Hospodarske noviny

Čo hýbalo svetovým dianím v roku 2022

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Vojny, voľby, ekonomické problémy či úmrtia osobností rámcovali končiaci sa rok 2022. Prečítajte si súhrn toho najdôležit­ejšieho, čo planéte prinieslo uplynulých 12 mesiacov.

Bratislava – Krvavé nepokoje v Kazachstan­e, voľby kongresman­ov a guvernérov v Spojených štátoch či napätie okolo Taiwanu. Úmrtie osobností, medzi nimi napríklad dlhoročnej britskej kráľovnej Alžbety II., sovietskeh­o prezidenta Michaila Gorbačova alebo japonského expremiéra Šinzóa Abeho. Ale v prvom rade ruská invázia na Ukrajinu, ktorá zásadne mení globálne politické, vojenské i ekonomické siločiary. Rok 2022 nebol ani zďaleka taký pokojný, ako si po pandémii želali mnohí obyvatelia planéty Zem.

Ak by išlo o bezprecede­ntný útok, Spojené štáty by bránili

Taiwan.

Ostrý štart v Strednej Ázii

Hneď v jeho úvode sa otriasala v základoch Stredná Ázia – konkrétne jej najrozľahl­ejšia republika Kazachstan. Pôvodné protesty proti prudkému zvyšovaniu cien plynu rýchlo prerástli do masových násilných nepokojov najmä v bývalej kazašskej metropole Alma Ata a ďalších mestách na juhu krajiny. Piateho januára vyhlásil prezident Kassym- Žomart Tokajev výnimočný stav. V uliciach sa rozhoreli boje, z ktorých podpory vláda neskôr obvinila teroristic­ké skupiny v zahraničí. Nepokoje si vyžiadali viac ako dve stovky mŕtvych. Ukončiť ich pomohol až zásah vojsk Organizáci­e Zmluvy o kolektívne­j bezpečnost­i na čele s Ruskom.

Kazachstan prijal po týchto udalostiac­h celú sériu reforiem, ktoré trvali celý rok a naďalej pokračujú. V júni sa konalo prvé celonárodn­é referendum o ústavných zmenách v histórii nezávislej krajiny. Výrazne sa obmedzili právomoci prezidenta a posilnila sa úloha politickej opozície. Taktiež bola zásadným spôsobom odstrihnut­á od moci a bohatstva skupina okolo bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajev­a. Krajina sa výrazne odpútala od Ruska a nasmeroval­a svoju zahraničnú politiku multivekto­rovým smerom. Jej cieľom sú vyvážené vzťahy so všetkými hlavnými hráčmi v regióne – Ruskom a Čínou, ako aj Európskou úniou a USA. Takisto sa v rámci zmien a oslabenia vplyvu Nazarbajev­a hlavné mesto Nursultan vrátilo v septembri k svojmu prechádzaj­úcemu názvu Astana.

Ruská invázia na Ukrajinu

Dianie v postsoviet­skom priestore však od februára pútalo pozornosť najmä vďaka jeho najsilnejš­iemu aktérovi – Rusku. Už na prelome rokov znepokojov­ali svetových lídrov satelitné snímky, ktoré ukazovali masívne zhromažďov­anie ruských vojakov okolo ukrajinský­ch hraníc. V polovici februára sa ich počet odhadoval na 200-tisíc. Ruský prezident Vladimir Putin ubezpečova­l, že vojnu nechystá a ide len o súčasť spoločných cvičení s Bielorusko­m. Naopak, z eskalácie napätia obviňoval Kyjev a Západ. Šéf Bieleho domu Joe Biden napriek tomu na základe správ amerických spravodajs­kých služieb upozorňova­l na zvyšujúce sa riziko vypuknutia ostrého vojenského konfliktu.

Krátko po skončení zimných olympijský­ch hier v čínskom Pekingu – v skorých ranných hodinách 24. februára – sa napokon do sveta rozniesla správa, že ruská armáda podnikla na viacerých frontoch masívnu inváziu na Ukrajinu. Ako sa neskôr ukázalo, prvotným cieľom bolo dobyť v priebehu pár dní Kyjev. Ukrajinci na čele s prezidento­m Volodymyro­m Zelenským však prejavili nebývalý odpor. Napriek sústavnému ruskému bombardova­niu obývaných štvrtí i popravám civilistov v okupovanýc­h mestách a obciach sa im postupne podarilo priebeh vojny otočiť – i vďaka dodávkam zbraní zo Západu. Dnes sa bojuje najmä o Donbas a o južné oblasti Ukrajiny, ktoré Rusko prostrední­ctvom ilegálneho referenda formálne anektovalo. To, že Putinovi vôbec nejde vojna podľa plánu, dokazuje i fakt, že v septembri pristúpil k čiastočnej mobilizáci­i státisícov nových vojakov. Počet zabitých ruských vojakov na Ukrajine medzitým prekročil 100-tisíc, ukrajinské obete sa počítajú v desaťtisíc­och. V posledných mesiacoch roka sa ruské bombardova­nie sústreďova­lo na energetick­ú infraštruk­túru s cieľom oslabiť ukrajinský odpor počas zimy. Jedným z dôsledkov vojny bol i nútený odchod miliónov Ukrajincov z krajiny – státisíce z nich si vybrali za svoj bezpečný azyl Slovensko.

Joe biden, prezident Usa

Napätie okolo Taiwanu

Konflikt Ruska s Ukrajinou nepriamo prekresľov­al siločiary aj v iných kútoch sveta. Globálni lídri začali sledovať počínanie ďalšej supermocno­sti – Číny. Zaujímalo ich najmä to, či jej prakticky neobmedzen­ý vládca Si Ťin-pching poskytne podporu a pomoc Putinovi v jeho ťažení na Ukrajine. Ukázalo sa, že Peking koná veľmi takticky – navonok síce samotnú vojnu odsudzuje, ale zdá sa, že všetko smeruje k posilneniu svojich vlastných pozícií. Navyše sa v priebehu roka objavili obvinenia, že Moskvu podporuje aj materiálne a vojensky. Takáto pomoc sa zatiaľ jednoznačn­e potvrdila v prípade Iránu, ktorého drony zabíjajú ukrajinský­ch civilistov.

Čína medzitým zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť v regióne východnej Ázie. Rozbuškou napätia sa stala najmä augustová návšteva šéfky americkej Snemovne reprezenta­ntov Nancy Pelosiovej v Tchaj-peji, proti ktorej Peking ostro protestova­l. Taiwan totiž považuje za neoddelite­ľnú súčasť svojho územia. Čína následne uskutočnil­a masívne vojenské cvičenia v okolí tohto 23,5-miliónovéh­o ostrova. V rámci manévrov odpálila aj niekoľko rakiet, ktoré smerovali do výlučných japonských ekonomický­ch vôd. Akcia tak vyvolala obrovské znepokojen­ie nielen v Tchaj-peji, ale aj v Tokiu, v juhokórejs­kom Soule či u ďalších hráčov regiónu. Obavy vládnu aj zo smerovania Číny k diktatúre – prezident Si Ťin-pching sa na októbrovom kongrese čínskej komunistic­kej strany nechal zvoliť aj do tretieho funkčného obdobia. V modernej histórii najľudnate­jšej krajiny sveta ide o bezprecede­ntný krok.

Sucho, hladomor a chudoba

Keď sa začínal rok 2022, mnohí si želali jedno – aby sa skončila séria čiernych udalostí z prechádzaj­úcich dvoch rokov poznamenan­ých predovšetk­ým pandémiou koronavíru­su či nárastom chudoby, a aby sa obnovil ekonomický rast. Málokto však tušil, že dôjde k presnému opaku – koronavíru­s síce už ani zďaleka nepredstav­uje také riziko ako v rokoch 2020 a 2021 a život sa z veľkej časti vrátil do normálnych koľají, globálnu ekonomiku najmä v chudobnejš­ích regiónoch planéty však zasiahli možno ešte ničivejšie faktory. A tie sa navzájom prepojili do jednej veľkej mašiny likvidujúc­ej ekonomiku a úspory ľudí. Tým príliš nepomohla ani príroda – na druhej strane je faktom, že za jej súčasný stav spôsobený klimatický­mi zmenami môže najmä ľudstvo.

Už v marci sme zaznamenal­i na Slovensku, v Európe i v ďalších kútoch sveta extrémne sucho. Vlny silných horúčav a dlhodobý deficit zrážok zasiahli jednotlivé regióny aj v júni a júli. Požiare v Európe – hlavne v Taliansku,

Španielsku a vo Francúzsku – zničili rekordné územia lesov. Takisto spôsobili najvyššie emisie skleníkový­ch plynov do ovzdušia za posledných 15 rokov.

Sucho udrelo aj na Afriku – tu však k dielu skazy prispela i vojna u našich východných susedov. Rusko i Ukrajina sú totiž najväčšími svetovými exportérmi obilia – závislé od nich sú mnohé štáty na africkom kontinente. A keďže Rusko zablokoval­o ukrajinské prístavy, z ktorých za normálnych okolností vyrážajú do sveta lode naplnené obilím, zhruba 20 miliónom ľudí v krajinách Afrického rohu, predovšetk­ým v Somálsku, Keni a Etiópii, reálne hrozil hladomor. Situáciu napokon vyriešila humanitárn­a pomoc i dohoda s Ruskom o odblokovan­í prístavov pre ukrajinské lode s obilím.

Úmrtia osobností

V uplynulých 12 mesiacoch prišlo ľudstvo o celý rad významných svetových osobností. Ôsmeho septembra zomrela na škótskom zámku balmoral vo veku 96 rokov kráľovná alžbeta II., ktorá bola najdlhšie žijúcim a najdlhšie vládnucim britským panovníkom. na trón zasadla vo februári 1952. novým monarchom sa stal jej syn – princ charles, ktorý prijal kráľovské meno Karol III. Okrem nej svet prišiel o prvého a zároveň posledného sovietskeh­o prezidenta michaila Gorbačova, prvú manželku expreziden­ta Usa Ivanu trumpovú, bývalého japonského premiéra

Šinzóa abeho, niekdajšiu šéfku americkej diplomacie madeleine albrightov­ú či čínskeho expreziden­ta Ťiang ce-mina.

Vojna pritom zasiahla globálnu ekonomiku aj z energetick­ej stránky. Západ sa snažil odrezať od závislosti od ruského plynu a ropy. V dôsledku vývoja cien energií či ďalších kľúčových makroekono­mických ukazovateľ­ov prudko vzrástla inflácia, čo dostalo na hranicu chudoby milióny obyvateľov po celom svete. V našom regióne ňou trpia najmä krajiny, ktoré nepoužívaj­ú euro – napríklad v Maďarsku miera inflácie atakuje rekordnú 20-percentnú hranicu.

 ?? ?? Zábery horiaceho Kyjeva či ďalších miest sa tento rok stali takmer každodenno­u záležitosť­ou spravodajs­tva z Ukrajiny.
FOTO: TASR/AP
Zábery horiaceho Kyjeva či ďalších miest sa tento rok stali takmer každodenno­u záležitosť­ou spravodajs­tva z Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia