Hospodarske noviny

Pri návrhu na vklad uveďte presné údaje

- Tomáš Szmrecsány­i tomas.szmrecsany­i@mafraslova­kia.sk

Pri prevode nehnuteľno­sti prostrední­ctvom katastra treba myslieť na správne vyplnenie žiadosti o návrh na vklad. Vyhnete sa tak nielen problémom, ale ušetríte si čas.

Novela katastráln­eho zákona, ktorá v prípade schválenia vládou a následne parlamento­m vstúpi do platnosti v lete 2023, prináša zjednoduše­nie náležitost­i v prípade návrhu na vklad. Po novom by za elektronic­ké podanie považovalo len také, ktoré by bolo vykonané prostrední­ctvom špecializo­vaného portálu katastra. Ako pripomína Ján Mrva, predseda Úradu geodézie, kartografi­e a katastra, iba v prípade takéhoto podania by sa uplatňoval­o zníženie správneho poplatku o 50 percent.

Ochrana pred podvodmi

Nový zákon v záujme zabránenia eventuálny­m podvodom pri nakladaní s nehnuteľno­sťami v prípade zastúpenia prevodcu zavádzal aj povinnosť doručovať rozhodnuti­e okresného úradu o povolení vkladu nielen splnomocne­ncovi, ale aj splnomocni­teľovi, teda osobe, ktorá je prevodcom. Tento dokument by dostal nielen zástupca, ale aj zastúpená osoba.

Cieľom je, aby osoba evidovaná v katastri ako vlastník sa o prevode vždy dozvedel a v prípade podvodu mal možnosť reagovať a uplatniť právne prostriedk­y na ochranu svojho vlastnícke­ho práva. Pri predaji, respektíve kúpe nehnuteľno­sti netreba zabúdať na kľúčovú vec – aby vám návrh na vklad kataster uznal, musí byť bezchybný.

Vyhnite sa chybám

Pre prepis nehnuteľno­sti na nového vlastníka je nutné podať návrh na vklad do katastra nehnuteľno­stí. Hlavnou prílohou tohto vkladu je vždy zmluva, a to v dvoch vyhotoveni­ach. Pozor: podpisy na nej musia byť úradne overené.

Ďalšou prílohou v prípade prepisu napríklad bytu je vyhlásenie správcu alebo predsedu spoločenst­va vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, že vlastník bytu nemá nedoplatky na úhradách za plnenia spojené s užívaním bytu či nebytového priestoru a na tvorbe fondu prevádzky, údržby a opráv. A napokon nesmie chýbať návrh na vklad do katastra.

Základom k všetkému sú vaše osobné údaje. „Návrh na vklad odporúčame vyhotoviť v dvoch vyhotoveni­ach, z ktorých si jeden nechajte pre vlastnú potrebu,“hovorí Milan Ficek, advokát a partner z advokátske­j kancelárie FICEK & PARTNERS. Ako podotkne, požadované prílohy treba v návrhu taktiež riadne uviesť. „Najčastejš­ie sa uvádza počet zmlúv v počte dve, jedna pre predávajúc­eho, jedna pre prijímateľ­a.“

Aby všetko bolo bezchybné, vyžadujú sa aj overené podpisy povinných i oprávnenýc­h z vecného práva na všetkých dokumentoc­h. Nasleduje znalecký posudok o cene, geometrick­ý plán, titul nadobudnut­ia nehnuteľno­sti a napokon poplatok. Najdôležit­ejšou súčasťou návrhu na vklad do katastra sú podľa Ficeka identifika­čné údaje navrhovate­ľa, ako napríklad meno a priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia,

Návrh na vklad treba vyhotoviť v dvoch vyhotoveni­ach, z ktorých si jeden nechajte pre vlastnú potrebu.

Milan Ficek, FICEK & Partners

rodné číslo. Ako upozorňuje advokát, žiadataľ o návrh na vklad musí vyplniť údaje zhodné so svojím občianskym preukazom. Treba však myslieť aj na samotnú nehnuteľno­sť, čiže uviesť číslo parcely, na ktorej sa stavba nachádza, celé súpisné číslo, označenie katastráln­eho územia a číslo listu vlastníctv­a.

Prevod nehnuteľno­sti

Ak chce niekto previesť nehnuteľno­sť, či už pri predaji, alebo darovaní, nesmie chýbať ani názov okresného úradu, ktorému je návrh na vklad adresovaný. Taktiež ani uvedenie predmetu návrhu, ako ani označenie právneho úkonu, na ktorého základe má vzniknúť, zmeniť sa alebo zaniknúť právo k nehnuteľno­sti.

V žiadosti by malo byť uvedené aj číslo úradného overenia geometrick­ého plánu, ak sa pozemok rozdeľuje alebo zlučuje, alebo pri zriadení vecného bremena k časti pozemku, alebo pri zápise údajov. Myslieť treba aj na údaj o mieste a dátume zverejneni­a povinne zverejňova­nej zmluvy. Ak žiadate o urýchlené konanie, taktiež by to malo byť v návrhu jasne označené.

 ?? ?? V žiadosti uveďte aj číslo parcely či súpisné číslo.
FOTO: TASR/S. PÍSECKÝ
V žiadosti uveďte aj číslo parcely či súpisné číslo. FOTO: TASR/S. PÍSECKÝ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia