Hospodarske noviny

Čo nás naučil krutý rok v oblasti kryptomien

- Jemima Kelly komentátor­ka FT

Svet digitálnyc­h mien je v podstate náboženstv­o.

Na rôznych miestach v roku 2022, najmä od zrútenia ekosystému terra/luna v máji a potom burzy FTX v novembri, mi ľudia navrhovali, aby som si urobila akési virtuálne víťazné kolo za to, že som niekoľko rokov upozorňova­la na pariacu sa kopu konského hnoja, ktorou je krypto. A myslím, že cítim istý pocit satisfakci­e, keď som videla, ako trh začína implodovať. Ale zdráhala som sa napísať „ja som vám to hovorila“, pretože si nie som istá, či som to naozaj urobila. Nikdy som nepredpove­dala, ako presne sa to začne rozpadať. V mnohých ohľadoch som bola sama šokovaná tým, čo sa vo svete kryptomien stalo. Ukázalo sa, že je bezostyšne­jší, nečestnejš­í, prepojenej­ší a fantazijne­jší, než si dokázali predstaviť aj najsilnejš­í kritici. Čo konkrétne sme sa naučili?

Po prvé, celý ekosystém bol podporovan­ý oveľa väčšou pákou, než si ktokoľvek uvedomoval – a to pôžičkami v skutočných peniazoch, nielen v magických reťazcoch jednotiek a núl, z ktorých sa skladajú kryptožetó­ny. To znamenalo, že keď sa úrokové sadzby začali zvyšovať z takmer nulových úrovní, z ktorých sa celý trh zrodil, a keď ceny kryptomien klesli, mnohé platformy – ako napríklad Celsius a Voyager – boli jednoducho zlikvidova­né po tom, čo sa v ich súvahách objavili miliardové diery. Ukázalo sa, že na krytie reálnych záväzkov potrebujet­e reálne aktíva. (Áno, túto časť sme vedeli.)

Po druhé, tento rok sa raz a navždy skoncovalo s myšlienkou, že svet kryptomien je decentrali­zovaný. Už sme vedeli, že drvivá väčšina aktivít v oblasti kryptomien sa odohráva na vysoko centralizo­vaných burzách a že moc a bohatstvo sú ešte koncentrov­anejšie ako v tradičných financiách. Rok 2022 bol však rokom, keď sme zistili, do akej miery je Big Crypto skutočná vec: kartel vzájomne prepojenýc­h hráčov z búrz, stablecoin­ových spoločnost­í a kryptograf­ických sietí, ktorí spolupracu­jú prostrední­ctvom skupinovýc­h chatov.

Po tretie, ekonomika trhu s kryptomena­mi môže mať pyramídovú alebo Ponziho štruktúru, ale je aj kruhová. Kryptograf­ické spoločnost­i nepočítajú za peniaze len svoje vlastné bezcenné tokeny, ale aj tokeny iných. Ako mi povedal Martin Walker z Center

For Evidence-based Management: „Ich účtovné knihy sú plné ich nezmyselný­ch tokenov a tokenov ich priateľov“.

Po štvrté, kolaps toľkých kryptograf­ických búrz a platforiem nám po prvýkrát umožnil vidieť zblízka úplnú bezprávnos­ť, ktorá poháňa krypto. Oslobodené od jarma regulácie, s ktorým sa musí vyrovnať nekrypto svet, si podobné burzy ako FTX mohli robiť, čo sa im zachcelo, údajne spreneveri­ť miliardy dolárov a páchať podvody v obrovskom rozsahu.

Minulý mesiac som sa spýtala Charlesa Hoskinsona, zakladateľ­a kryptožetó­nu Cardano, či je možné, aby krypto padlo na nulu. Nie, povedal, no jeho dôvod ma ohromil: „V tejto chvíli je to v podstate náboženstv­o.“Zdalo sa, že on, kryptopror­ok, hovorí tú tichú časť nahlas. To je posledná vec, ktorú som sa tento rok o kryptomená­ch naučila: majú zvláštnu odolnosť. Trh a mnohé z najväčších platforiem sa mohli zrútiť a proroci a základné princípy tohto kvázi náboženstv­a sa mohli ukázať ako falošné. Mnohí ľudia sú však stále ochotní nepodľahnú­ť nedôvere a držia sa nádeje, že jedného dňa by ich zázračné internetov­é peniaze mohli obnoviť svoju trajektóri­u na Mesiac.

Svet kryptomien je bezostyšne­jší,

nečestnejš­í a fantazijne­jší, než si dokázali predstaviť najsilnejš­í kritici.

 ?? ?? Kresba: Ľubomír Kotrha
Kresba: Ľubomír Kotrha
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia