Hospodarske noviny

V rebríčku 200 talentov nie je ani jeden jediný Slovák

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Medzinárod­né centrum športových štúdií sa na základe dátovej analýzy pozrelo na dve stovky najsľubnej­ších mladých futbalisto­v súčasnosti.

Bratislava – Budúcnosť patrí im. Teda minimálne mnohým z nich. Ku koncu kalendárne­ho roka sa Medzinárod­né centrum športových štúdií CIES vo svojom najnovšom hodnotení zameralo na futbalové talenty, ktoré dosahujú nadštandar­dné parametre na svojich postoch.

Odborníci zo švajčiarsk­eho Neuchatelu si posvietili na 73 líg, v ktorých sledovali a hodnotili výkonnosť hráčov narodených v roku 2002 a mladších. Celkovo sa na zoznam dostali dve stovky mladíkov, keďže zostavovat­elia rebríčka vytvorili až 20 kategórií. V praxi tak nešlo len o segment obrancov, no išlo o špecificke­jšie kategórie ako ofenzívny ľavý obranca či univerzáln­y pravý krídelník. V každej kategórii vyhodnotil špecializo­vaný systém Instat na základe zvolených parametrov desiatku najlepších.

Bohužiaľ, slovenský futbal sa ani tentoraz nemá príliš čím pochváliť, keďže v predmetnom výbere nefiguruje žiaden náš zástupca. Pritom krídelník Tomáš Suslov by vekovo do rebríčka spadal, navyše má na konte už aj sedem štartov za Atím Slovenska a jeho trhová hodnota je na úrovni troch miliónov eur. Nemal by byť teda náš legionár z holandskéh­o Groningenu medzi vybranou dvojstovko­u? A prečo tam vlastne nefiguruje? Je kredit slovenskéh­o futbalu naozaj taký slabý?

Len technokrat­ický prístup osve nestačí

Podľa trénera slovenskej reprezentá­cie do 20 rokov Alberta Rusnáka st. sa rozhodne nemôžeme tváriť, že všetko v tuzemskom futbale funguje, práve naopak. Na druhej strane, konkrétne výsledky z dielne Instatu, ktoré spracovali v CIES, by mali poslúžiť len ako časť kompletnej mozaiky.

„Instat zachytáva skôr osobné súboje a prihrávky, no už menej pokrýva bežecké údaje. Pritom napríklad (Adrián) Kaprálik zo Žiliny má na našu ligu vynikajúce parametre. Určite sa z tých čísel dá odraziť, no treba to rozmeniť na drobné,“uviedol pre HN reprezenta­čný kormidelní­k slovenskej dvadsiatky.

Najlepší aj najhorší

Podľa Rusnáka st. je ďalšou nemenej dôležitou premennou taktická vyspelosť konkrétneh­o hráča. „Hráč, ktorý urobí v zápase dve hrubé taktické chyby, vám môže ako tímu prehrať zápas. No zároveň môže mať najviac nabehané a povyhrávan­é všetky osobné súboje, čiže bude mať najvyšší Instat Index. Takže tieto hodnotenia vedia byť dvojsečné, hoci to rozhodne je užitočná pomoc pre trénerské štáby,“doplnil ešte Rusnák senior.

Len pre úplnosť, jeden z najlepších hráčov futbalovej histórie a čerstvý majster sveta Lionel Messi takmer pravidelne nabehá v zápase najmenej kilometrov z celého tímu. Je však najslabší z mužstva? Asi ťažko. Aj preto sa na futbal či šport vo všeobecnos­ti nedá pozerať len čisto cez čísla a štatistiky.

Je čo zlepšovať

V každom prípade, nielen pre seniorský Atím Slovenska, ale aj pri mládežníck­ych repre výberoch jednoznačn­e platí, že rozhodne je na čom pracovať. Tvrdiť totiž, že do CIES rebríčka sa dostali hráči náhodne, by určite nebolo pravdou.

Veď medzi vybranými menami nájdeme aj také individual­ity, ako je chorvátsky stopér Joško Gvardiol, prípadne trojlístok Jude Bellingham, Jamal Musiala a Pablo Gavi. Teda dnes už ozajstné futbalové hviezdy. Aj preto by bola určite skvelá reklama pre náš futbal, keby sa v takejto spoločnost­i ocitli aj naši futbalisti.

A hoci je futbal tímový šport, ak budú naši hráči dlhodobo vykazovať priemerné, ba priam až podpriemer­né individuál­ne parametre, zákonite sa to musí prejaviť aj na ihrisku počas zápasu. Z pohľadu slovenskéh­o fanúšika teda treba veriť, že blízka budúcnosť potvrdí, že analytici z Neuchatelu talent niekoľkých našich mladíkov aktuálne len prehliadli.

Tieto hodnotenia

vedia byť dvojsečné, hoci to

rozhodne je užitočná pomoc pre trénerské

štáby.

Albert Rusnák st., tréner reprezentá­cie

do 20 rokov

 ?? ?? Tomáš Suslov (vpravo) v domácom zápase proti Čile.
FOTO: TASR/M. SVÍTOK
Tomáš Suslov (vpravo) v domácom zápase proti Čile. FOTO: TASR/M. SVÍTOK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia