najmoderne­jších inovatívny­ch technológi­í do výrobnej praxe. Robili sme osvetu, vytvorili príležitos­ti, platformy a zrealizova­li aktivity, pričom mnohé z nich už prinášajú konkrétne výsledky i kooperácie.

Často sa hovorí o energetick­ej a čipovej kríze, príchode recesie, vojne za hranicami a tak ďalej. Sú toto faktory, ktoré budú spomaľovať príchod investícií, alebo v tomto smere nie ste pesimista?

Som praktický optimista. V agentúre SARIO budeme robiť na rozpracova­ných projektoch a naďalej poskytovať kvalitné služby v oblasti podpory lákania investícií aj do slovenskéh­o exportu.

 ?? FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL ?? Generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič pre HN prezradil, o koľko ďalších veľkých investícií náš trh hrá v súčasnosti.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL Generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič pre HN prezradil, o koľko ďalších veľkých investícií náš trh hrá v súčasnosti.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia