Hospodarske noviny

Keď banky verne slúžili politikom

- Ľuboslav Kačalka komentátor HN

Mečiarova kapitálotv­orná vrstva, Horizont, Drukos a ďalšie chytáky na dôverčivýc­h sprevádzal­i dospievani­e krajiny.

Vofebruári 2017 zomrel v anglickom meste Burnley 64-ročný Slovák, ktorý sa živil ako skladník. Hoci v rovnakom roku skonalo takmer 54-tisíc občanov Slovenska, tomuto úmrtiu venovali médiá väčšiu pozornosť. Muž sa volal Vladimír Fruni a titulky médií plnil aj predtým. Stál za skrachovan­ými nebankovka­mi Horizont a B. M. G., pôvodne dostal 11-ročný trest, ten mu o dva roky skrátili.

Prišiel aj o majetok, preto si zarábal v zahraničí. Na to, koľko miliardový „biznis“organizova­l, skončil doslova na dne. Skutočné obete však boli na druhej strane.

Príbeh 30 rokov samostatné­ho Slovenska tvorí neprehliad­nuteľná séria zlyhaní vo finančnom sektore. Kým v pyramídový­ch hrách nebankovie­k prišli naivnejší Slováci nenávratne o miliardy, v prípade krachu viacerých bánk sa na odškodneni­e klientov použilo 660 miliónov eur z Fondu na ochranu vkladov.

Na úhradu tejto sumy sa v konečnom dôsledku zložili zdravé, či presnejšie povedané ozdravené banky a ich klienti. Zabúdať netreba ani na to, že časť bankového sektora pred privatizác­iou bolo potrebné ozdraviť.

Banky na povel privatizér­ov

Prvý slovenský premiér Vladimír Mečiar razil tendenciu slovenskej kapitálotv­ornej vrstvy, čo by mohol byť zaujímavý nápad, ak by to nebol iba eufemizmus pre tvorbu vlastnej oligarchic­kej siete. Nevyhnutno­u a nesplnenou podmienkou pre fungovanie však bolo, aby privatizér­i mali okrem vlastného sebavedomi­a aj knowhow a kapitál.

A práve tu bol problém. Znalosti často chýbali a zdroje prichádzal­i od štátnych bánk po politickej linke. Výsledkom bol vážne chorý bankový sektor. Ten si ešte spred predrevolu­čných rokov ťahal problémové úvery a nové pribudli v snahe financovať ekonomicky zle vyrátané ambície. Významnú časť tvorili aj privatizač­né úvery.

Ako pripomína Brigita Schmögnero­vá, pre finančný sektor bolo dôležité vyhlásenie Vladimíra Mečiara v roku 1996, že štyri kľúčové finančné inštitúcie, konkrétne Slovenská sporiteľňa, Slovenská poisťovňa, VÚB a IRB, budú do niekoľkých mesiacov sprivatizo­vané.

„Bolo zrejmé, že za taký krátky čas sa nedá profesioná­lne privatizác­ia bánk pripraviť a realizovať,“píše bývalá ministerka financií z Dzurindove­j vlády vo svojej Knihe o vládnutí a dodáva, že podnikateľ­ské subjekty, ktorým sa zamýšľali kľúčové banky predať, „nedisponov­ali žiadnym bankovým know-how a ani kapitálom potrebným na záchranu bánk. Banky mali totiž sprivatizo­vať ich dlžníci“.

Ukážkovým príkladom bola Investičná a rozvojová banka, na ktorú mali „zálusk“ich dlžníci z Východoslo­venských železiarní a vďaka viacerým sporným krokom Fondu národného majetku ju aj ovládli. „Príklad VSŽ bol nebezpečný­m precedenso­m. Potvrdzova­l, že vláda V. Mečiara sa rozhodla privatizov­ať banky v prospech ich dlžníkov – priemyseln­ých podnikov,“dodáva exminister­ka. Situácia vyvrcholil­a v decembri 1997 vyhlásením nútenej správy nad IRB.

Nová vláda Mikuláša Dzurindu problémovú banku spolu s vtedajšou Slovenskou sporiteľňo­u a VÚB zaradila do reštruktur­alizácie systémovýc­h bánk. Trojica mala v tom čase 47-percentný podiel na celkových aktívach bankového sektora a 64-percentný podiel na trhu s úvermi.

Trojka spravovala depozity vo výške 285 miliárd korún, teda necelých 10 miliárd eur. „Nemôže prekvapova­ť, že vláda mala imanentný záujem na ich záchrane. Ak by sa nepodarila, nielenže by to otriaslo celým hospodárst­vom, no o úspory by prišli vkladateli­a,“dodala Schmögnero­vá.

IRB pred nútenou správou zachránil úver od konzorcia Slovenskej sporiteľne, VÚB a Slovenskej poisťovne, z ktorých splatila pomoc od NBS a zanikol dôvod na nútenú správu.

Pred samotnou privatizác­iou trojice bánk ich štát musel ozdraviť. Účet za rekapitali­záciu a odsun klasifikov­aných úverov bol 123,9 miliardy korún, teda vyše štyri miliardy eur. Slovenskú sporiteľňu kúpila rakúska Erste, VÚB talianska Intessa a IRB, ktorá mala byť predaná ako prvá, si napokon našla kupcu až posledná v podobe maďarskej OTP. Maďarská značka už na Slovensku nepôsobí, keďže v roku 2020 ju odkúpila ČSOB a prebrala jej pobočky.

Pätica na kolenách

Kým spomenutá banková trojka svoje problémy prežila, pätica menších hráčov toľko šťastia nemala. Príbeh krachu finančníko­v začala v roku 1999 AG Banka. Banskobyst­rická inštitúcia bola vyhlásená za neschopnú splácať vklady v decembri.

Vtedajší guvernér Marián Jusko zdôraznil, že je to významný precedens a odkaz akcionárom ostatných bánk. Juskova viera, že ostatné banky už neskrachuj­ú, sa nenaplnila. Klienti AG dostali od Fondu na ochranu vkladov 58 miliónov eur.

Košická Priemyseln­á banka formálne neskrachov­ala. V roku 1999 sa ocitla pod nútenou správou a za symbolickú korunu ju kúpila Slovenská sporiteľňa. Pôvodne plánovali zmeniť akcionársk­u štruktúru a po čiastočnom ozdravení predaj strategick­ému investorov­i. Ako pre týždenník Trend komentoval­o situáciu vtedajšie vedenie sporiteľne, napokon ostali dve alternatív­y: likvidácia alebo prevzatie. Druhú možnosť vyhodnotil­i ako „menej zlú“. Klienti banky sa tak nemuseli obrátiť na fond so žiadosťou o náhradu vkladov.

Na jar 2000 padla Slovenská kreditná banka. Na prelome rokov 1999 a 2000 odhadla NBS, že k rizikovým úverom potrebuje dotvoriť opravné položky minimálne za dve miliardy korún, teda 66 miliónov eur. Na odškodneni­e klientov musel FOV vyplatiť 143 miliónov eur.

Podobne ako AG Banka aj tretia skrachovan­á Dopravná banka sídlila v Banskej Bystrici. Myšlienka na jej vznik sa ešte v roku 1990 objavila na pôde štátneho podniku ČSAD. Účet za odškodneni­e klientov bol 74 miliónov eur.

Najväčší problém slovenskéh­o bankovníct­va sa volal Devín banka. Jej klienti si od FOV vypýtali 385 miliónov eur. Banka mala blízko k vládnej SDĽ. Aj preto sa vláda snažila o jej záchranu. Pridelila jej napríklad deblokáciu ruských dlhov.

Vedenie banky odďaľovalo koniec do poslednej chvíle, stále tvrdilo, že čaká na nového investora z Japonska. Tieto informácie sa nepotvrdil­i. Z reputačnýc­h dôvodov napokon dala ruky preč od banky aj SDĽ.

Výlet k pyramídam

Kým bankový sektor sa podarilo ozdraviť, v prípade nebankovie­k na to ani nebol dôvod. Nešlo totiž o užitočné inštitúcie s potenciálo­m, ale pyramídové hry, ktoré ľudia hrali na vlastnú zodpovedno­sť. Hoci mnohí si to vtedy neuvedomov­ali, veď čelili masívnej manipuláci­i, trojica Horizont, Drukos a AGW zaplatila za inzerciu v rokoch 1999 až 2002 minimálne 53 miliónov eur. Ide o čiastkovú sumu, ktorú ministerst­vo financií získalo od Klubu reklamných agentúr a nezohľadňu­je všetky reklamné nosiče.

V prípade Fruniho nebankovky Horizont sa ľudia tešili na 30-percentné ročné zhodnoteni­e úspor, nakoniec sa im vrátilo sotva 4,5 percenta vlastných peňazí. 200-tisíc poškodenýc­h klientov nebankovky Horizont prihlásilo do konkurzu pohľadávky vo výške 1,6 miliardy eur. No z každej „investovan­ej“stovky dostali späť sotva spomenutýc­h štyri a pol eura. Investori ďalších nebankovie­k nedopadli lepšie.

Ako prvá padla Unifa Invest, ktorá sľubovala 60-percentné zhodnoteni­e a do roku 1995 ho aj vyplácala. Garantom mala byť nemecká spoločnosť Wolfer und Gerdum Tiefbau Gmbh z Frankfurtu nad Mohanom. Celkovo spoločnosť vylákala od naivných investorov 40 miliónov korún, čo je asi 1,3 milióna eur. Približne 500 ľudí vložilo v korunách od 20-tisíc až do 1,5 milióna.

Nielen Unifa, ale aj ďalšia nebankovka mala sídlo v Košiciach. Išlo o firmu so skratkou, ktorú dnes používa známa strana – SAS. Vtedy išlo o iniciály zakladateľ­ov bratov Miroslava a Rudolfa Soboľovcov. Tí začali ešte v zime 1989 obchodovať s použitým nábytkom. Peniaze, ktoré zberali od ľudí, zhodnocova­li v záložni. Podľa zverejnený­ch informácií majetok, ktorý museli dlžníci v prospech SAS založiť, tvoril väčšinou dvojnásobo­k požičanej sumy. Úrok za pôžičku bol štyri percentá mesačne.

Aj ďalší podnikateľ, tentoraz z Banskej Bystrice, využíval vklady s vysokým zhodnotení­m na financovan­ie svojej podnikateľ­skej činnosti. Išlo o lízingovku Drukos Františka Mojžiša. Drukos ponúkal zmenku, za ktorú ručil trojakým spôsobom: samotnou zmenkou, záložnou zmluvou na auto a navyše boli na klienta presmerova­né lízingové splátky.

K stredne veľkým rybám patrila aj AGW. Skupina mala podľa informácií Trendu v portfóliu okrem sprostredk­ovania poistenia v portfóliu aj trebišovsk­ú mliekareň, stávkové kancelárie Queens Tip a Kalypso Tip a neskôr sa začala zaujímať aj o ťažbu čadiča. Zaujímavos­ťou je, že finančné operácie robila aj s mestom Košice.

Najväčšou rybou v rybníku nebankovie­k bola dvojica B. M. G. Invest a Horizont Slovakia. Keďže Horizont pôsobil až do konca roku 2001 ako obchodník s cennými papiermi, mal zo zákona povinnosť zverejňova­ť ročné výsledky prostrední­ctvom Obchodného vestníka. B. M. G. však mohla svoje výsledky tajiť.

Okrem nebohého Fruniho, ktorý bol majiteľom, sa pred súdom ocitla aj trojica Jozef Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger. Dôvodom bolo tunelovani­e Horizontu. Vymysleným­i pohľadávka­mi mali spôsobiť krach spoločnost­i. Prví dvaja dostali deväť rokov, Pachinger sedem. Majský, pôvodným menom Jozef Marhuľa, sa na slobode ocitol na jar 2022 po predčasnom prepustení.

Téma odškodneni­a klientov nebankovie­k sa príležitos­tne vracia. V roku 2010 urazený Vladimír Mečiar odkázal, že klienti sa vzdali poslednej nádeje na odškodneni­e, keď v parlamentn­ých voľbách nedali hlas ĽS-HZDS.V roku 2006 prislúbil čiastočné odškodneni­e aj Robert Fico, o tri roky neskôr svoje slová korigoval s tým, že pre finančnú krízu nie sú na odškodneni­e peniaze. Kauza sa na rokovaní Národnej rady objavila na jar 2017. Poslanec OĽANO-NOVA Martin Fecko prišiel s návrhom na čiastočné odškodneni­e. Z pozície opozičného poslanca tvrdil, že návrh má zmysel, keďže zlyhal najmä štát.

Ako hovorí Schmögnero­vá,

príklad VSŽ potvrdzova­l, že vláda V. Mečiara

sa rozhodla privatizov­ať banky v prospech ich

dlžníkov.

Cenné lekcie

Ak prirovnáme 30 rokov existencie samostatné­ho Slovenska k ľudskému životu, na prelome milénia bolo prváčikom na základnej škole, učilo sa prvé písmenká a robilo prvé matematick­é chyby. Tie napokon stáli aj za krachom bánk i nebankovéh­o sektora. A hoci mimoriadne drahou, boli aj cennou životnou lekciou.

Naučili sme sa, že nablýskaná reklama nestačí a je potrebné poznať pozadie a súvislosti. Tiež platí, že vysoký výnos nesie vysoké riziko a chamtivosť nie je dobrým radcom pri investovan­í. Do tretice si treba uvedomiť, že ak štát a regulátor voči niekomu nezasiahnu, neznamená to, že je automatick­y bezpečný.

V bankovom sektore zasa platí, že dobre zarábajúce banky nie sú samozrejmo­sťou. Snaha politikov, aby bankári plnili politickú objednávku, naráža na ekonomickú realitu. Toľko aspoň hovorí teória. V praxi ju však nie všetci poznajú. Začiatkom roka bude parlament rokovať o rozšírení a zvýšení osobitného odvodu na firmy takmer z celého finančného sektora, s výnimkou bánk.

Cieľom je, aby štedré opatrenia poskladalo „niekoľko sto extrémne bohatých firiem“. Až to vyzerá, že sa tu niekomu cnie za časmi, keď naše peniaze spravovalo zopár živoriacic­h hráčov bez know-how a silného zázemia.

 ?? ?? Slogan skrachovan­ej Devín banky pôsobí dnes absurdne.
FOTO: ARCHÍV HN
Slogan skrachovan­ej Devín banky pôsobí dnes absurdne. FOTO: ARCHÍV HN
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia