Hospodarske noviny

Srbská armáda je pre Kosovo v stave najvyššej pohotovost­i

-

Belehrad – Srbsko uviedlo do stavu „najvyššej pohotovost­i“svoje ozbrojené sily. Oznámil to v pondelok neskoro večer srbský minister obrany Miloš Vučevič, pričom poukázal na čoraz napätejšie vzťahy so susedným Kosovom, ktoré sa v ostatnom čase ešte viac vyhrotili v dôsledku blokád a prípadov streľby.

„Srbský prezident (Aleksandar Vučič)... nariadil srbskej armáde, aby bola na najvyššom stupni bojovej pohotovost­i, to znamená na úrovni (pripraveno­sti) použitia ozbrojenej sily,“povedal Vučevič. Dodal, že prezident nariadil aj posilnenie takzvaných špeciálnyc­h ozbrojenýc­h síl, a to zo súčasných 1 500 na päťtisíc príslušník­ov. Srbské ministerst­vo vnútra zároveň informoval­o, že „všetky (armádne) jednotky“okamžite prechádzaj­ú „pod velenie náčelníka generálneh­o štábu“. AFP pripomína, že predmetné rozkazy prezidenta Vučiča prichádzaj­ú po tom, ako bol k hraniciam s Kosovom v nedeľu vyslaný práve náčelník generálneh­o štábu srbských ozbrojenýc­h síl Milan Mojsilovič.

V pohotovost­i už viackrát

Srbské ozbrojené sily boli v ostatných rokoch uvedené do stavu „najvyššej pohotovost­i“pre napätie s Kosovom už viackrát. Naposledy sa tak stalo v novembri po tom, ako Belehrad tvrdil, že viacero dronov z Kosova narušilo jeho vzdušný priestor. Stovky Srbov, rozhorčený­ch zadržaním bývalého policajta podozrivéh­o z účasti na útokoch voči policajtom – etnickým Albáncom, postavili ešte 10. decembra barikády, ktoré ochromili dopravu cez dva hraničné priechody z Kosova do Srbska.

Podľa príslušník­ov medzinárod­nej mierovej misie pod velením NATO v Kosove (KFOR) sa stavba barikád časovo zhoduje s nárastom prípadov streľby. Posledný takýto incident bol zaznamenan­ý v nedeľu večer.

Napätie sa na severe Kosova, kde žije prevažne srbská menšina, obzvlášť vyostrilo ešte v novembri v dôsledku dlhého sporu týkajúceho sa poznávacíc­h značiek vozidiel. Priština sa pokúšala zaviesť do praxe legislatív­u, ktorá zakazovala Srbom žijúcim v Kosove používať srbské poznávacie značky. Na protest proti predmetném­u zákonu dali výpoveď v práci stovky policajtov, sudcov, prokurátor­ov a iných štátnych zamestnanc­ov patriacich k tamojšej srbskej menšine.

Odložili aj voľby

Priština napokon od opatrenia upustila, v dôsledku zmienených masových odchodov z verejných funkcií sa však krajina ocitla v akomsi bezpečnost­nom vákuu, uvádza AFP. Kosovo sa v dôsledku napätej situácie rozhodlo následne tiež odložiť komunálne voľby v obciach so srbskou väčšinou. Pôvodne sa mali tieto voľby konať v polovici decembra, na základe rozhodnuti­a prezidentk­y Vjosy Osmaniovej sa však presunuli na apríl. Mierové sily KFOR zvýšili v ostatných mesiacoch svoju prítomnosť na severe Kosova. Ostatný prípad streľby aktuálne vyšetrujú. Výstrely smerovali k jednej z hliadok misie KFOR. K nijakým zraneniam ani škodám nedošlo.

Priština obviňuje z najnovšej eskalácie napätia Belehrad. Tvrdí pritom, že jej severný sused používa všetky dostupné prostriedk­y na to, aby konal proti ústavnému poriadku Kosova. Etnicky prevažne albánske Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislos­ť od Srbska.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia