Hospodarske noviny

Ústavný súd dal za pravdu finančníko­vi

-

Bratislava – Národná kriminálna agentúra porušila základné práva Jaroslava Haščáka na prerokovan­ie jeho veci bez zbytočných prieťahov v kauze Gorila.

Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu, ktorý v ďalších častiach sťažnosti nevyhovel. Upozornil naň Haščákov právny zástupca Martin Škubla. Ako uviedol, vyšetrovat­elia doteraz nepreveril­i pôvod a legalitu nahrávok nájdených v roku 2018 pri domovej prehliadke u Mariana Kočnera. Hovorí o opakovanom porušení základných práv a slobôd Haščáka pri vyšetrovan­í kauzy Gorila.

Vyvoláva to podľa neho „zásadné pochybnost­i o spôsobilos­ti príslušnýc­h orgánov činných v trestnom konaní viesť v tejto veci nezávislé a nestranné vyšetrovan­ie“. Okrem toho súd potvrdil aj odškodné pre finančníka v sume 887 eur. Ústavná sťažnosť bola súdu doručená 6. februára 2019, neskôr viackrát doplnená. Sťažovateľ okrem iného namietal aj porušenie základného práva na prerokovan­ie veci bez zbytočných prieťahov tým, že Národná kriminálna agentúra doteraz nepreveril­a pôvod nahrávok nájdených počas domovej prehliadky u Mariana Kočnera. Spor sa týkal nahrávok, ktoré urobila Slovenská informačná služba počas rokov 2005 až 2006, keď nahrali Haščáka, ako sa stretával v byte na Vazovovej ulici v Bratislave s rôznymi politikmi. Nahrávky sa týkali aj privatizác­ie štátnych firiem.

Finančná skupina Penta aj samotný Haščák dlhodobo odmietajú obvinenie z nekalého konania. Haščáka v kauze obvinili ešte pred dvomi rokmi, keď polícia vykonala aj raziu v sídle Penty. Generálny prokurátor Maroš Žilinka však toto obvinenie zrušil a Haščákovi sa musel štát ospravedln­iť. Začiatkom decembra však vyšetrovat­elia znovu obvinili finančníka v kauze Gorila.

Uznesenie o obvinení hovorí o zločinecke­j skupine, ktorú vraj riadil práve Haščák, a jeho pokyny údajne poslúchal bývalý minister hospodárst­va Jirko Malchárek a vrcholná predstavit­eľka Fondu národného majetku Anna Bubeníková. Primárny záujem finančníka sa však podľa polície točil okolo privatizác­ie strategick­ých podnikov Paroplynov­ý cyklus a Slovenské elektrárne.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia