Hospodarske noviny

Zlepšovani­e elektronic­kých služieb je dnes už nevyhnutno­sť

-

Od začiatku mája 2022 nie je možné vytvoriť oznámenie o návrhu na vklad prostrední­ctvom starého webu Katasterpo­rtal.sk. Ten fungoval od roku 2003 a bol známy ako Kapor. Dnes majú občania k dispozícii nový portál elektronic­kých služieb katastra nehnuteľno­stí pod označením ESKN. K nemu pribudol aj geografick­ý informačný systém ZBGIS.SK, ktorý je určený na prácu s mapami.

Transformá­cia napreduje

Elektronic­ké služby na právne účely boli v širšom rozsahu uvedené do prevádzky v roku 2019. Tento proces obnovy sa zavŕšil po 19 rokoch dokončením a spustením elektronic­kých služieb, ktoré sa nachádzajú na webovej stránke ESKN od mája 2022.

Zlepšovani­e elektronic­kých služieb vníma Mrva ako nevyhnutné. Prvú verziu služieb webu uviedol úrad do prevádzky v roku 2015. Aké benefity priniesol nový portál? Okrem nových služieb poskytuje už aj zlepšené používateľ­ské rozhranie, zvýšenú mieru bezpečnost­i, kompatibil­itu so súčasnými technológi­ami s využitím moderných technológi­í.

„Verejnosť tak môže realizovať katastráln­e podania, ako sú návrhy na vklad, zápis verejných listín, opravy chýb údajov, doplnenie údajov v katastri nehnuteľno­stí. V praxi tak je možné realizovať elektronic­kou formou kúpu/predaj nehnuteľno­stí, zápis tiarch, zápis dedičstva, zmenu mena/ bydliska a podobne,“zdôraznil Mrva.

Ochrana osobných údajov

Zabezpečil­a sa ešte viac ochrana osobných údajov. „V oblasti poskytovan­ia údajov je potrebné povedať, že Úrad geodézie, kartografi­e a katastra sa pohybuje dvoma smermi – na jednej strane väčšou mierou zverejňova­nia údajov, ktoré je možné zverejniť, a súčasne zvyšovaním miery ochrany osobných údajov,“podotkol Mrva, pričom pripomenul, že úrad okrem iného sprístupni­l aj vektorové údaje katastráln­ych máp ako otvorené dáta.

Zaujímavos­ťou je aj poskytovan­ie informácií prostrední­ctvom mapového klienta Základnej bázy údajov pre geografick­ý informačný systém – ZBGIS.SK.

„Je zameraný na poskytovan­ie priestorov­ých údajov, prípadne iných údajov v kontexte priestorov­ých údajov, prácu s mapou, ortofoto a geodetické údaje.“

Súčasťou portálu ESKN sú aj takzvané nevizuálne rozhrania elektronic­kých služieb. Tie sú určené podľa Mrvu na využitie inými informačný­mi systémami. Tieto rozhrania využívajú oprávnené subjekty a sprostredk­ovávajú výmenu informácií s inými orgánmi verejnej moci.

Ako upozornil šéf úradu, štát aj prostrední­ctvom spomínanýc­h zmien sa snaží ešte viac zefektívni­ť elektronic­kú komunikáci­u s verejnou správou.

Zámerom elektroniz­ácie je pritom hlavne zjednoduši­ť komunikáci­u verejnosti s orgánmi verejnej moci a zvýšiť mieru efektívnos­ti výkonu verejnej správy.

„Cieľom je tiež zlepšovani­e podnikateľ­ského prostredia v štáte a konkurenci­eschopnosť. Zároveň tento projekt je predpoklad­om na ďalšie zlepšovani­e služieb verejnosti a tiež zlepšovani­e interných procesov,“dodal Mrva s tým, že treba ešte stále zlepšiť procesy na samotnom katastri.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia