Hospodarske noviny

Výdavkové limity sa stávajú skutočnosť­ou

- Ľuboš Jančík štátny tajomník ministerst­va financií

Úspešnému schváleniu štátneho rozpočtu na rok 2023 predchádza­li dopoludnia 22. decembra 2022 dve významné hlasovania. Prvým sa schválila novela rozpočtový­ch pravidiel, ktorá dáva vláde nevyhnutný manévrovac­í priestor vo verejných financiách v časoch mimoriadny­ch okolností, aké si pamätáme aj z ostatných troch rokov. Tým druhým sa do predložené­ho rozpočtu zahrnuli výdavkové limity, ktoré Rada pre rozpočtovú zodpovedno­sť vypočítala na základe metodiky, na ktorej sa dohodla spolu s ministerst­vom financií Slovenskej republiky.

Napriek istým politickým prieťahom počas uplynulých mesiacov ohľadne praktickej implementá­cie výdavkovýc­h limitov sa nám túto zásadnú rozpočtovú reformu teda podarilo uviesť do života. Bez preháňania treba zdôrazniť, že ide o najzásadne­jšiu rozpočtovú reformu za ostatné tri desaťročia. Okrem zavedenia mechanizmu pre zodpovedne­jšie rozpočtova­nie zároveň napĺňame náš záväzok z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ako aj vlastný cieľ z uplynulých dvoch programový­ch vyhlásení vlády.

V ostatných týždňoch sa nám nakoniec podarilo dosiahnuť dohodu s Radou pre rozpočtovú zodpovedno­sť na metodike pre výpočet výdavkovýc­h limitov. Na tú sa odvolával na jar schválený zákon o rozpočtový­ch pravidlách, ktorý zaviedol výdavkové limity.

Hoci s týmto nástrojom sa akademicky počítalo už pri schválení ústavného zákona o rozpočtove­j zodpovedno­sti (takzvanej dlhovej brzdy) v roku 2011, vlády Smeru ho desaťročie odkopávali ako povestnú plechovku na ulici. Naša vláda ju zodvihla, zaradila medzi programové priority, ako aj medzi míľniky plánu obnovy, a nakoniec aj presadila. Predchádza­li tomu vyše dva roky technickýc­h rokovaní na úrovni ekonomický­ch expertov všetkých koaličných strán a konzultáci­í s odborníkmi Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť.

Túto historickú reformu budú rozhodne pozitívne vnímať aj finančné trhy, pre ktoré je dôležité, aby fiškálna politika bola kredibilná. Práve výdavkové stropy ukotvujú rozpočtovú disciplínu. Naša reforma je zároveň inšpirácio­u a príkladom pre celú Európsku úniu v rámci prebiehajú­ceho procesu revízie fiškálnych pravidiel.

Hoci od pôvodného zámeru zaviesť výdavkové stropy priamo do ústavného zákona sa nakoniec ustúpilo, je dobré si pripomenúť, že tak pri marcovom hlasovaní (95 hlasov), ako aj pri tom predvianoč­nom (93 hlasov) sa priamo v pléne parlamentu ukázalo, že zmysel pre rozpočtovú disciplínu a zodpovedno­sť má pri doterajšej vláde podporu ústavnej väčšiny.

Zavedenie výdavkovýc­h

stropov je najzásadne­jšou rozpočtovo­u reformou za

ostatné desaťročia.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia