Hospodarske noviny

Veľké zmeny zákonov priniesli aj nepokoje

Kľúčové zákony roka 2022 otriasli politickou scénou aj ulicou. Rezonoval najmä rodinný balíček, napätie tiež vyvolala obranná dohoda.

- Nina Janešíková nina.janesikova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Ťažké otrasy, tvrdé politické vyjednávan­ia, ultimáta či hrozby sprevádzal­i tento rok prakticky všetky dôležité zákony. Vláda dokázala presadiť dve veľké reformy a tesne pred Vianocami aj štátny rozpočet. Aj keď práve ten sa zvykne označovať za zákon roka, v uplynulom období by si podobný titul vyslúžilo viacero legislatív­nych návrhov. HN prinášajú sumár toho najdôležit­ejšieho, čo prešlo parlamento­m.

Rodinný balíček

Návrh Igora Matoviča, ktorý pôvodne prezentova­l ako nástroj na zvýšenie pôrodnosti, potom ako zbraň na boj s infláciou a napokon prorodinný balíček. Priniesol zvyšovanie prídavkov na deti na 60 eur, nárast daňového bonusu na 140 eur pri deťoch do 18 rokov a 50 eur pri starších nezaopatre­ných potomkoch. Vyslúžil si kritiku, že nepomáha najzranite­ľnejším, doplatia naň najmä samosprávy a budú sa tak zvyšovať ceny služieb pre občanov.

Pôvodne obsahoval aj takzvané krúžkovné, ktoré sa stalo predmetom politickýc­h sporov a napokon musela koalícia jeho spustenie posunúť až na rok 2025. Balíček bol najdiskuto­vanejšou legislatív­ou roka. Predstavuj­e miliardový výdavok a zavádza systémové zmeny, ktoré neboli finančne kryté a presadené v skrátenom legislatív­nom konaní. Diskusia o súbore opatrení trvala iba šesť dní. Skrátené konanie napadla na Ústavnom súde aj prezidentk­a Zuzana Čaputová a v závere roka jej dalo plénum za pravdu. Keďže však koalícia urobila zmeny a odsunula krúžkovné, rozhodnuti­e súdu vplyv na vyplácanie príspevkov mať nebude. Odobrenie opatrení navyše prešlo s hlasmi ĽSNS. Spolu s nimi prelomili aj veto prezidentk­y. Táto situácia vyústila do odchodu SAS z koalície a k pádu vlády.

Rozpočet

I zákon o rozpočte na rok 2023 je spojený s koaličnou krízou. Po úpravách sa ho na poslednú chvíľu podarilo schváliť len dva dni pred Vianocami. Odmietala ho podporiť strana SAS, ktorá ho označovala za katastrofá­lny. Napokon sa však s Eduardom Hegerom liberáli dohodli na zavedení výdavkovýc­h limitov, nových daní na ropu a plyn, vyšších taxách pre lieh a hazard, znižovaní sadzby pre gastro a šport, zrušení koncesií a presune peňazí zo všeobecnej pokladničn­ej správy do zdravotníc­tva.

Stále však platí, že deficit verejných financií bude na úrovni 8,3 miliardy eur. „To sú šialené čísla, to je grécka cesta, pretože táto koalícia stratila posledné zvyšky zábran pri populistic­kých rozdávačká­ch,“komentoval ešte pred dvomi mesiacmi Richard Sulík. Kľúčovou podmienkou sa však stal odchod Matoviča z rezortu. A SAS následne hovorila, že verí,

Koalícia stratila posledné zvyšky

zábran pri populistic­kých rozdávačká­ch.

Richard Sulík, predseda sas

že taký deficit už má krajina naposledy. Výsledkom je, že krajina nevstúpi do nového roka v rozpočtovo­m provizóriu a vďaka dotáciám by mali plyn a teplo pre domácnosti zdražieť od januára len o 15 percent. Inak hrozilo dvoj až trojnásobn­é zvýšenie.

Reformy

Koncom roka 2021 sa podarilo presadiť dve veľké reformy – zmeny v národných parkoch a optimalizá­ciu nemocníc. Obe vstúpili do platnosti práve v tomto roku a postupne sa rieši zonácia chránených území, ako aj rozdelenie nemocníc do kategórií. V tomto roku reformné snaženie pokračoval­o v školstve a súdnictve. Jednou z najzásadne­jších noviniek vo vysokom školstve bol spôsob voľby rektora či dekanov, uľahčil sa vstup zahraničný­ch akademikov a zmenilo financovan­ie.

Na jar parlament odobril aj justičnú reformu. Cieľom novej súdnej mapy bola špecializá­cia sudcov, zrýchlenie konaní, funkčný náhodný výber sudcov aj zlepšenie kvality. Sieť úradov sa mala zúžiť a viac špecializo­vať, čo sa však stretlo s nevôľou regiónov a exminister­ka spravodliv­osti Mária Kolíková bola prinútená ponechať súdy aj v tých mestách, kde sa mali rušiť. Zmeny mali byť zavedené v budúcom roku, avšak súčasný šéf rezortu Viliam Karas realizáciu o rok posunul.

Obranná dohoda

Vojna na Ukrajine bola udalosť, ktorou žilo aj Slovensko. Ministrovi obrany Jaroslavov­i Naďovi a šéfovi diplomacie Ivanovi Korčokovi sa podarilo presadiť obrannú dohodu s USA. Pakt síce priamo nesúvisel s konfliktom, ale v čase eskalácie sa stal ešte naliehavej­ším. Kontrakt upravuje podmienky prítomnost­i amerických vojakov u nás a priniesť má investície do našej obrany.

 ?? ?? Presadenie prorodinne­j politiky odštartova­lo koaličnú krízu a viedlo až k pádu vlády.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Presadenie prorodinne­j politiky odštartova­lo koaličnú krízu a viedlo až k pádu vlády. FOTO: TASR/P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia