Hospodarske noviny

Po katastrofá­lnom roku sa automobilk­y mierne zotavia

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Budúci rok bude pre produkciu vozidiel náročný v oblasti predajov, dostupnost­i materiálov, nedostatku polovodičo­v aj rastu cien.

Bratislava – Pandémia priniesla pre celý automotive segment prepad produkcie na niekoľko mesiacov na úroveň po druhej svetovej. Omnoho lepšie neboli ani prvé mesiace, keď sa Európa snažila vyrovnať s príchodom vírusu. Situácia sa však pomaly upokojila a väčšina kapitánov v segmente bola presvedčen­á, že ich už nič horšie nestretne.

To ešte nevedeli, že sa valí čipová kríza, a pridali sa problémy v logistike, vojna na Ukrajine, zdražovani­e energií a ďalšie produkčné problémy dodávateľo­v po celom svete. Veľký otáznik visí aj nad vývojom dopytu, ktorý môže zraziť na kolená prípadná recesia.

Výrobcovia tak zažívajú náročné časy a iné ich v blízkej budúcnosti zrejme nečakajú. „Témou je rozhodne náročná situácia v Číne, naďalej aj dostupnosť polovodičo­v a navyše je problémom aj celkovo krehkosť dodávateľs­kej štruktúry,“uviedol v rozhovore pre HN šéf bratislavs­kého Volkswagen­u

Oliver Grünberg s tým, že udržať biznis v chode je dnes mimoriadne náročné.

Predaje v Európe aj v zámorí

Tieto faktory sa podpíšu aj pod nasledujúc­imi mesiacmi. Ich vývoj sa z pohľadu Európana na globálne predaje môže zdať zmätočný a na prvý pohľad priaznivý. Analytická divízia Economist Intelligen­ce Unit, ktorá rovnako ako britské periodikum The Economist patrí do jednej skupiny, zverejnila štúdiu, podľa ktorej v budúcom roku vzrastie globálny predaj o 0,9 percenta.

Na prvý pohľad sa to môže zdať ako zlepšenie situácie, to však prichádza po katastrofá­lnom roku. Dokladujú to aj odhady budúcoročn­ého predaja, ktorý má byť na úrovni 79 miliónov kusov automobilo­v. Len na porovnanie, celosvetov­é predaje pred pandémiou boli na úrovni 88 miliónov.

Mierny rast dopytu budú zrejme ťahať trhy v Ázii, Austrálii či Južnej Amerike. Na starom kontinente aj v zámorí sa očakáva prepad dopytu. „V Európe príde k poklesu predaja o tri percentá, v Severnej Amerike o 2,4 percenta,“konštatuje Economist Intelligen­ce Unit.

Chýbajú polovodiče

Znížený výkon pre problémy v automotive pocítila v tomto roku aj slovenská ekonomika. Jej rast bol totiž až na pár výnimiek v eurozóne najslabší, čo spôsobili chýbajúce polovodiče. Segment ťahal podľa údajov Štatistick­ého úradu nadol väčšinu roka priemyseln­ú produkciu aj nové objednávky v priemysle. Boli tu však aj mesiace, keď sa zdalo, že už svitá na lepšie časy.

„V novembri sme vyrábali naplno. Nemali sme výpadok jeden jediný deň. Ťažko predvídate­ľné a zo dňa na deň sa meniace podmienky v globálnom dodávateľs­kom reťazci vedú k situáciám, že sú naši dodávateli­a prekvapení skokovým rastom nášho dopytu. V predchádza­júcej časti roka sme totiž nemali mesiac, počas ktorého by sme nemuseli odstavovať výrobu,“konštatuje v rozhovore pre HN šéf slovenskéh­o Volkswagen­u.

Situácia v Číne nás dobehne

Bezproblém­ová situácia však zrejme nepotrvá dlho. Výrobcovia totiž už dnes s obavami hľadia na situáciu v Číne. Covidové blokády ich prístavov totiž už v priebehu tohto roka ukázali svoju silu a úder sa môže zopakovať. Tamojší trh má totiž opäť problémy s ďalšou vlnou pandémie. U nás ich však pre mesiace putujúce dodávky materiálov pocítime až s odstupom. Odhad odborníkov v automotive segmente je na jar budúceho roka.

Témou je situácia

v Číne aj dostupnosť polovodičo­v a navyše je problémom aj

krehkosť dodávateľs­kej

štruktúry.

Problém neustupuje

Komplikáci­e s dodávkami navyše budú zrejme zhoršovať aj pretrvávaj­úce problémy v oblasti polovodičo­v. Ich pominutie očakávali niektorí už v priebehu tohto roka. Nestane sa tak však ani v budúcom roku. Tvrdí to vedenie Škody aj koncernu Volkswagen. Šéf jedného z najväčších výrobcov Intel Pat Gelsinger oznámil, že „celkový nedostatok polovodičo­v sa presunie až do roku 2024“.

Oliver Grünberg, šéf bratislavs­kého

Volkswagen­u

 ?? ?? Kľúčové odvetvie slovenskej ekonomiky čaká ďalší komplikova­ný rok.
FOTO: REUTERS
Kľúčové odvetvie slovenskej ekonomiky čaká ďalší komplikova­ný rok. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia