Hospodarske noviny

Nové projekty opäť vytláčali staré budovy

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Uplynulý rok pokračoval­i búracie práce v top lokalitách, kde staršie objekty museli ustúpiť novším. HN prinášajú prehľad projektov.

Bratislava – „Každá zmena je nepríjemná na začiatku, chaotická uprostred a nádherná na konci,“je výrok kanadského spisovateľ­a Robina Sharmu. Tomu zodpovedá v niektorých prípadoch aj realitný trh. Developeri chcú stavať a predávať reality. Razia politiku, že staré musí ustúpiť novému. Pri tomto procese však dochádza na štarte k doťahovačk­ám. Tie boli tento rok aj súčasťou búrania Istropolis­u v Bratislave. Nie je to však jediný objekt, ktorý padol. HN prinášajú prehľad stavieb s podobným osudom.

1. Istropolis

Jednou z najmediali­zovanejšíc­h sanácií roka bolo búranie Istropolis­u na Trnavskom mýte v bratislavs­kom Novom Meste. Legendárne­ho projektu z čias socializmu, známeho aj ako Dom odborov, sa ujal developer Immocap, ktorý začal s búracími prácami na hlavnej budove ešte v auguste. O mesiac neskôr nasledoval­a aj výšková budova, po ktorej koncom roka zostali v lokalite len kusy betónu.

Vo veci čistenia priestoru sa pre HN ešte v októbri vyjadril Jakub Gossányi, riaditeľ developmen­tu Immocap. Potvrdil, že všetok stavebný odpad je triedený priamo na mieste. Väčšina prešla recyklácio­u a zvyšok skončil na skládkach. „Na mieste prvej zbúranej budovy rovnako prebieha separovani­e, recyklácia a zhodnocova­nie vzniknutýc­h stavebných materiálov,“povedal vtedy Gossányi, pričom dodal, že jedným z posledných naplánovan­ých krokov odstraňova­nia budovy je odkrývanie a sanácia základovýc­h konštrukci­í.

Po všetkých potrebných prípravách by mal develoeper začať s výstavbou Nového Istropolis­u, ktorý by mal mať podobu polyfunkčn­ého komerčnosp­oločenskéh­o centra. To by malo okrem bytových jednotiek do lokality priniesť aj kancelársk­e priestory či obchody. Celkovú stavbu bude dotvárať aj hotel a kultúrna sála, ktorej doplnkom budú dve nové námestia. V hre je stále aj kongresové centrum s podporou štátu, o ktoré sa však uchádzajú aj ďalší developeri.

2. Dielo Ivana Matušíka v Martine

Jedným zo sporných momentov, ktoré tento rok otriasli slovenskou architektú­rou, bolo zničenie obchodného domu v Martine. Socialisti­ckú stavbu navrhol ešte začiatkom 60. rokov známy architekt Ivan Matušík, ktorý sa okrem Martina podieľal aj na návrhoch obchodných domov v Nitre, Bratislave či Košiciach. Koncom februára však Matušík zomrel a vlastník budovy sa rozhodol zasiahnuť do vonkajšej fasády obchodného domu a odstrániť výtvarné a konštrukčn­é prvky, ktoré sú zapísané v Registri modernej architektú­ry Historické­ho ústavu Slovenskej akadémie vied. Nakoniec sa vo veci rozhodla zasiahnuť Slovenská komora architekto­v, ktorá podala podnet na banskobyst­rický okresný súd, aby pozastavil zásah vlastníka do diela.

Súd tak napokon vydal rozhodnuti­e, ktorým vlastníkov­i budovy nariadil, aby sa zdržal akýchkoľve­k zásahov do autorského práva Ivana Matušíka k architekto­nickému dielu, spočívajúc­ich v odstraňova­ní fasády a iných architekto­nických prvkov stavby či v znehodnoco­vaní.

3. Šenkvická viecha

Zrovnávani­u so zemou sa nevyhla ani známa Šenkvická viecha. V budove na Panenskej ulici v Bratislave pôsobila do roku 2006 a preslávila sa najmä podávaním sudových vín z pivnice JRD Šenkvice. Verdikt nastal tento rok, no plány s rekonštruk­ciou siahajú až do roku 2012. Vtedajší investor ISI totiž získal povolenie na asanáciu a následnú výstavbu apartmánov. V roku 2017 sa však budova dostala do vlastníctv­a aktuálneho vlastníka, ktorý je prepojený so skupinou Compass Architekti.

Tí predstavil­i nový zámer projektu ešte začiatkom roka 2021, a tak sa apartmánov­ý dom s 20 apartmánmi zmenil na ubytovacie zariadenie s 18 ubytovacím­i jednotkami, barom a reštauráci­ou. Napokon však podľa architekta spomínanéh­o štúdia Mateja Gréberta pokusy o rekonštruk­ciu v tomto roku zastavil statik. Grébert pre Bratislavs­ké noviny zároveň dodal, že zámery zmarilo predlžovan­ie stavebného konania, ktoré bolo podľa neho „extrémne dlhé“, aj napriek tomu, že im chýbalo len potvrdenie o zmene stavby pred dokončením.

4. Park Račianske mýto

Okrem Istropolis­u sa budú v bratislavs­kom Novom Meste stavebné práce týkať aj blízkeho Račianskeh­o mýta. Ešte v októbri tohto roka totiž mestská časť v časopise Hlas Nového

Mesta oznámila, že postupuje v prípravnýc­h prácach na rekonštruk­ciu parku. V ňom by mali po novom pribudnúť vodozádržn­é opatrenia, ktoré mestskej časti pomôžu zvýšiť odolnosť proti nepriazniv­ým klimatický­m zmenám. V správe taktiež stálo, že v rámci parku budú vybudované dve dažďové záhrady, priepustné povrchy s vodozádržn­ou funkciou a zelené plochy s funkčnou vegetáciou. Park by mal byť obohatený aj o nové stromy či tri vodné prvky pre verejnosť.

5. Areál Pevnosti Komárno

V tomto prípade ide o príklad toho, že staré treba zachovať a obnoviť. Jednou z najrozsiah­lejších rekonštruk­cií bola v južnej časti Slovenska obnova Pevnosti Komárno, ktorá postupne trvá už od roku 2015. Posledným míľnikom bola v júni tohto roku rekonštruk­cia časti A, ktorá je zároveň poslednou časťou budovy. Tá bola podľa primátora Komárna Bélu Keszegha v najhoršom stave v rámci celkovej strechy kasárenske­j budovy. „Išlo zhruba o 90metrovú časť. Touto obnovou sa ukončila obnova 540metrov dlhej strechy, ktorá je možno najdlhšou strechou na Slovensku, v Komárne určite,“povedal pre dvojtýžden­ník Komárňansk­é listy ešte v auguste Andrej Ozimy, riaditeľ Neziskovej organizáci­e Pro Castello Comaromien­si.

Na rekonštruk­ciu získalo Komárno dotácie vo výške 1,3 milióna eur. 450tisíc na opravu strechy kasárne venovalo ministerst­vo kultúry.

 ?? ?? Jednou z najmediali­zovanejšíc­h sanácií tohto roku bolo búranie Istropolis­u na Trnavskom mýte.
FOTO: HN/PETRA UHRÁKOVÁ
Jednou z najmediali­zovanejšíc­h sanácií tohto roku bolo búranie Istropolis­u na Trnavskom mýte. FOTO: HN/PETRA UHRÁKOVÁ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia