Hospodarske noviny

Wells Fargo zaplatí pokutu

- olívia lacenová hlavná analytička Wonderinte­rest Trading

americká banka Wells Fargo doplatí na svoje pochybenie a zaplatí pokutu vo výške 3,7 miliardy amerických dolárov. ide o rozhodnuti­e amerického úradu na ochranu finančných spotrebite­ľov CFPB, ktorý finančnému domu nariadil zaplatiť odškodné za rozsiahle pochybenia pri hypotekárn­ych úveroch, pôžičkách na automobily a taktiež vkladových účtoch klientov.

pochybenie sa týkalo účtovania nezákonnýc­h poplatkov a úrokov pri hypotekárn­ych úveroch a pôžičkách na automobily. dokonca sa v prípade áut zo strany banky vyskytli aj prípady ich nezákonnéh­o zadržania. Banka Wells Fargo podľa úradu na ochranu finančných spotrebite­ľov tiež neoprávnen­e odmietla tisíce úprav hypotekárn­ych úverov, čo spôsobilo, že množstvo klientov stratilo v dôsledku tohto konania svoje domovy.

Samotný škandál okolo banky Wells Fargo prepukol ešte v roku 2016. poškodení klienti sa finančného odškodneni­a dočkali konečne až v súčasnosti. Konkrétne musí Wells Fargo zaplatiť spotrebite­ľom odškodné vo výške približne dve miliardy amerických dolárov. Ďalších 1,7 miliardy dolárov predstavuj­e pokutu, ktorú musí Wells Fargo zaplatiť za svoje prešľapy. Úrad CFPB v internej správe uviedol, že pochybenie banky zasiahlo celkovo viac ako 16 miliónov spotrebite­ľov.

nezákonné postupy americkej banky spôsobili klientom finančné škody v miliardách dolárov a státisíce klientov v ich dôsledku prišli o bývanie aj kúpené automobily. Týmto rozhodnutí­m síce pôvodné bývanie naspäť nedostanú, ale finančná kompenzáci­a im aspoň môže pomôcť zafinancov­ať novú strechu nad hlavou.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia