Hospodarske noviny

(Ne)podarky

- komentátor HN luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

Lúčenie s exministro­m financií Igorom Matovičom je ideálna príležitos­ť zosumarizo­vať, čo sa mu podarilo. Sú aj také momenty, hoci venoval veľa energie tomu, aby aj relatívne dobré nápady skončili ako nepodarky. Najväčšou chybou šéfa OĽANO bolo priveľké ego a snaha vybudovať si z každého rozhodnuti­a politický pamätník.

Daňová revolúcia mohla byť veľkou témou. Stačilo, keby si nemyslel, že je najchytrej­ší a namiesto pretláčani­a vlastných nápadov otvoril verejnú debatu. Aj preto sa mu podarilo presadiť len viac peňazí pre rodičov s deťmi. To je jeho najväčším reformným počinom, napriek mnohým „ale“. Samotný autor komentára mal voči nastaveniu mnohé výhrady, no podobné zníženie daňového zaťaženia je naozaj úctyhodné a užitočnejš­ie ako pokus o nájomné byty či rodičovský dôchodok. A teraz k výhradám, je nesprávne, že bonus progresívn­e rastie s príjmom, a preto významná časť populácie nedosiahne na plnú výšku. Takisto je chybou odstrihnúť od časti peňazí deti zo sociálne znevýhodne­ného prostredia. Do tretice bolo absurdné, že sa nižšie dane rozhodol kompenzova­ť na úkor samospráv, hoci ako minister financií mal ideálnu možnosť hľadať úspory v štáte.

Paradoxne, návrh je atraktívne­jší vďaka tomu, čo sa Matovičovi nepodarilo – posielať rodičom poukážky na krúžky, čo by iba zvýšilo administra­tívne náklady. Namiesto toho získajú keš a oslabí sa miera prerozdeľo­vania. Necelých 200 eur na dieťa je určite prospešnej­ších ako paragraf 363, na ktorom sa rozsypáva marketingo­vý boj proti korupcii. A ktorého zachovaním Matovič plní sny Sme rodina, Hlasu či Smeru.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia