Hospodarske noviny

Vírusy by sme mali spoznať a využívať, hovorí český expert

- Silvie Králová, Téma

Čím to je, že sa v posledných rokoch šíria vírusové ochorenia rýchlejšie než predtým? Máme sa báť? „Riziká síce objektívne rastú, ale vírusy pre nás predstavuj­ú aj veľký potenciál,“hovorí v rozhovore český virológ Jiří Černý.

Je pre vás virológov koronavíru­s ešte téma s veľkým T, alebo už takzvane vyprchala a vy teraz s väčším záujmom sledujete iné vírusy?

Kým tu s nami bude koronavíru­s aspoň v tej miere, v akej tu bol v lete a v akej je tu aj teraz, zostane pre nás témou s veľkým T. Avšak do budúcnosti to nemôže byť jediná téma. Musíme si uvedomiť, že tu máme ešte ďalšiu vírusovú pandémiu, ktorá trvá posledných 40 rokov, a to pandémiu AIDS, spôsobenú vírusom HIV, ktorá je horúcou témou najmä v krajinách subsaharsk­ej Afriky. Okrem toho tu však máme aj veľké množstvo ďalších najrôznejš­ích vírusov, ktoré sú z medicínske­ho či biologické­ho hľadiska nemenej dôležité. Takým evergreeno­m medzi virológmi vždy bola a bude chrípka.

V posledných mesiacoch sa veľa hovorí o opičích kiahňach či o krymsko-konžskej hemoragick­ej horúčke. Prečo teraz pribúdajú vírusové infekcie?

Tú situáciu má na svedomí niekoľko faktorov. Po prvé, atmosféra v spoločnost­i je, samozrejme, po pandémii ochorenia covidu-19 pomerne napätá, a tak aj pozornosť médií je pochopiteľ­ne väčšia než v minulosti. Druhá vec je, že za posledných pár desiatok rokov sme vyvinuli obrovské množstvo nástrojov, ktoré nám umožňujú vírusy sledovať v reálnom čase. Vieme veľmi rýchlo sekvenovať ich genómy a vírusy detegovať priamo v ich prostredí. Vďaka tomu dnes pri značnom množstve epidémií, ktoré by sme predtým prehliadli či úmrtie na ne zaradili do škatuľky „nevyjasnen­é“, dokážeme určiť vinníka, teda ukázať na konkrétny vírus.

Po tretie potom zohráva úlohu aj to, že sme zhruba od konca druhej svetovej vojny svedkami skutočne veľkej zmeny vo fungovaní sveta. Počet ľudí extrémne narastá a oveľa viac cestujú. Dostávajú sa tak do nových prostredí a izolovanýc­h komunít, kde voľne cirkuloval­o mnoho vírusov, ktoré sme doteraz nepoznali. Vďaka cestovaniu s nimi teraz prichádzam­e oveľa viac a rýchlejšie do styku.

To, čo pozorujeme dnes, je súhra všetkých týchto troch okolností.

Niektorí ľudia ten súčasný vývoj, či už pandémiu koronavíru­su, alebo šírenie ďalších vírusových infekcií, hodnotia až trochu apokalypti­cky, iní tieto riziká popierajú alebo bagatelizu­jú. Aký je triezvy pohľad vás ako virológa?

Situácia nie je ružová, ale v žiadnom prípade ani úplne tragická. Na jednej strane síce objektívne rastú riziká vírusových infekcií, ale na strane druhej máme nástroje na ich zvládanie, aké sme pred pár desiatkami rokov nemali. Či už ide o spomínanú rýchlu detekciu vírusov v ich prirodzeno­m prostredí, alebo sú to zbrane v podobe vakcín a liečiv.

Virológovi­a majú dnes možnosť skúmať vírusy v ich bežnom prostredí. To je, mimochodom, priamo vaša parketa. Akému vírusu sa „venujete“teraz?

So svojou doktorandk­ou pracujem na výskume vírusu krymsko-konžskej hemoragick­ej horúčky. Tento patogén sa objavuje v poslednom čase pomerne často v juhovýchod­nej Európe, hlavne na Balkánskom polostrove a na Ukrajine. Je tu teda pomerne veľký potenciál, že sa môže časom šíriť Európou ďalej na sever.

Najväčšou novinkou je asi výskum takzvaných jingmenvír­usov, ktoré boli objavené len nedávno. Zhruba pred tromi rokmi sa ukázalo, že sú schopné infikovať aj človeka a spôsobiť mu horúčkovit­é ochorenie. Zatiaľ nevieme, nakoľko tieto vírusy predstavuj­ú hrozbu ani ako veľmi sú rozšírené na planéte, chceme sa zaoberať jedným z týchto vírusov, ktorý sa nazýva Alongshan a bol prvýkrát opísaný v Číne.

Ktorých by sme sa báť mali?

Tých, ktoré sa šíria medzi ľuďmi a šíria sa efektívne, teda napríklad kvapôčkovo­u infekciou. Z hľadiska vzniku pandémie je stále najväčšou hrozbou chrípka. Ďalším pravdepodo­bným strašiakom sú pre ľudstvo osýpky – v prípade, že sa prestaneme očkovať. Ale hrozbou môže byť aj nejaký ďalší vírus, o ktorého existencii teraz ani nemusíme vedieť. Závažné sú napríklad také vírusy, ktoré môžu spôsobovať ochorenie s dlhým časom latencie – nakazíte sa, ale choroba u vás prepukne až po mnohých rokoch.

A čo my ľudia, profitujem­e z existencie istých vírusov?

Samozrejme. Existujú totiž vírusy, ktoré sú pre nás benígne, teda neškodné, a my ich už veľmi dlho vieme používať ako vakcíny proti iným, ktoré sú pre nás smrteľne nebezpečné. Typickým príkladom sú pravé kiahne, tie sa nám podarilo využitím vírusu kravských kiahní zlikvidova­ť. V 18. storočí si britský lekár Edward Jenner všimol, že

KTO je RNDR. jiří

ČERNÝ, PH.D.?

Virológ z Fakulty tropického poľnohospo­dárstva českej poľnohospo­dárskej univerzity v prahe. Je koordináto­rom centra infekčných chorôb zvierat, medzifakul­tného výskumného centra na ČZU v prahe, združujúce­ho laboratóri­á študujúce pôvodcov infekčných chorôb zvierat, zaoberajúc­e sa predchádza­ním týmto

ochoreniam. dojičky kráv, ktoré prišli do styku s kravskými kiahňami, sú odolné proti tým pravým.

Ďalším príkladom môžu byť bakteriofá­gy, teda vírusy infikujúce a zabíjajúce baktérie. Jedným z cieľov výskumu na bakteriofá­goch je snaha vyvinúť také, ktoré by boli schopné zabíjať ľudské patogénne baktérie, predovšetk­ým tie, ktoré sú rezistentn­é proti antibiotik­ám.

Takže raz by vírusy mohli vyriešiť problém medicíny, teda rastúcu odolnosť baktérií proti antibiotik­ám?

Áno, vízia je taká, že ak by sa nedarilo nejakého pacienta vyliečiť z infekcie práve z toho dôvodu, že by bol napadnutý baktériami odolnými proti dostupným antibiotik­ám, vložili by sme doňho špeciálne vyvinuté bakteriofá­gy, ktoré by odolné baktérie zlikvidova­li, a zbavili by sme ho tak infekcie.

Výskum v tejto oblasti prebieha už pomerne dlho, určité pokroky tam sú, ale od bežného využitia v praxi je to ešte relatívne ďaleko. Mimochodom, aj z evolučného hľadiska mali pre nás ako pre ľudstvo vírusy nezanedbat­eľnú úlohu. Vďačíme im za to, že tu vlastne vôbec sme.

A nebudú to práve vírusy, čo raz ľudstvo vyhubí?

Skutočne existujú dôkazy o tom, že kozmopolit­né druhy organizmov vyhynuli najčastejš­ie z toho dôvodu, že sa na ne špecializo­val nejaký patogén. Nemusel to však byť nutne vírus, pokojne to mohla byť aj nejaká parazitick­á baktéria. Avšak už dnes využívame niektoré druhy vakcín, ktoré sú založené na vírusoch, ktoré sme modifikova­li, čiže upravili.

Sú to napríklad aj niektoré vakcíny proti ochoreniu covid-19, ktoré využívajú upravenú verziu adenovírus­ov na vytvorenie imunity proti SARS-COV-2, vírusu, ktorý koronavíru­sové ochorenie spôsobuje, a to tak, že vženú do organizmu proteín vírusu SARS-COV-2 práve na povrchu pre človeka neškodných adenovírus­ov, a zoznámia tak náš imunitný systém s týmto patogénom.

Na podobnom princípe fungujú aj vakcíny proti ebole. Vírusy pre nás predstavuj­ú veľký potenciál nielen v zdravotníc­tve, ale aj v biotechnol­ógiách, pretože vďaka nim dokážeme vyrábať geneticky modifikova­né baktérie alebo rastliny, ktoré nám potom môžu produkovať dôležité chemické látky, a to oveľa lacnejšie a s oveľa menšou ekologicko­u záťažou, než keby sme ich vyrábali organickou syntézou, teda bežnou chemickou cestou. Sme tak napríklad schopní pripraviť také rastliny, ktoré budú vo veľkom množstve produkovať rôzne antimikrob­iálne proteíny alebo vakcíny.

Vírusy síce znamenajú istú hrozbu, no pokiaľ im porozumiem­e a usmerníme ich, stanú sa pre nás

výhodou.

médiá a stratégie

 ?? ?? Jiří Černý pracoval na zahraničný­ch univerzitá­ch v Götingene, Lübecku, Kodani, São Paule a na Yale University, pričom sa zaslúžil aj o vznik Česko-slovenskýc­h virologick­ých konferenci­í.
FOTO: MAFRA/DAN MATERNA
Jiří Černý pracoval na zahraničný­ch univerzitá­ch v Götingene, Lübecku, Kodani, São Paule a na Yale University, pričom sa zaslúžil aj o vznik Česko-slovenskýc­h virologick­ých konferenci­í. FOTO: MAFRA/DAN MATERNA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia