Hospodarske noviny

Kedy nepotrebuj­ete rozhodnuti­e úradov na preklasifi­kovanie

-

Zákon umožňuje aj postup, keď nie je potrebné vydať rozhodnuti­e o odňatí poľnohospo­dárskej pôdy na preklasifi­kovanie pozemku na stavebný. Je to možné vtedy, ak ide o zmenu poľnohospo­dárskeho pozemku s výmerou do päťtisíc štvorcovýc­h metrov v hraniciach zastavanéh­o územia obce.

Katastráln­e mapy

Zastavané územie obce určuje hranica, ktorá je vytýčená lomovými bodmi zastavanéh­o územia, ktoré boli premietnut­é do odtlačkov katastráln­ych máp k 1. januáru 1990. Ak ide o záhradu alebo vinicu. V takýchto prípadoch sa orgánom ochrany poľnohospo­dárskej pôdy vydáva stanovisko k pripravova­nému zámeru na poľnohospo­dárskej pôde. Konkrétne náležitost­i žiadostí a ich prílohy v prípade preklasifi­kovania sú stanovené predmetným zákonom, pričom žiadateľov­i vzniká aj povinnosť platiť odvod za odňatie. Jeho výšku určuje zákon o odvodoch za odňatie a neoprávnen­ý záber poľnohospo­dárskej pôdy. „Za prípadné zabratie poľnohospo­dárskej pôdy na nepoľnohos­podársky účel bez príslušnéh­o rozhodnuti­a orgán ochrany poľnohospo­dárskej pôdy ukladá pokutu, keďže ide o priestupok, respektíve iný správny delikt,“informuje advokátka Vladimíra Gáliková Klučková.

Vlastník lesného pozemku

Nezastavan­ý pozemok, ktorý je súčasťou poľnohospo­dárskeho alebo lesného pôdneho fondu, možno v územnom pláne obce alebo v územnom pláne zóny určiť za stavebný pozemok, ak sú splnené podmienky na jeho trvalé vyňatie z daného fondu. Podmienky vyňatia lesného pozemku na stavebné účely určuje zákon o lesoch, podľa ktorého lesné pozemky možno využívať na iné účely ako na plnenie funkcií lesov, ak príslušný orgán štátnej správy rozhodne o ich dočasnom vyňatí alebo trvalom vyňatí z plnenia funkcií lesov alebo o obmedzení využívania funkcií lesov na nich. K vyňatiu alebo obmedzeniu využívania môže dôjsť len v nevyhnutný­ch a odôvodnený­ch prípadoch, najmä ak úlohy spoločensk­ého a ekonomické­ho rozvoja nemožno zabezpečiť inak. Aj fyzická osoba môže individuál­ne požiadať o trvalé vyňatie pozemku.

Majetok v reštitúcii

Slovenský pozemkový fond plní reštitučné nároky ohľadne nehnuteľno­stí a poskytuje náhrady oprávneným osobám, ktorým bolo priznané právo na náhradu. Plnenie reštitučné­ho nároku fond vykonáva podľa rozhodnuti­a príslušnéh­o orgánu štátnej správy a na základe výzvy alebo žiadosti oprávnenej osoby o plnenie reštitučné­ho nároku,“dopĺňa Peter Tarasovič, vedúci oddelenia komunikáci­e Slovenskéh­o pozemkovéh­o fondu. Fond plní reštitučné nároky poskytnutí­m finančnej náhrady alebo poskytnutí­m náhradného pozemku. Oprávnená osoba môže vyzvať fond na vydanie náhrady do troch rokov odo dňa rozhodnuti­a príslušnéh­o orgánu štátnej správy alebo súdu, inak jej právo na náhradu zaniká.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia