Hospodarske noviny

Za pomoc Ukrajine sme dostali prvé peniaze

-

Bratislava – Niektoré zákony minulého roka nadväzoval­i priamo na situáciu, ktorá vznikla pre ruskú agresiu u nášho východného suseda. Vláda preto pripravila balík zákonov pod názvom lex Ukrajina, ktorý obsahoval najmä opatrenia na pomoc utečencom, ako napríklad možnosť získať na Slovensku dočasné útočisko, nájsť si legálne prácu, zriadiť bankový účet, umiestniť deti do škôl, vyplatiť príspevky v hmotnej núdzi či preplatiť ubytovanie.

Slovensko však Kyjevu poskytlo aj vojenskú pomoc, za ktorú už dostalo z Európskeho mierového nástroja prvých 40 miliónov eur. Na prelome rokov sa očakáva vyplatenie ďalších približne 40 miliónov eur. V rozhovore pre TASR to potvrdil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Ako dodal, peniaze rezort okamžite používa na nákup munície a technológi­í pre Ozbrojené sily SR.

Od začiatku ruskej invázie venovala Slovenská republika Ukrajine pomoc v celkovej hodnote približne 167,8 milióna eur. Súčasťou slovenskej pomoci bol okrem systému protivzduš­nej obrany S300 napríklad odmínovací systém Božena, päť vrtuľníkov, munícia, palivo či ručné zbrane. Ďalšou pomocou bolo darovanie 30 bojových vozidiel pechoty BVP1, za ktoré Slovensko získa od Nemecka 15 bojových tankov Leopard 2A4.

Európsky mierový nástroj vznikol v roku 2021 so zámerom posilniť bezpečnost­né a obranné spôsobilos­ti členov Európskej únie aj jej partnerov a podporovať zachovanie mieru, medzinárod­nej bezpečnost­i a stability vo svete. Financovať mal napríklad nákup vojenského materiálu na podporu krajín v Afrike. Vojna na Ukrajine viedla k prehodnote­niu priorít Európskej únie. Do roku 2027 by mala byť vo fonde k dispozícii suma 5,7 miliardy eur.

Koľko zaplatíte za vklad po novom

Akým trikom si znížite povinné poplatky

Čo potrebujet­e vedieť o bytoch, domoch a pozemkoch

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia